Γιατί αντιδρούν κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες στην ένταξη του οβελία στο «Καλάθι του Πάσχα».

«Αν μπει δε θα μιλάμε πια για αρνάκι γάλακτος. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ». Τι λένε επάρκεια, τιμές και "ελληνοποιήσεις".
|
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Aντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες στην ένταξή του οβελία στο «καλάθι του Πάσχα».

Για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας προειδοποιώντας ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, μαζί με την τιμή.

«Δε συμφωνούμε να μπει το αρνάκι, ο παραδοσιακός οβελίας, στο καλάθι. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.

″Θα πέσει η ποιότητα”

Με αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίστηκε, ο κόσμος μπορεί να το αγοράσει και ταυτόχρονα δε θα αλλοιωθεί η ποιότητα. «Όταν μπει το αρνί στο “Καλάθι του Πάσχα” θεωρώ ότι εκεί δε θα μιλάμε για το αρνάκι γάλακτος. Εκεί, δεν μπορείς να συρρικνώσεις τιμή, αλλά θα παίξεις μόνο με την ποιότητα», υποστήριξε σχετικά ο κ. Ρίζος.

Ερωτηθείς σε ποια τιμή αγοράζουν το κιλό τον οβελία ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών απάντησε ότι ο κτηνοτρόφος πουλάει αυτή την στιγμή το αρνί προς 8 €/κιλό και στο κρεοπωλείο ο πελάτης το αγοράζει στα 12 €/κιλό.

«Αυτή είναι η τιμή. Επιμένουμε ό,τι δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τίποτα η ποιότητα γιατί εμείς αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια είναι να πουλάμε το ελληνικό αρνάκι και να πουλάμε την ποιότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν θα ανέβει η τιμή όσο πλησιάζει το Πάσχα ο κ. Ρίζος απάντησε ότι επειδή υπάρχουν και παράλληλες εξαγωγές στην Ιταλία η τιμή πώλησης του οβελία τις ημέρες των εορτών θα εξαρτηθεί από την προσφορά και τη ζήτηση.

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα αμνοερίφια που θα φύγουν για εξαγωγή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός θα κρίνει και την τελική τιμή πώλησης του παραδοσιακού οβελία.

Αυτάρκεια αλλά με αυξημένη τιμή

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αυτάρκεια από μεριάς των παραγωγών για την εγχώρια αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα έλλειψης στην αγορά, ωστόσο, όπως είπε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις αθρόες εισαγωγές οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει».

Και όπως είπε, έρχονται ζώα που Ρουμανία, σφάζονται στην Ελλάδα και πολλές φορές εξάγονται. «Δυστυχώς αυτό έγινε και πέρυσι» είπε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει η περυσινή απόφαση του ΕΦΕΤ που επέτρεπε να μπαίνει ελληνική σφραγίδα στα αμνοερίφια που σφάζονταν στη χώρα μας.

«Εμείς θεωρούμε τους κρεοπώλες καλούς συνεργάτες, αλλά η πραγματική ποιότητα φαίνεται στους μικρούς, τοπικούς, κρεοπώλες που είναι πραγματικά αυτοί που στήριξαν την κτηνοτροφία το διάστημα της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Πηγή: Ertnews

Πήγαινε στην αρχική σελίδα