Ευρωεκλογές: Τι σημαίνει η νίκη του κόμματος Brexit για τη Βρετανία

Ο Νάιτζελ Φάρατζ χαμογελάει τώρα, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη.
ASSOCIATED PRESS

Το νεοσύσταστο κόμμα Brexit του αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ αναδείχθηκε μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών στη Μεγάλη Βρετανία, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 1/3 των ψήφων (31,6%) και τουλάχιστον 28 έδρες στην νέα Ευρωβουλή.

Πώς, λοιπόν, ένα κόμμα που σχηματίστηκε πριν από δύο μήνες το πέτυχε αυτό και τι σημαίνει αυτή η νίκη;

Statista

Πώς γιγαντώθηκε τόσο γρήγορα

Ιστορικά οι Ευρωεκλογές αφήνουν παγερά αδιάφορους τους Βρετανούς, με την αποχή να είναι παραδοσιακά μεγάλη. (Η συμμετοχή την Παρασκευή κινήθηκε στο 35% ενώ στις εθνικές εκλογές ήταν στο 70%)

Ωστόσο, η φετινή εκλογική διαδικασία ήταν διαφορετική καθώς εξελίχθηκε σε ένα δεύτερο - άτυπο - δημοψήφισμα για το Brexit.

Το αδιέξοδο των Συντηρητιών στο κοινοβούλιο και οι δυσκολίες του Εργατικού Κόμματος στη διαμόρφωση μιας λογικής στάσης έχουν αφήσει τους ψηφοφόρους απογοητευμένους με τα μεγάλα κόμματα και νέες ομάδες, όπως το κόμμα Brexit και η «Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου» (Change UK), παρείχαν μια εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έγιναν μέλη του τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Οσον αφορά τo Change UK, η προσπάθεια δεν ήταν το ίδιο επιτυχής.

Τι αλλάζει με τη νίκη του Φάρατζ

Η Τερέζα Μέι, παρά την επικείμενη αντικατάσταση της, εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός και το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε, τι διαφορά κάνει η νίκη του κόμματος Brexit, δεδομένου ότι ο μόνος δηλωμένος στόχος του μέχρι στιγμής είναι να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ χωρίς συμφωνία;

Ο Φάρατζ έχει ήδη πει ότι το κόμμα Brexit θα ζητήσει να έχει θέση στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Δυστυχώς για τον ίδιον και την παράταξή του, αυτό δεν θα συμβεί.

Ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε στη HuffPost UK: «Θα είναι ειλικρινά αντισυνταγματικό για ένα κόμμα χωρίς βουλευτές και χωρίς να είναι στην κυβέρνηση να εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αλλά είναι άκρως αποτελεσματικό σε επικοινωνιακό επίπεδο».

Προφανώς θα υπάρξουν πλεονεκτήματα για το κόμμα Brexit, αν και μπορεί να είναι πιο ακριβές να πούμε ότι θα υπάρξουν πλεονεκτήματα για τον Νάιτζελ Φάρατζ.

«Θα δώσει, φυσικά, και στον Φάρταζ μια τεράστια νομιμότητα» λέει ο καθηγητής Μπέιλ.

«Θα μπορέσει να πει, όπως έκανε το 2014, ότι το κόμμα που διοικεί δεν τα πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις, αλλά πέτυχε στην δημοσκόπηση που έχει σημασία, δηλαδή στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΜΕ θα τον πάρουν πλέον πολύ πιο σοβαρά από ό,τι μέχρι τώρα» προσθέτει.

Οπότε, ναι, αναμένεται πλέον να βλέπουμε πολύ περισσότερο τον Φάρατζ στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Ο Νάιζτελ Φάρατζ, εμφανώς ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Ο Νάιζτελ Φάρατζ, εμφανώς ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Hannah Mckay / Reuters

Τι σημαίνει για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς

Οι Συντηρητικοί λαμβάνουν ένα από τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά στην ιστορία τους, έχοντας πέσει μόλις στο 9% των ψήφων στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ οι υποστηρικτές του Εργατικού κόμματος φαίνεται να έχουν εκφράσει την οργή τους, ψηφίζοντας άλλα μικρότερα κόμματα όπως το Lib Dems και τους Πράσινους.

Ο Φάρατζ έχει δηλώσει με τόλμη ότι μια νίκη για το κόμμα Brexit θα μπορούσε να «αποκεφαλίσει» τους Εργατικούς και τους Τόρις. «Θα ξεφορτωθούμε γρήγορα τη χειρότερη πρωθυπουργό στην ιστορία του έθνους μας. Μια μεγάλη νίκη του Brexit θα μπορούσε να μας απαλλάξει και από τον Τζέρεμι Κόρμπιν επίσης» έχει πει ευθαρσώς.

