ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2021 10:16 EET | Updated 28/01/2021 10:20 EET

Ξανά στους δρόμους για τα αυτονόητα οι γυναίκες στη Πολωνία - Νέος νόμος κατά των αμβλώσεων

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις μέσα στη νύχτα μετά την απόφαση που καθιστά σχεδόν αδύνατον τον τερματισμό κύησης (pics-vid).

Εφιάλτης δίχως τέλος για τις γυναίκες στην Πολωνία. Η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των αμβλώσεων ήταν όπως αποδείχθηκε προσωρινή και τώρα επανήλθε δριμύτερη δηλώνοντας πως θα εφαρμόσει απόφαση του Συνταγματικό Δικαστηρίου που περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στις γυναίκες να ορίζουν το σώμα τους. 

Με το που έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση, χιλιάδες γυναίκες αλλά και αρκετοί άνδρες-ακόμη και μεγάλων ηλικιών- ξεχύθηκαν στους δρόμους όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και πολλών άλλων πόλεων όπως έχουν κάνει ξανά και ξανά  τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πριν από τρεις μήνες που ανάγκασαν την κυβέρνηση να κάνει πίσω. 

Παρά το προχωρημένο της ώρας, εκτιμάται πως στη Βαρσοβία και άλλες μεγάλες πόλεις διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης, περισσότερα από 400.000 άτομα στο πλαίσιο της κινητοποιήσεις που πλέον έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ”Απεργία των Γυναικών”. 

Με συνθήματα, πανό, κρεμάστρες (σύμβολο και όργανο των παράνομων εκτρώσεων στο οποίο πολλές γυναίκες αναγκάζονται να καταφύγουν), και γεμάτες απογοήτευση, πίκρα, πείσμα και θυμό οι γυναίκες έδειξαν ξανά τις προσθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση. 

WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
SOPA Images via Getty Images

«Σας παρακαλούμε, απευθυνόμαστε σε όλους, κινητοποιηθείτε. Να πορευθούμε όλοι μαζί. Να κάνουμε τη διαφορά» δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, μια από τις επικεφαλής του κινήματος που υπερασπίζονται το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις, Μάρτα Λέμπαρτ. 

 «Καμία κυβερνητική που σέβεται τη νομιμότητα δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Μπόρι Μπούντκα, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον περασμένο Οκτώβριο, έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο τερματισμός της εγκυμοσύνης ακόμη και όταν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ανωμαλίες στην ανάπτυξη του εμβρύου. Δεδομένου ότι στην Πολωνία οι αμβλώσεις είναι νόμιμες μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εάν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο και -μέχρι τώρα- σε περιπτώσεις όπως αυτές επί των οποίων αποφάνθηκε το Δικαστήριο. 

Η Πολωνία είναι μια από τις χώρες με την πιο αυστηρή νομοθεσία στο θέμα των αμβλώσεων, καθιστώντας την ιατρική πράξη με νόμιμο τρόπο αδύνατη για πάρα πολλές γυναίκες ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που επιτρέπεται πολλές φορές παρουσιάζονται εμπόδια.

SOPA Images via Getty Images
Omar Marques via Getty Images

Θεωρητικά, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου δικαστηρίου πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα, υιοθετούμενες ως νόμος του κράτους, αλλά πολλές φορές, για πολιτικούς λόγους, σημειώνονται καθυστερήσεις.

Αυτό έγινε και στην περίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης για τις αμβλώσεις που εκδόθηκε τον Οκτώβριο αφού η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε όταν στη χώρα πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού, είχε σχολιάσει πως θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος για διάλογο και να παρουσιαστούν νέες θέσεις επί τους ζητήματος που όπως τόνισε, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από ις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές.

Έτσι δημιουργήθηκε η πεποίθηση πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε στην εφαρμογή της απόφασης. 

Την Τετάρτη όμως το σκεπτικό της απόφασης που είχε πλέον καθαρογραφεί, δημοσιεύτηκε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε και η ίδια σε σχετική υιοθέτηση της για να γίνει νόμος το κράτους.

Omar Marques via Getty Images
Omar Marques via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Σημειώνεται πως διαφώνησαν μόλις πέντε από τους 15 δικαστές που αποφάνθηκαν επί του ζητήματος -αν και από αυτή την μειοψηφία κάποιοι μόνο στο σκέλος που αφορά το σκεπτικό της απόφασης. Στη δε απόφαση μεταξύ άλλων τονίζεται πως αυτή ελήφθη προκειμένου να προστατευτούν οι ζωές των αγέννητων παιδιών και επισημαίνει πως οι πολωνοί νομοθέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εφ εξής τις λέξεις «παιδί» και «μητέρα» όταν μιλούν για αμβλώσεις αντί για «έμβρυο» και «έγκυος γυναίκα».

Το ακραία συντηρητικό (έως ακροδεξιό) και λαϊκιστικό κυβερνών κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) έχει κατ′ επανάληψη κατηγορηθεί πως χρησιμοποιεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για να προωθεί την συντηρητική του πολιτκή ατζέντα σε πολλά ζητήματα όπως και στο θέμα των αμβλώσεων.

Στο μεταξύ η καθυστέρηση της επίσημης δημοσίευσης της απόφασης, που για τις γυναίκες στην Πολωνία μεταφράστηκε ως μια μικρή νίκη, προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις δεν ήταν σίγουροι κατά πόσον οι ιατρικές πράξεις στις οποίες διαδικασίες θα ήταν νόμιμες και την  επόμενη μέρα.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

Τα πράγματα βέβαια πολύ πιο δύσκολα, εδώ και πολλά χρόνια, για τις ίδιες τις γυναίκες. 

Πολλές καταφεύγουν στην χρήση χαπιών για να αποβάλλουν, πολλές προσπαθούν να κάνουν άμβλωση μόνες τους με κίνδυνο της ζωή της ή την πρόκληση σοβαρών επιπλοκών και άλλες αναγκάζονται να ταξιδέψουν εκτός Πολωνίας για να προχωρήσουν στον τερματισμό της κύησης με ασφαλή τρόπο κάτι που βέβαια έχει και υψηλό κόστος. 

WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
SOPA Images via Getty Images
WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
WOJTEK RADWANSKI via Getty Images
Omar Marques via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
Omar Marques via Getty Images
Omar Marques via Getty Images
Omar Marques via Getty Images