Γιατί δεν πρέπει να μαζεύουμε κοχύλια από την παραλία - Το λάθος που πολλοί δεν γνωρίζουν

Τα κοχύλια είναι ένα εκπληκτικά σημαντικό γρανάζι στα παράκτια οικοσυστήματα.
Svittlana Kuchina via Getty Images

Το κοχύλι ή όστρακο είναι το εξωτερικό, σκληρό, προστατευτικό κέλυφος των θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών με εξωτερικό σκελετό, όπως τα προσωβράγχια και γενικότερα διάφορα άλλα είδη μαλακίων, των οποίων και αποτελεί μέρος του σώματος τους.

Τα κοχύλια μπορεί να φαίνονται σαν ένα αβλαβές ενθύμιο από το ταξίδι μας στην παραλία, αλλά υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα αφήνουμε στην ακτή.

Μια μελέτη το 2014 διερεύνησε την αφαίρεση οστράκων από τις παραλίες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκαλεί «σημαντική ζημιά» στις πολλές μορφές ζωής που βασίζονται στα κοχύλια.

Τα κοχύλια είναι ένα εκπληκτικά σημαντικό γρανάζι στα παράκτια οικοσυστήματα, αναφέρει το Iflscience.

Παρέχουν στα πουλιά οικοδομικά υλικά για τις φωλιές τους, ένα σπίτι ή επιφάνεια προσάρτησης για διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των φυκιών, των σφουγγαριών και των καρκινοειδών.

Αποτελούν επίσης πηγή ανθρακικού ασβεστίου, το οποίο μπορεί να διαλυθεί στο θαλασσινό νερό και να ανακυκλωθεί πίσω στον ωκεανό.

«Τα κοχύλια είναι σημαντικά καθώς εξυπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες στα φυσικά οικοσυστήματα», δήλωσε ο Michal Kowalewski, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παλαιοντολόγος στο Μουσείο της Φλόριντα, σε μια δήλωση του.

«Οι άνθρωποι μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των οικοτόπων μέσω δραστηριοτήτων που πολλοί θα αντιλαμβάνονταν ως επί το πλείστον αβλαβείς, όπως η κολύμβηση στην παραλία και η συλλογή κοχυλιών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνούμε τις πιο λεπτές πτυχές των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τον αντίκτυπό τους στους οικοτόπους της ακτής », είπε ο Kowalewski.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος περί προστασίας των ακτών του 1949 απαγορεύει τη λήψη φυσικών υλικών από τις δημόσιες παραλίες.

Ο νόμος είναι λίγο πιο χαλαρός στις ΗΠΑ, όπου επιτρέπεται η ψυχαγωγική συλλογή κενών οστράκων θάλασσας σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, ορισμένα είδη προστατεύονται και η συγκομιδή των ζωντανών κελυφών τους μπορεί να σας φέρει σε μπελάδες με το νόμο.

Τα κελύφη αυτά έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων, και μεγεθών, και ανά τους αιώνες έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων. Κατά τους αρχαίους χρόνους μάλιστα, υπήρξαν περιοχές όπου χρησιμοποιούνταν επίσης και ως είδος χρήματος, και στην πρόσφατη εποχή η Παπούα Νέα Γουινέα τα χρησιμοποιούσε ως νόμισμα μέχρι το 1933.

Δημοφιλή