Αυτό μπορεί να είναι ίσως λίγο παρατραβηγμένο - αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει την στάση των Συντηρητικών για ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

«Αυτό που θα προσπαθήσουν να κάνουν είναι να εμποδίσουν τον Φάρατζ από το να αρπάξει όλους τους Συντηρητικούς ψηφοφόρους μακροπρόθεσμα, για αυτό ίσως μετακινηθούν σε μια θέση πιο κοντά στο όραμα που έχει το κόμμα Brexit για την ΕΕ» εξηγεί ο Μπέιλ.

Η εικόνα για τους Εργατικικούς είναι πιο περίπλοκη και ο Κόρμπιν μπορεί στην πραγματικότητα να ανησυχεί περισσότερο ότι θα ηττηθεί από το Lib Dems, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει ώθηση στους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που ζητούν δημοψήφισμα, κάτι που μέχρι στιγμής ο Κόρμπιν απορρίπτει.

Οι Εργατικοί αδυνατούν να περάσουν ένα λογικό, συνεκτικό μήνυμα για την Ευρώπη.
Οι Εργατικοί αδυνατούν να περάσουν ένα λογικό, συνεκτικό μήνυμα για την Ευρώπη.
Peter Nicholls / Reuters

Θα γίνει ο Φάρατζ πρωθυπουργός;

Οχι. Σίγουρα οχι αμέσως, πάντως.

«Η προοπτική του Φάρατζ να γίνει πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά απίθανη. Ποτέ μην λέτε ποτέ, αλλά να το μετατρέψει κανείς ένα όχημα διαμαρτυρίας σε ένα κόμμα που θα είναι αρεστό στη μεγάκλη πλειοψηφία του λαού και οι πολίτες θα αισθάνονται ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει είναι πολύ δύσκολο», εκτιμά ο καθηγητής Μπέιλ.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αξιοζήλευτη θέση της ηγεσίας ενός κόμματος, στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ζητούν και να σχεδιάζουν ό,τι θέλουν, αλλά όταν πρόκειται για τις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να επιλέξει κάποιες πολιτικές που σε εκείνο το σημείο θα αρχίσουν να ξενίζουν τους ίδιους ανθρώπους» συμπληρώνει.

Θα γίνει πρωθυπουργός ο Μπορίς Τζόνσον;

Ο Τζόνσον δεν ανήκει στο κόμμα Brexit, αλλά η νίκη του Φάρταζ μπορεί να τον βοηθήσει πραγματικά.

«Οι Βρετανοί είναι πιθανό να προσπαθήσουν να εκλέξουν κάποιον που έχει τέτοιο χάρισμα και δύναμη όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, γεγονός που κάνει πιο πιθανό ότι θα προτιμήσουν τον Μπορίς Τζόνσον» καταλήγει ο καθηγητής Μπέιλ

Και είναι, ήδη, ο επικρατέστερος...

Statista

Υπάρχουν εμπόδια για τον Φάρατζ;

Ναι, δύο στην πραγματικότητα και είναι και τα δύο σχετικά με χρήματα.

Εχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματος Brexit και η εκλογική επιτροπή αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε την έδρα του.

Οι δωρεές καταβάλλονται στο διαδίκτυο μέσω του PayPal, ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που δεν παρακολουθεί από πού προέρχονται τα μετρητά, παρόλο οι δωρεές άνω των 500 λιρών πρέπει να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Φάρατζ είχε «ιστορία» με την εκστρατεία «Αποχώρηση από την ΕΕ» σε συνεργασία με τον μεγιστάνα δωρητή Αρον Μπάνκς, ο οποίος - σύμφωνα με τον Μπράουν - είχε «επαφές με τη Ρωσία».

Εκτός από το κόμμα Brexit, ο Φάρατζ αναμένεται να διερευνηθεί από την ΕΕ επειδή φέρεται να παρέλειψε να δηλώσει δαπάνες σχεδόν μισού εκατομμυριού λίρων, που χρηματοδοτήθηκαν από τον Αρον Μπάνκς τη χρονιά μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα του Channel 4 News ισχυρίστηκε ότι ο Μπάνκς πλήρωσε τον πλούσιο βίο του πρώην ηγέτη του UKIP τη χρονιά μετά το δημοψήφισμα. Αυτός περιελάμβανε: τη μίσθωση ενός σπιτιού τριών υπνοδωματίων στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου, ύψους 4,4 εκατομμυρίων λιρών, ένα αυτοκίνητο Land Rover Discovery αξίας 32.300 λιρών και έναν προσωπικό οδηγό προστασίας με κόστος 20.000 λίρες.

Πηγή: HuffPost UK

Δημοφιλή