Γαλλία: Πρόστιμο μαμούθ 1,8 δισ. στην ελβετική τράπεζα UBS για «διευκολύνσεις» και ξέπλυμα

Γιατί οι δικηγόροι της τράπεζας επιμένουν στη λέξη «ξέπλυμα».

Εφετείο του Παρισιού όρισε στα 1,8 δεκεατομμύρια ευρώ (Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου) το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει η ελβετική τράπεζα UBS για βοήθεια που φέρεται να προσέφερε σε πλούσιους πελάτες στην Γαλλία, οι οποίοι έκαναν φοροδιαφυγή, ενώ επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα είναι ένοχη τόσο για προώθηση παράνομων τραπεζικών υπηρεσιών όσο και για ξέπλυμα χρήματος.

Η αναθεωρημένη ποινή κατεβάζει το πρόστιμο αυτό σε λιγότερο από το μισό, σε σύγκριση με το συνολικό πρόστιμο 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην τράπεζα μετά από μια πρώτη δίκη το 2019. Έτσι οι μετοχές της UBS ανέβηκαν περισσότερο από 2% μετά την ετυμηγορία.

«Πονάει» το πρόστιμο, αλλά...

Η τράπεζα, ωστόσο, ήλπιζε ότι το εφετείο θα απορρίψει τις κατηγορίες, ιδιαίτερα τον ισχυρισμό για ξέπλυμα χρήματος, λόγω της πιθανής ζημιάς στη φήμη της.

Η UBS ανέφερε ότι θα αποφασίσει γρήγορα για το αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας.

«Η τράπεζα λαμβάνει υπόψη αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Ερβέ Τεμιμέ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την UBS.

«Σε σύγκριση με την πρωτόδικη απόφαση, υπάρχει οικονομικό κέρδος 2,7 δισ. ευρώ, αλλά (αν ασκήσουμε έφεση) είναι ποινική δίκη και ως εκ τούτου θα πάρουμε την απόφαση στα χέρια μας πολύ γρήγορα».

Τα πρόστιμα στην Ευρώπη για φορολογικά και άλλα αδικήματα ήταν ιστορικά χαμηλότερα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την υπόθεση UBS να αποτελεί εξαίρεση που παρακολουθείται στενά από άλλες τράπεζες.

Επιβεβαιώνοντας την ετυμηγορία της δίκης του 2019, το εφετείο έκρινε την UBS ένοχη για προσέλκυση πελατών παράνομα σε αθλητικές εκδηλώσεις και πάρτι στη Γαλλία και για ξέπλυμα εσόδων από φοροδιαφυγή.

Αντέχει να πληρώσει

Η UBS έχει ήδη διαθέσει 450 εκατομμύρια ευρώ σε προβλέψεις ζημιών λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Οι αναλυτές της Citi είπαν ότι η τράπεζα είναι πιθανό να δεσμεύσει επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υποθέτοντας ότι θα πληρώσει το πρόστιμο και δεν θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Αυτό, πρόσθεσε, θα αφήσει την τράπεζα με περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια πλεονάζοντος κεφαλαίου, τοποθετώντας την «σε ισχυρή θέση ώστε να ανακοινώσει μεγαλύτερες εξαγορές (μετοχών) με τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους και την ενημέρωση στρατηγικής την 1η Φεβρουαρίου».

Οι δικηγόροι της τράπεζας είχαν υποστηρίξει στη δίκη ότι παρά τους καταγγέλλοντες που εμφανίστηκαν, οι ερευνητές δεν βρήκαν ποτέ σαφείς αποδείξεις συστηματικών προσπαθειών από συμβούλους πωλήσεων της UBS να αναζητήσουν Γάλλους πελάτες μέσω πανάκριβων εκδηλώσεων, όπως κοκτέιλ πάρτι και κυνήγι.

Η τράπεζα είχε επίσης υποστηρίξει ότι το αρχικό πρόστιμο ήταν δυσανάλογο.