ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2021 13:11 EEST | Updated 27/09/2021 14:26 EEST

Γερμανικές εκλογές: Γιατί το αριστερό Die Linke που δεν συγκέντρωσε το όριο του 5%, μπήκε στη Μπούτεσταγκ

Μια ακόμη "παραξενιά" του εκλογικού συστήματος της Γερμανίας που έσωσε την τιμή του κόμματος.

POOL New via Reuters
Οι δυο επικεφαλείς υποψήφιοι του Die Linke μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Το αριστερό κόμμα της Γερμανίας Die Linke κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 4.9% στις εκλογές της 26ης Σεπεμβρίου όταν το ”κατώφλι” για την είσοσο στη Μπούντεσταγκ είναι στο 5%. 

Ωστόσο, οπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται 0,1% καταφέρνει τελικά να κερδίσει 39 θέσεις στη νέα σύνθεση του ομοσπονδιακού κοινοβούλιου. 

Σύμφωνα με Ν-ΤV η ανατροπή αυτή σχετίζεται με το πολύπλοκο γερμανικό εκλογοικό σύστημα. Στην πράξη, η εκλογή μόλις τριών υποψηφιών του κόμματος λειτούργησαν ως ”σωσίβιο” καθώς αυτές οι τρεις ”άμεσες εντολές” 
θέτουν  σε ισχύ τη λεγόμενη «βασική ρήτρα εντολής».

Αυτή προβλέπει πως εάν ένα κόμμα κερδίσει τουλάχιστον τρεις τέτοιες εντολές αυτομάτως υπολίζεται στην κατανομοή των εδρών στους κρατικούς καταλόγους και τη ρήτρα για συγκέντωση 5% απο΄το κόμμα παραμερίζεται.  ακόμη κι αν δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 5%.

Το ίδιο συνέβη και το 1994 με το επίσης αριστερό κόμμα PDS.

Το Die Linke προφανώς διασώζεται με τον τρόπο αυτό και δεν καθίσταται εξωκοινοβουευτικό αλλά η πραγαμτικότητα παραμένει: το κόμμα, με επικεφαλείς υποψηφίους τους Τζανιν Βάισλερ και Ντίετμαρ Μπαρτς που το 2017 είχε συγκεντρώσει 9,2% δεν καταφέρε να συγκεντρώσει το ποσοστό που απαιτείται για μπει στην Μπούντεσταγκ και υπέστη τραγική απώλεια στα ποσοστά του.