Γερμανία: Αποχαιρετισμός με στρατιωτικές τιμές στην Άνγκελα Μέρκελ

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις απέδωσαν τιμές στην απερχόμενη καγκελάριο.
via Associated Press

Σε τελετή υπό το φως δαυλών, η Bundeswehr- οι γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις- αποχαιρέτησαν την απερχόμενη καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε μια σύντομη ομιλία της η Μέρκελ ευχαρίστησε τους Γερμανούς και τους κάλεσε να προσεγγίζουν τη ζωή με «ελαφρότητα στην καρδιά», και να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους.

«Τα δεκαέξι χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας ήταν γεμάτα γεγονότα, πολύ συχνά μεγάλες προκλήσεις- πολιτικά, όσο και ως άνθρωπος» είπε, προσθέτοντας πως πολλαπλές κρίσεις έχουν δείξει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ειδικότερα έχουν δείξει «πόσο σημαντική είναι στα αλήθεια η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες, την επιστήμη και τον δημόσιο διάλογο».

Η δημοκρατία, τόνισε, βασίζεται επίσης στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη, στο να ακούει ο ένας τον άλλον και επίσης στα γεγονότα. «Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω στο μέλλον να κοιτάτε τον κόσμο από τις οπτικές άλλων ανθρώπων» κατέληξε.

Η Μέρκελ ήταν η πρώτη Ανατολικογερμανίδα καγκελάριος και είναι επίσης η πρώτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που αποχαιρετάται στο Βερολίνο. Επέλεξε εγκαταστάσεις του υπουργείου Άμυνας για την τελετή: Το Bendler Block είχε χτιστεί ως γραφείο για το γερμανικό αυτοκρατορικό ναυτικό το 1914, επεκτάθηκε από τους Ναζί και ήταν το αρχηγείο μιας ομάδας Γερμανών αξιωματικών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Αδόλφο Χίτλερ από την εξουσία στις 20 Ιουλίου του 1944. Οι επικεφαλής της συνωμοσίας εκτελέστηκαν στο προαύλιο, όπου στέκεται σήμερα ένα μνημείο στη γερμανική αντίσταση.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Δημοφιλή