Νέα έρευνα: Το αλάτι μειώνει το προσδόκιμο ζωής μας

Για τους άντρες η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη.
Aleksandr Zubkov via Getty Images

Η προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι άνδρες ηλικίας 50 ετών χάνουν περίπου δύο χρόνια και τρεις μήνες από τη ζωή τους καταναλώνοντας επιπλέον αλάτι, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας ενδέχεται να δουν το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται κατά περίπου ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Όσοι από εμάς προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας κινδυνεύουμε να πεθάνουμε νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν προσθέτουμε πάντα αλάτι στο γεύμα μας έχουμε 28% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους υποκύπτουν σπάνια ή και ποτέ.

Περίπου τρία στα 100 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών πεθαίνουν πρόωρα. H έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, διαπίστωσε ότι ένας στους εκατό 100 πιθανότατα θα υποκύψει σε πρόωρο θάνατο ως αποτέλεσμα της προσθήκης αλατιού. Μάλιστα, σχεδόν 18.500 πρόωροι θάνατοι (ηλικίας κάτω των 75 ετών) καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης εννέα ετών.