Γάζα: Η Χαμάς άφησε ελεύθερους 12 ομήρους – η εκεχειρία φαίνεται να αντέχει

Ισραήλ και Χαμάς είχαν αλληλοκατηγορηθεί για παραβίαση της εκεχειρίας νωρίτερα.
Μέλη οικογενειών ομήρων εν όψει της άφιξής τους μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.
Μέλη οικογενειών ομήρων εν όψει της άφιξής τους μετά την απελευθέρωσή τους από τη Χαμάς.
Amir Levy via Getty Images

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως η Χαμάς παρέδωσε 12 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό για να μεταφερθούν στο Ισραήλ.

«Με βάση πληροφορίες που λάβαμε από τον Ερυθρό Σταυρό, 12 όμηροι- περιλαμβανομένων 10 Ισραηλινών και δύο ξένων υπήκοων- κατευθύνονται προς την ισραηλινή επικράτεια» αναφέρουν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι IDF.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε πως δέκα Ισραηλινοί όμηροι παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό, και ότι απελευθερώθηκε και υπήκοος Φιλιππίνων. Μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν είναι εννιά γυναίκες και ένα παιδί. Σε αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν από το Ισραήλ αργότερα, είπε ο εκπρόσωπος.

Κυκλοφόρησαν online βίντεο που φέρονται να απεικονίζουν τη μεταφορά των ομήρων.

Τριάντα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όλοι τους γυναίκες και νέοι κάτω των 19 ετών, απελευθερώθηκαν απόψε από τις ισραηλινές φυλακές, ανακοίνωσε η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πλάνα στα οποία διακρίνεται το λεωφορείο που μετέφερε τους Παλαιστίνιους να αναχωρεί από τη φυλακή Όφερ με προορισμό την πόλη Μπεϊτούνια της Δυτικής Όχθης.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν πει ότι στρατιώτες τους τραυματίστηκαν ελαφρά αφού δέχτηκαν επίθεση από τη Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε κάτι που θεωρείται η πρώτη σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας- με τη Χαμάς να κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι παραβίασε πρώτος την εκεχειρία.

Σύμφωνα με τις IDF, τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν κοντά σε δυνάμεις τους σε δύο τοποθεσίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, «κατά παράβαση των συμφωνιών ανακωχής». Ο στρατός είπε ότι σε ένα από τα περιστατικά υπήρξαν πυρά εναντίον στρατιωτιών του, οι οποίοι ανταπέδωσαν. «Και στις δύο περιπτώσεις, οι δυνάμεις των IDF ήταν εντός των συμφωνηθέντων γραμμών εκεχειρίας» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς ισχυρίστηκε πως οι μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αντιδρούσαν σε μια «ξεκάθαρη παραβίαση» της εκεχειρίας από τις IDF στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, που κατέληξε σε σύγκρουση. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Η ισλαμιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι παραμένει δεσμευμένη στην εκεχειρία «για όσο την τηρεί ο εχθρός, και καλούμε τους μεσολαβητές να πιέσουν την κατοχή να τηρήσει όλους τους όρους της ανακωχής στο έδαφος και στον αέρα».

Ο υποστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αρχίσουν ξανά τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας «σήμερα»: «(από) σήμερα, οι IDF είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις μάχες. Χρησιμοποιούμε τις ημέρες της εκεχειρίας ως μέρος της συμφωνίας για να μάθουμε, να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και να εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά σχέδια» είπε ο Χαλεβί, προσθέτοντας πως «ετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να διαλύσουμε τη Χαμάς, Θα χρειαστεί χρόνος, αυτοί είναι πολύπλοκοι στόχοι, μα είναι παραπάνω από δικαιολογημένοι», ενώ σημείωσε πως ο κάθε όμηρος που επιστρέφει προκαλεί «μεγάλη ανακούφιση» μα οι IDF δεν θα σταματήσουν μέχρι να απελευθερωθούν όλοι.

Δημοφιλή