«Γκρίνιες» Ερντογάν για την καθυστέρηση της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ

Λέει ότι θα θέσει τα ζητήματα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ για την καθυστέρηση της πώλησης νέων μαχητικών F-16 στη χώρα του και για τη συνεχιζόμενη στήριξη των κουρδικών YPG στη βόρεια Συρία, δεσμευόμενος πως θα θέσει τα ζητήματα αυτά στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν όταν συναντηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την αναχώρησή του, ο Ερντογάν είπε πως είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπάιντεν ως προς την ατζέντα της συνόδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν διμερή ζητήματα και κάποια θέματα της περιφέρειας. Ο Λευκός Οίκος στη δική του ανακοίνωση λέει πως ο Μπάιντεν ανυπομονεί να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στη Μαδρίτη, «όπως θα συζητηθούν οι συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως προς τη διατλαντική ασφάλεια και άλλες απειλές στη Συμμαχία, όπως η τρομοκρατία».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών: Το τουρκικό αίτημα για αγορά 40 νέων F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα τουρκικά αεροσκάφη του τύπου: «Οι περισσότερες συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ είναι για F-16. Μα η διαδικασία καθυστερεί».

Ο Ερντογάν είπε πως θα έθετε και το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής στήριξης προς τις κουρδικές YPG στη βόρεια Συρία: «Τι έκανε το ΝΑΤΟ όταν αυτά τα όπλα παραδίδονταν σε αυτούς τους τρομοκράτες; Φορτία όπλων προήλθαν από τις ΗΠΑ. Θα το θέσω ξανά στη συνάντησή μας (με τον Μπάιντεν). Είμαστε δύο χώρες που στέκονται πλάι- πλάι στο ΝΑΤΟ, γιατί δίνοτναι αυτά τα όπλα σε τρομοκράτες;».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ξανά πως οι ΗΠΑ έχουν εννιά στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα: «Όταν ρωτάμε για αυτές, λέτε “είναι ενάντια στη Ρωσία”. Τι ενέργειες έχετε δείξει εναντίον της Ρωσίας από εκεί; Λοιπόν, πώς παραδίνονται αυτά τα όπλα (στις YPG); Εναντίον ποιου χρησιμοποιούνται;». Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είπε επίσης πως θα έχει διμερείς επαφές με ηγέτες του ΝΑΤΟ, μα όχι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι «κλείσαμε αυτή την πόρτα. Μετά, όταν συνέλθουν. Θα κάνουμε τον δικό μας οδικό χάρτη αν συνέλθουν».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα οποία η χώρα του εμποδίζει να προχωρήσουν, λέγοντας πως «δεν θέλουμε μόνο λόγια, θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε κουραστεί. Προς το παρόν απλά μιλάνε. Μα την ημέρα που μιλάμε, κάνουν συνέντευξη με τον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης στη σουηδική κρατική τηλεόραση».

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ έρχεται με ευθύνες. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβουν υπόψιν τους προβληματισμούς ασφαλείας της Τουρκίας, μέλους της Συμμαχίας επί 70 χρόνια» είπε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα περιμένει η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να εμποδίζουν το κουρδικό ΡΚΚ και άλλα παρακλάδια του να επιχειρούν ελεύθερα στις χώρες τους.

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Daily Sabah