Τι θα πάθουμε αν φάμε «υγιές» κομμάτι από ψωμί που σε κάποια σημεία έχει μουχλιάσει

Γιατί δεν είναι σπάνιο να μπούμε στον πειρασμό να το κάνουμε.
.
Peter Dazeley via Getty Images
.

Σύμφωνοι, κανείς δεν θέλει να πετάξει άσκοπα τα τρόφιμα. Τα απόβλητα δεν είναι καλά για τον πλανήτη, τα σούπερ μάρκετ ή τα πορτοφόλια μας.

Αλλά, υπάρχουν στιγμές που είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς από το να το μετανιώσουμε - κι αυτή είναι μια από αυτές τις στιγμές.

Έτσι, αν εντοπίσουμε από εδώ κι από εκεί «μπαλώματα» στο ψωμί μας, ας θυμηθούμε ότι πρόκειται για αποικίες σπόρων.

Έτσι αναπαράγεται ο μύκητας και πιθανότατα θα δώσει στο ψωμί μια πολύ περίεργη γεύση, το λιγότερο.

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι από μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στο ψωμί και είναι πολύ δύσκολο (σχεδόν αδύνατο) να γνωρίζουμε τι είδους είναι - αλλά πιθανότατα δεν είναι το ίδιο με τον τύπο που αναπτύσσεται στο μπλε τυρί.

Αλλά δεν είναι μόνο η γεύση που είναι το πρόβλημα.

Γιατί η μούχλα στο ψωμί είναι επικίνδυνη;

Αυτό που βλέπουμε σχετικά με τον μύκητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Οι μικροσκοπικές του ρίζες θα εξαπλωθούν γρήγορα μέσω του πορώδους ψωμιού, ακόμα και αν δεν μπορούμε να το δούμε.

Έτσι, αν ένα μέρος του ψωμιού έχει μούχλα, πιθανότατα όλα θα έχουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων Τροφίμων (FSA).

Και αυτή η μούχλα μπορεί επίσης να παράγει επιβλαβή και αόρατα δηλητήρια που ονομάζονται μυκοτοξίνες που εξαπλώνονται γρήγορα και προκαλούν πεπτική αναστάτωση (και σε ζώα επίσης).

Ας προσπαθήσουμε να μην αναπνεύσουμε επίσης ούτε τα σπόρια, καθώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αναπνευστικά ζητήματα ή επιβλαβείς λοιμώξεις - και εκείνοι με αλλεργίες θα μπορούσαν να έχουν αντίδραση.

Ο εμπειρογνώμονας μούχλας, δρ Πάτρικ Χίκεϊ δήλωσε στο BBC: «Κατά γενικό κανόνα, μια αποικία μούχλας διαμέτρου ενός εκατοστού την επιφάνεια (ενός ψωμιού) έχει επίσης διεισδύσει σε ένα εκατοστό βαθιά μέσα στο ίδιο το φαγητό».

Η υπηρεσία ασφάλειας και επιθεώρησης των τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ μας συμβουλεύει επίσης να πετάξουμε ολόκληρο το ψωμί του ψωμιού εάν αναπτύσσει μούχλα.

Λοιπόν, πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε το ψωμί μας να μουχλιάσει;

Το ψωμί έχει διάρκεια ζωής τριών έως τεσσάρων ημερών χωρίς συντηρητικά, σύμφωνα με το Healthline.com, γι ’αυτό οι αρτοποιοί συχνά θέτουν βακτήρια ασβεστίου ή γαλακτικού οξέος σε αυτό για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη μούχλας.

Το ξύδι και τα μπαχαρικά όπως η κανέλα και τα γαρίφαλα μπορούν να το αποτρέψουν, αλλά κινδυνεύουν να αλλάξουν τη γεύση.

Αλλά, μπορούμε να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής του ψωμιού διατηρώντας το σε ξηρό περιβάλλον, καλύπτοντάς το και βάζοντάς το στην κατάψυξη. Η μούχλα εμφανίζεται συνήθως στις κατάλληλες συνθήκες, όπως σε ζεστές και υγρές κουζίνες.