Μια μόνο φέτα ψωμί έχει συνήθως ίση (ή μεγαλύτερη) ποσότητα αλατιού από ένα σακουλάκι πατατάκια

Το "κρυφό" αλάτι που δεν αποβάλλουμε από την διατροφή μας αν και συμβάλει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά, καρδιακά νοσήματα. Τι έδειξε η έρευνα της Action on Salt.
Anna Denisova via Getty Images

Μια μόνο φέτα ψωμί έχει συνήθως ίση ποσότητα αλατιού, και πολύ συχνά περισσότερη, με ένα μικρό πακέτο με έτοιμα, αλατισμένα πατατάκια.

Ερευνητές της Action on Salt (Δράση για το Αλάτι), μια ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, εξέτασαν 242 είδη ψωμιού σε φέτες που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρουν οι Τimes 3 στα 4 διαπιστώθηκε πως περιείχαν τόσο αλάτι σε κάθε φέτα όσο ένα πακέτο αλατισμένα πατατάκια των 25γραμ. ή και περισσότερο.

Η ομάδα προέτρεψε μάλιστα τον πρωθυπουργό να θέσει υποχρεωτικούς στόχους μείωσης του αλατιού, αντικαθιστώντας το ισχύον σύστημα, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές παθήσεις.

Όπως τονίζουν ένα κοινό, υποχρεωτικό σύστημα, όπως έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες θα δημιουργούσε και ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των διαφορετικών παρασκευαστών ψωμιού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση της μέσης περιεκτικότητας σε αλάτι του ψωμιού κατά 6% θα αφαιρούσε 926 τόνους αλατιού μόνο από τη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως, που ισοδυναμεί με 13,6 γραμ. ανά άτομο ή 40 πακέτα έτοιμα αλατισμένα πατατάκια συσκευασίας 25γραμ.

Ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Queen Mary University και πρόεδρος της Action on Salt υπογράμμισε πως «Η μείωση του αλατιού είναι το πιο οικονομικό μέτρο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν και υποφέρουν από εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις».

Το αλάτι χρησιμοποιείται στο ψωμί καθώς επηρεάζει σημαντικά την γεύση αλλά και επειδή μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να βοηθήσει στον σχηματισμό της ζύμης.

Το ψωμί είναι η κύρια πηγή αλατιού στη δίαιτα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και πολλών άλλων δυτικών χωρών.

Πηγή: Τimes