Γεννήθηκε το πρώτο μωρό-παγκολίνος στην Ευρώπη

Στον ζωολογικό κήπο της Πράγας. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του θηλυκού μωρού, οι υπεύθυνοι του πάρκου ανησυχούσαν επειδή έχανε βάρος.
via Associated Press

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, γεννήθηκε κινεζικός πογκολίνος στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, και είναι πλέον καλά στην υγεία του μολονότι αντιμετώπισε αρχικά κάποια προβλήματα.

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του θηλυκού μωρού στις 2 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι του πάρκου ανησυχούσαν επειδή έχανε βάρος.

Η μητέρα του που τον θήλαζε δεν έβγαζε αρκετό γάλα. Μετά από διαβουλεύσεις με ειδικούς από την Ταϊβάν, εισήχθη ένα πρόγραμμα τεχνητής σίτισης με γάλα από γάτα, δίνοντας το ερέθισμα στη μητέρα του να παράγει περισσότερο δικό της γάλα.

Πλέον ο ζωολογικός κήπος της Πράγας εκφράζει επιφυλακτική αισιοδοξία για το μωρό, το οποίο εξακολουθεί να μην έχει όνομα, αλλά το παρατσούκλι «Μικρός Κώνος».

via Associated Press

«Έχουμε ξεπεράσει μόνο το πρώτο εμπόδιο και μας περιμένουν ακόμα άλλα», είπε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου, Μίροσλαβ Μπόμπεκ.

Το βάρος γέννησης του μωρού ήταν μόλις 135 γραμμάρια. Οι ενήλικες πογκολίνοι μπορούν να φτάσουν έως και 15 κιλά. Το θηλαστικό αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο γίνεται περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 200.000 πογκολίνοι διακινήθηκαν το 2019 καθώς χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική της Ασίας.

via Associated Press

Ο κινέζικος παγκολίνος είναι ενδημικός στη νότια Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία και είναι ένα από τα τέσσερα είδη παγκολίνων που ζουν στην Ασία, ενώ άλλα τέσσερα ζουν στην Αφρική.

Η Πράγα παρέλαβε το σπάνιο ζώο από την Ταϊβάν πέρυσι, και ο ζωολογικός της κήπος είναι μόλις ο δεύτερος στην Ευρώπη που φιλοξενεί το είδος.

Οι παγκολίνοι αρκετά δύσκολο να αναπαραχθούν σε αιχμαλωσία επειδή χρειάζονται ειδική τροφή που περιλαμβάνει προνύμφες κηφήνων και απαιτείται συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία στο περιβάλλον τους.

via Associated Press