Γαλλία: Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.
Charles Platiau via Reuters

Γαλλικό εφετείο επικύρωσε τη Δευτέρα την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν για υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων, αλλά του έκοψε ένα χρόνο φυλάκισης, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Φιγιόν καταδικάστηκε το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση, τρία από αυτά με αναστολή, επειδή πλήρωσε στη σύζυγό του περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από δημόσιο χρήματα για ελάχιστη εργασία ως κοινοβουλευτικός βοηθός του - ένα σκάνδαλο που έβαλε τέλος στις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Το εφετείο άλλαξε την ποινή σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, τρία από αυτά με αναστολή, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός BFM TV και το newswire AFP.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Φιγιόν αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο, αν και αργότερα αναγνώρισε ότι έκανε λάθος κρίσης.

Η αρχική του ποινή αναβλήθηκε αφού άσκησε έφεση. Δεν ήταν σαφές εάν θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης σε μια χώρα όπου οι ποινές για οικονομικά εγκλήματα μετατρέπονται συχνά σε κράτηση στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο πρώην συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος από την αποτυχημένη προεδρική υποψηφιότητά του το 2017 εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δέχεται νέα κριτική επειδή εργάζεται σε δύο ρωσικές εταιρείες πετρελαίου.

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Φιγιόν είπε ότι υπό τέτοιες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Zarubezhneft και της πετροχημικής εταιρείας Sibur.

Δημοφιλή