Για εξηγήσεις καλείται ο Τούρκος πρέσβης μετά τη νέα πρόκληση στο Αιγαίο

Πέτσας: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν.
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την απάντηση που έπρεπε έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στον Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απαράδεκτη σύγκριση των Ελλήνων με τους Ναζί ως προς την μεταχείριση των μεταναστών και προσφύφων και τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογαν δυναμιτίζει το κλίμα και ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα μπει κανείς από το παράθυρο».

«Τα γεγονότα στον Εβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές, επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Την εκτίμηση αυτή του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν, ολοένα και πιο κραυγαλέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία:

- Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.

- Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.

- Η χρησιμοποίηση, από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.

- Η μαζική ρίψη από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.

- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.

- Ο ξυλοδαρμός, από ένστολους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως ″όπλο″ κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε. Προσέκρουσε στην ομοψυχία των Ελλήνων, στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, καθώς και στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Θα κληθεί για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης

Ο Στ.Πέτσας, μιλώντας για το περιστατικό στο Αιγαίο με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του Λιμενικού, τόνισε ότι για το περιστατικό υπάρχει ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος και ότι έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης στο Υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και ότι ενημερώνονται όλοι οι εταίροι της Ελλάδας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)