Γάζα: Τρία νεογέννητα λιονταράκια σκορπούν χαρά εν μέσω πολέμου

Σκόρπισαν χαμόγελα όταν εκτέθηκαν σε χαρτόκουτο σε ζωολογικό κήπο.
Τα τρία νεογέννητα αδελφάκια.
Τα τρία νεογέννητα αδελφάκια.
Associated Press

Τρία λιοντάρια μόλις μιας ημέρας εκτέθηκαν το Σάββατο σε ένα χαρτόκουτο σε ζωολογικό κήπο της Γάζας. Πρόκειται για ένα σπάνιο χαρμόσυνο θέαμα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, λίγες μέρες αφότου ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκόπησαν την περιοχή και οι μαχητές της Γάζας εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ.

Ο κτηνίατρος Μαχμούντ αλ-Σουλτάν είπε ότι κάθε μωρό ζύγιζε περίπου 700 γραμμάρια. Δήλωσε τυχερός που ο τοκετός ήταν επιτυχής παρά τον εκκωφαντικό ήχο των συνεχών εκρήξεων κατά τη διάρκεια τριών ημερών μάχης.

Η μητέρα.
Η μητέρα.
Associated Press

Η μητέρα των μωρών είχε υποστεί αποβολές στο παρελθόν, είπε ο αλ-Σουλτάν. Ο δυνατός θόρυβος «προκαλεί άγχος στα άγρια ​​ζώα, ειδικά στα λιοντάρια, των οποίων οι βρυχηθμοί εντείνονται και [τα λιοντάρια] κάνουν κύκλους μέσα στο κλουβί», είπε.

Τα μικρά γεννήθηκαν την Παρασκευή, με διαφορά αρκετών ωρών μεταξύ τους, και πέντε ημέρες αφότου η κατάπαυση του πυρός με μεσολάβηση της Αιγύπτου έδωσε προσωρινό τέλος στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σαράντα εννέα Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά, σκοτώθηκαν και αρκετές εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ένα φιλάκι.
Ένα φιλάκι.
Associated Press

Τα σοκ από τον πόλεμο δεν είναι η μόνη απειλή για τα ζώα. Η Γάζα είναι φτωχή, με διψήφια ποσοστά ανεργίας, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα αποκλεισμού των συνόρων που επέβαλλαν η Αίγυπτος και το Ισραήλ αφότου οι μαχητές της Χαμάς ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής πριν από 15 χρόνια.

Στο παρελθόν, ορισμένα ζώα σε μικρούς ιδιωτικούς ζωολογικούς κήπους της Γάζας πέθαναν από την πείνα ή σκοτώθηκαν στη μακροχρόνια σύγκρουση, η οποία περιελάμβανε τέσσερις πολέμους Ισραήλ-Χαμάς και αμέτρητες μικρότερες συγκρούσεις.

Το ένα από τα τρία νεογέννητα.
Το ένα από τα τρία νεογέννητα.
Associated Press

Διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ζώων πραγματοποίησαν αρκετές εκκενώσεις για να μεταφέρουν αδύναμα λιοντάρια και τίγρεις σε καταφύγια στην Ιορδανία και την Αφρική. Η δαπανηρή προσπάθεια για τη διάσωση ζώων, ενώ περίπου 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό παγιδευμένοι σε μια μικρή περιοχή, έχει επίσης προκαλέσει κριτική.

Το Σάββατο, οι επισκέπτες συνέρρευσαν στον μικρό ζωολογικό κήπο Νάμα στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, ενώ ήταν επιτρεπτό για τα παιδιά να χαϊδέψουν τα νεογέννητα.

Η χαρά κοιμάται σε χαρτόκουτο.
Η χαρά κοιμάται σε χαρτόκουτο.
Associated Press

Ο κήπος λειτουργεί με τη χρηματοδότηση ιδιωτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος, γεγονός που τον καθιστά σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα από άλλους κήπους που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Τα σχολεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στο ζωολογικό κήπο και το τέλος εισόδου είναι μικρότερο από ένα δολάριο, συμβάλλοντας στην κάλυψη του λειτουργικού κόστους. Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί επίσης μια ποικιλία από πτηνά, πιθήκους, ελάφια, αλεπούδες, λύκους και ύαινες.