Γαλλία: Αφαιρέθηκε αστέρι Michelin από τον «καλύτερο σεφ στον κόσμο»

O Γκι Σαβουά κατείχε τρία αστέρια Michelin από το 2002 για το εστιατόριο Monnaie de Paris.
via Associated Press

Ο Οδηγός Michelin ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφαση-σοκ να αφαιρέσει ένα αστέρι από το εστιατόριο του κορυφαίου Γάλλου, σεφ Γκι Σαβουά στο Παρίσι.

Ο 69χρονος κατέχει στάτους τριών αστέρων Michelin από το 2002 για το εστιατόριό του “Monnaie de Paris” με θέα στον Σηκουάνα. Επίσης διατηρεί υποκατάστημα στο ξενοδοχείο και καζίνο “Caesars Palace”, στο Λας Βέγκας.

Τον Νοέμβριο αναδείχθηκε ο καλύτερος σεφ στον κόσμο για έκτη συνεχόμενη χρονιά από τη La Liste, η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες κριτικές από όλο τον κόσμο.

Η φήμη του Σαβουά ξεπερνά την κουζίνα ως πρεσβευτής της γαλλικής «art de vivre». Αξίζει να αναφέρουμε ως παράδειγμα πως απέρριψε την τάση για μη αλκοολούχα ποτά – ενώ «δάνεισε» τη φωνή του στη γαλλική εκδοχή της ταινίας «Ο Ρατατούης» της Pixar.

Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη Michelin να υποβαθμίσει τo ρεστοράν του όπως κι άλλα 26 σε δύο αστέρια στην τελευταία της έκδοση, η οποία θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Δευτέρα.

«Πρόκειται για εξαιρετικά εστιατόρια, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ προσεκτικά, μετά από πολυάριθμες επισκέψεις από τους επιθεωρητές μας καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο Γκουεντάλ Πουλενέκ, επικεφαλής του οδηγού.

Οι λόγοι που αφαιρέθηκε το αστέρι δεν δημοσιοποιούνται και κοινοποιούνται μόνο στους εμπλεκόμενους σεφ.

″Για τέτοιες σημαντικές αποφάσεις, δεν συμπεριλαμβάνουμε μόνο Γάλλους επιθεωρητές αλλά και ορισμένους από άλλες χώρες”, δήλωσε ο Πουλενέκ.

Αιτία αντιπαράθεσης

Η απόφαση για την υποβάθμιση των εστιατορίων είναι πάντα ένα εξαιρετικά επίμαχο ζήτημα, ειδικά μετά την αυτοκτονία πριν από 20 χρόνια του Μπερνάρ Λουαζό– στενού φίλου του Σαβουά – αφότου το εστιατόριό του έχασε ένα αστέρι.

Ένας άλλος διάσημος σεφ, ο Mαρκ Βερά, πήγε ανεπιτυχώς τον οδηγό στα δικαστήρια το 2019 αφού του αφαιρέθηκε ένα αστέρι και είπε ότι δεν ήθελε ποτέ ξανά να δει επιθεωρητή Michelin στα εστιατόριά του.

Περίπου 20 γαλλικά εστιατόρια έχουν επίσης υποβαθμιστεί από δύο σε ένα αστέρι στην τελευταία έκδοση του οδηγού.

Ο οδηγός δεν είχε υποβαθμίσει κανέναν από το 2019, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Αυτές οι δυσκολίες συνεχίστηκαν με τα εστιατόρια να αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και, τον τελευταίο χρόνο, τις τιμές στα ύψη.

Αλλά ο οδηγός λέει ότι οι υποβαθμίσεις είναι πλέον απαραίτητες για να παραμείνει επίκαιρος.

«Ναι, υπάρχουν προκλήσεις, αλλά είναι προκλήσεις για όλους», είπε ο Πουλενέκ.

Ο οδηγός δημιουργήθηκε το 1900 από τους κατασκευαστές ελαστικών Andre και Edouard Michelin ως οδηγός για τους αυτοκινητιστές. Πλέον διαθέτει εκδόσεις σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Πηγή: rfi.fr

Δημοφιλή