Ποιες είναι οι πιθανότητες η γατούλα μας να υποφέρει από Covid μακράς διαρκείας

Σύμφωνα με νέα έρευνα, στη Μεγάλη Βρετανία, πάνω από το 3% των γατών έχει εκτεθεί στην Covid-19.
Louise LeGresley via Getty Images

Σύμφωνα με νέα μελέτη, καθ′ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, περισσότερες από 350.000 γάτες στη Μεγάλη Βρετανία έχουν περάσει την Covid-19.

Από την αρχή της πανδημίας ήταν γνωστό ότι οι γάτες ήταν πιθανό να κολλήσουν κορονοϊό, ωστόσο μέχρι τώρα, οι αριθμοί των μολύνσεων δεν είχαν υπολογιστεί.

«Εξετάσαμε πάνω από 2.000 δείγματα και είμαστε σίγουροι ότι πάνω από το 3% του πληθυσμού των γατών της Μεγάλης Βρετανίας έχει εκτεθεί στην Covid-19», δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης Γκρέις Τάισον.

Αν και υπήρξε μεγάλος αριθμός μολύνσεων στις γάτες, προς το παρόν έχει υπάρξει μόνο μία τεκμηριωμένη περίπτωση ατόμου που μολύνθηκε με Covid-19 από γάτα.

«Οι γάτες που μολύνθηκαν αλλά δεν παρήγαγαν ιδιαίτερα ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων πιθανά δεν έχουν καταγραφεί σε αυτή τη μελέτη, επομένως ο αριθμός των γατών της Μεγάλης Βρετανίας που εκτέθηκαν στην Covid, ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος», προσθέτει η Τάισον.

Οι τελευταίες πληροφορίες εγείρουν ανησυχίες για το πώς η Covid μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία των γατών.

«Η νόσος θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία των αιλουροειδών, καθώς τα συμπτώματα της Covid στις γάτες δεν είναι τόσο ελαφριά όσο στους ανθρώπους. Αντίθετα, γνωρίζουμε μερικές πολύ σοβαρές περιπτώσεις πυρετού και αναπνευστικών ασθενειών στις γάτες καθώς και ορισμένες επιπλοκές όπως καρδιακά προβλήματα», αναφέρει η Τάισον.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες ή να οδηγήσουν στην ευθανασία της γάτας. Ακόμη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid στις γάτες» δεν παραλείπει να ανφέρει η ειδικός.

Ωστόσο, προκειμένου να προσδιοριστεί το για πόσο καιρό μπορεί να επηρεάσει η Covid τις γάτες, απαιτείται περισσότερη έρευνα.