Γερμανία: Χάος σε αεροδρόμια και τρένα από τον απεργιακό κλοιό σε όλη τη χώρα

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. εργαζόμενοι απεργούν σήμερα στις μεταφορές ζητώντας αυξήσεις μισθών πάνω από 10%
KAI PFAFFENBACH via Reuters

Την αύξηση μισθών και την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι στις μεταφορές, που κατεβαίνουν σήμερα σε απεργία.

Το συνδικάτω Verdi, από τα ισχυρότερα στη χώρα, βάζει λουκέτο σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, στη μεγαλύτερη απεργία εδώ και δεκαετίες, διεκδικώντας αυξήσεις ανάλογες του υψηλού πληθωρισμού, με εκατοντάδες πτήσεις να έχουν ήδη ακυρωθεί.

Η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε ήδη από χθες Κυριακή (26/3) στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου καταγράφονται πολλές ακυρώσεις πτήσεων ενώ ο διαχειριστής των γερμανικών σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, η Deutsche Bahn, καταδίκασε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε το συνδικάτο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς υποαμειβόμενοι, είναι απελπιστικά εξαντλημένοι», δηλώνει ο Φρανκ Βέρνεκε, επικεφαλής του συνδικάτου Verdi.

Η απεργία ξεκίνησε αμέσως μετά τα μεσάνυκτα και θα πλήξει τις μεταφορές ολόκληρη τη σημερινή ημέρα (27/3).

Το συνδικάτο Verdi εκπροσωπεί περί τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο EVG εκπροσωπεί περί τους 230.000 εργαζόμενους στην Deutsche Bahn και στις εταιρείες των λεωφορείων.

Το συνδικάτο Verdi ζητά αύξηση των μισθών κατά 10,5%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως, και η EVG ζητά αύξηση 12%, που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον μηνιαίως.

«Η απεργία είναι αναγκαία για να ξεκαθαρίσουμε στους εργοδότες ότι θα επιμείνουμε σθεναρά στις διεκδικήσεις μας», δηλώνει στην συνέντευξή του ο Φρανκ Βέρνεκε.

«Είναι ζήτημα επιβίωσης για πολλές χιλιάδες εργαζομένων να λάβουν σημαντική αύξηση μισθού», λέει ο επικεφαλής του Verdi, την στιγμή που οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 9,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα (26/3) ότι η απεργία είναι «τελείως υπερβολική, αβάσιμη και αχρείαστη».

Πληροφορίε από Reuters, ΕΡΤ

Δημοφιλή