ΔΙΕΘΝΕΣ
27/05/2019 14:39 EEST | Updated 27/05/2019 15:50 EEST

Γιατί τα «πράσινα» κόμματα συγκέντρωσαν τόσο υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές

Τέταρτη δύναμη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με 69 έδρες.

Adam Berry via Getty Images

Ενα μεγάλο «πράσινο» κύμα αναδύθηκε στις Ευρωεκλογές, με τα αποτελέσματα να μαρτυρούν την αφύπνιση - έστω και στην ύστατη ώρα - των Ευρωπαίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη.

Τα κόμματα των Πρασίνων στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και αλλού πανηγυρίζον για τα μεγάλα κέρδη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αλλαγή του κλίματος, που εκφράζονται σε μαζικές μαθητικές-φοιτητικές διαμαρτυρίες τους τελευταίους μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, το Πράσινο μπλοκ αναδεικνύεται τέραρτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με 69 έδρες - 17 περισσότερες σε σύγκριση με το 2014. Εάν επιβεβαιωθούν, τα αποτελέσματα θα βάλουν τους τους Πράσινους σε θέση ρυθμιστή των εξελίξεων όταν έρθει η ώρα της εκλογής του επόμενου προέδρου της Κομισιόν.

Το γερμανικό Κόμμα των Πράσινων κέρδισε πάνω από το 20% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2014.

Ο Αρμιν Λάσετ,, ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας - του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας - και μέλος της κεντροδεξιάς ένωσης υπό την Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την πολιτική».

Η απόκλιση των Πρασίνων από τα παραδοσιακά μεγάλα κόμμα στη Γερμανία ήταν ιδιαίτερα έντονη σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και το Αμβούργο, καθώς και μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, όπου το κόμμα νίκησε τους μεγαλύτερους αντιπάλους του σε όλους τους ψηφοφόρους κάτω των 60 ετών.

ASSOCIATED PRESS
Η επικεφαλής του Πράσινου κόμματος στη Γερμανία, Ανναλένα Μπάερμποκ, και ο εκλεγείς ευρωβουλευτής, Σβεν Γκίγκολντ, πανηγυρίζουν με τα αποτελέσματα.

Στη γειτονική Γαλλία, το 25% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-25 ψήφισαν υπέρ των Πρασίνων, έναντι 15% υπέρ του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και 12% υπέρ του κόμματος του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την δημοσκοπική εταιρτεία Ifop. Συνολικά, το γαλλικό πράσινο κόμμα EELV έλαβε σχεδόν το 13,5% των ψήφων, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.

Ο Γιαννίκ Ζαντό, επικεφαλής υποψήφιος της EELV, χαιρέτισε το «μεγάλο πράσινο κύμα» στην Ευρώπη.

«Οι Γάλλοι μας έστειλαν ένα πολύ σαφές μήνυμα: θέλουν το περιβάλλον να είναι το κέντρο της ζωής μας, το κέντρο του πολιτικού παιχνιδιού και αυτό το μήνυμα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε.

Τα πράσινα κόμματα έλαβαν επίσης υψηλά ποσοστά στην Αυστρία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία. Στη Βρετανία, οι Πράσινοι - μια ιδιαίτερα ασήμαντη δύναμη σε εθνικό επίπεδο - κατέλαβαν 11 έδρες στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ASSOCIATED PRESS
«Η Ευρώπη αντιστέκαται» ήταν το ηχηρό μήνυμα μιας φωτεινής επιγραφής στις Βρυξέλλες. Στην δυνατή εικόνα ξεχωρίζει το μικρό αγόρι στο κέντρο με ένα μπαλόνι στο χέρι.

Ενας εκ των κορυφαίων υποψηφίων των Πρασίνων στην Γερμανία, ο Σβεν Γκίγκολντ, εκτίμησε πως ορισμένοι από τους νεαρούς υποστηρικτές των Πράσινων ψήφισαν με κριτήριο την στάση τους υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τους έθεσε σε έντονη αντιπαράθεση με τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση στα ποσοστά τους πανευρωπαϊκά.

Την εχθρότητα αυτή επιβεβαίωσε, ο Αλεξάντερ Γκαουλάντ, συνεπικεφαλής του ακροδεξιού AfD, ο οποίος κήρυξε τους Πρασίνους ως «κύριο εχθρό». «Οι Πράσινοι θα καταστρέψουν αυτή τη χώρα και η δουλειά μας πρέπει και θα είναι να τους πολεμήσουμε», είπε.

Ο Γκίγκολντ δήλωσε ότι οι Πράσινοι ευρωβουλευτές σκοπεύουν να ελέγξουν εξονυχιστικά τον προϋπολογισμό ύψους 200 δισ. ευρώ για τη γεωργία. Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στη γεωργία μεγάλης κλίμακας και όχι σε μια γεωργία αρκετά πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Οι Πράσινοι θέλουν, επίσης, κάθε νόμος που ψηφίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποβάλλεται σε κλιματικό έλεγχο. Το κόμμα υποστηρίζει σθεναρά τις προσδοκίες των επιστημόνων ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταματήσει όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πηγή: Associated Press