Γιατί πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον κτηνίατρο αν ο σκύλος μας φάει σοκολάτα

Μπορεί η νόστιμη (αλλά ανθρώπινη) λιχουδιά να αποδειχτεί μοιραία;
FatCamera via Getty Images

Όλοι όσοι ζούμε συντροφιά με το σκυλάκι μας έχουμε κατά καιρούς αγχωθεί επειδή ο αγαπημένος μας φίλος κατάπιε κάτι που δεν έπρεπε. Και η σοκολάτα είναι ίσως περιλαμβάνεται στα ενδεχόμενα που μας αγχώνουν ακόμη περισσότερο. Και αυτό, επειδή η δική μας εκλεκτή λιχουδιά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στον σκύλο μας.

Το καταφύγιο ζώων Battersea Dogs & Cats Home κατέταξε τη σοκολάτα στη λίστα με τις εννέα εξαιρετικά δηλητηριώδεις τροφές για τους σκύλους, εξαιτίας του γεγονότος ότι περιέχει ένα διεγερτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη και μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους νεφρική ανεπάρκεια.

Η φιλοζωική οργάνωση Blue Cross εξηγεί ότι ο βαθμός κινδύνου εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Την ποσότητα και το είδος της σοκολάτας που έφαγε ο σκύλος μας, καθώς και το βάρος του τετράποδου φίλου μας.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ανεξάρτητα από τις παραπάνω τρεις παραμέτρους, εφόσον υποψιαστούμε ότι ο σκύλος μας έφαγε σοκολάτα, οφείλουμε να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας, ώστε να αξιολογήσει εκείνος τον κίνδυνο δηλητηρίασης του κατοικίδιου μας, το οποίο ενδέχεται να επηρεαστεί ακόμη κι από πολύ μικρές ποσότητες.

Στα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνονται:

  • Ο εμετός
  • Η διάρροια
  • Η υπερβολική δίψα
  • Το λαχάνιασμα
  • Η υπερκινητικότητα
  • Η υπερβολική ούρηση
  • Οι επιληπτικές κρίσεις
  • Τα καρδιολογικά προβλήματα

Αμέσως μόλις διαπιστώσουμε ότι ο σκύλος μας έχει υποκύψει στη βελούδινη λιχουδιά, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ποιο είδος σοκολάτας έχει καταναλώσει. Η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο τοξική μορφή για τον σκύλο μας, παρόλο που για τον άνθρωπο θεωρείται διατροφικά η καλύτερη επιλογή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η περιεκτικότητα της σε κακάο και θεοβρωμίνη και τόσο περισσότερο επηρεάζει τα εσωτερικά συστήματα του κατοικίδιού μας.

Για τον ίδιο λόγο, η σοκολάτα γάλακτος είναι λιγότερο επικίνδυνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν ο σκύλος μας φάει σοκολάτα γάλακτος δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας.

Από την άλλη πλευρά, η λευκή σοκολάτα δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, λόγω της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς της σε θεοβρωμίνη. Ωστόσο, με αυτό δεν εννοούμε πως η λευκή σοκολάτα θα πρέπει να εξελιχθεί στο αγαπημένο σνακ του σκύλου μας, καθώς εξακολουθεί να έχει υπερβολικά λιπαρά και ζάχαρη που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας στο σκύλο μας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η σκόνη κακάο είναι από μόνη της εξαιρετικά τοξική για το κατοικίδιό μας. Ως εκ τούτου, αν υποπέσει στην αντίληψή μας ότι ο σκύλος μας κατάπιε σκόνη κακάο, αναζητάμε επειγόντως κτηνίατρο.

Όταν πρόκειται για σοκολάτα με γέμιση, ο αντίκτυπός της στον οργανισμό του σκύλου μας, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, καθώς οι σοκολάτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, συχνά περιλαμβάνουν ακόμα περισσότερα επιβλαβή συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς ή σταφίδες.

Σύμφωνα με το Care Animal Hospital της Καλιφόρνια, αν και δεν συνιστάται, ένας σκύλος μπορεί να καταναλώσει λιγότερα από 15 γραμμάρια σοκολάτας για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο θανατηφόρων συνεπειών. Η κατάποση μεγαλύτερης ποσότητας ενδέχεται να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ή ακόμη και στο θάνατο.

Το ζουμί

Δεν χρειάζεται να μας καταβάλλει ο πανικός κάθε φορά που ο σκύλος μας γλείφει τα κομματάκια σοκολάτας που μας έπεσαν στο πάτωμα. Ωστόσο, αν επιθυμούμε τυχόν δυσάρεστα περιστατικά, κρατάμε μακριά από τον σκύλο μας ολόκληρες πλάκες ιδίως μαύρης σοκολάτας και φυσικά, δεν τον φέρνουμε σε επαφή με προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο, όπως είναι η ίδια η σκόνη κακάο.