ΔΙΕΘΝΕΣ
27/09/2021 10:01 EEST | Updated 27/09/2021 10:10 EEST

Τα πρώτα διεμφυλικά άτομα στην Μπούντεσταγκ - Ιστορική πρωτιά στις γερμανικές εκλογές

Η Νίκε Σλάβικ και η Τέσσα Γκάνσερερ εκλέγονται με το κόμμα των Πρασίνων.

picture alliance via Getty Images
Τέσσα Γκάνσερερ

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ διεμφυλικό άτομο στα βουλευτικά έδρανα του Γερμανικής Ομοσπονδίας Δημοκρατίας. Γι αυτό και η εκλογή της Νίκε Σλάβικ και της Τέσσα Γκάνσερερ αποτελεί μια ιστορική πρωτιά για την Μπούντεσταγκ 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, που έδεξαν οριακή αλλά και καθαρή νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αμφότερες όπως αναφέρει το γερμναικό περιοδικό Spiegel εξασφάλισαν από μια θέση στο κοινοβούλιο.

″Η Τέσσα Γκάνσερερ θα είναι ασφαλής εκεί” δήλωσε εκπρόσωπος των Πρασίνων της Βαυαρίας στο Μόναχο. Στην εκλογική της περιφέρεια, αητή της Β. Νυρεμβέργης λίγο πριν το τέλος της καταμέτρησης, η Γκανσερέρ ήταν πολύ πίσω από τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Σεμπάστιαν Μπρεμ, αλλά εξαφσαλίσει τη θέση της στον εκλογική λίστα των Βαυαρών Πρασίνων. Εκεί η Ganserer ήταν στην 13η θέση.

Η Γκάνσερερ είναι μέλος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας από το 2013. Το 2018, η 44χρονη κέρδισε για δεύτερη φορά μιά θέση κοινοβούλιο το κρατιδίου έχοντας όμως κατέβει στις εκλογές με το αρχικό της, αντρικό όνομα.  Στις αρχές του 2019, εμφανίστηκε ως τρανσέξουαλ και έκτοτε φέρει το όνομα Τέσσα Γκάνσερερ. 

 

Η Σλάβικ επίσης να προσβλέπει σε μια θέση στη Μπούντεστακ.

″Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είμαι σίγουρα μέλος της επόμενης Μπούντεστακ», έγραψε στο Twitter η επίσης υποψήφια με το κόμμα των Πράσινων.

Η Σλάβικ, επίσης δεν κατάφερε να κερδίσει την άμεση εντολή στην εκλογική της περιφέρεια (Λεβερκούζεν - Κολωνία IV), αλλά καταφέρνει επίσης να εισέλθει στη Μπούντεσταγκ βάσει της 11ης θέσης που έχει στην εκλογική λίστα του κόμματος.