ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/09/2021 15:53 EEST

Γερμανία: Εφοδος της εισαγγελίας στα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης

Στο επίκεντρο της έρευνας η Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών στην οποία προΐστάται ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Annegret Hilse via Reuters
To Yπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας 

Γερμανοί εισαγγελείς πραγματοποίησαν ”έφοδο” στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη (9 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο έρευνας από την κυβερνητική υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) για πιθανή παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Η έρευνα έγινε στη Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), μια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υποψήφιο καγκελάριο του SPD Ολαφ Σόλτς, και εστίασε στο αν το εν λόγω τμήμα απέτυχε να ενεργήσει σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των τραπεζών για πιθανό ξέπλυμα χρήματος.

Η έφοδος έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Σολτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας στις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου.

Η FIU από κοινού με τη ρυθμιστική αρχή Bafin, που υπάγονται αμφότερες στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επικριθεί στο παρελθόν επειδή απέτυχαν να εντοπίσουν προβλήματα της εταιρίας πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε στο μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο διαφθοράς στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων δήλωσε πως η έρευνα ξεκίνησε αφού έγιναν παράπονα σύμφωνα με τα οποία η FIU δεν ενήργησε για ύποπτες συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένων στην Αφρική, μεταξύ 2018-2020.

Ο εκπρόσωπος είπε πως έγινε έρευνα στα υπουργεία προκειμένου να εξακριβωθεί αν η υπηρεσία είχε λάβει εντολή να αγνοήσει τις ύποπτες ροές χρημάτων.

Εισαγγελείς ανέφεραν πως εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά.

Όπως ανέφεραν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.

Πηγή: Reuters