ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 12:36 EEST

Γλίτωσε τη θανατική ποινή η βασική ύποπτος για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ναμ

Ο Κιμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ το 2017.

Associated Press

Η Ντόαν Θι Χουόνγκ, με καταγωγή από το Βιετνάμ, η οποία φέρεται να σκότωσε τον Κιμ Γιονγκ- ναμ, ετεροθαλή αδελφό του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ ουν τον Φεβρουάριο του 2017, δεν θα υποστεί τελικά την εσχάτη των ποινών, καθώς κρίθηκε ένοχη για συμμετοχή σε πρόκληση θανατηφόρου χτυπήματος και όχι για ανθρωποκτονία

Δικαστήριο της Μαλαισίας την καταδίκασε σε κάθειρξη τριών ετών και τεσσάρων μηνών, με την ποινή να ισχύει από την σύλληψή της το Φεβρουάριο του 2017. Σύμφωνα με τη μαλαισιανή νομοθεσία, θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερη ακόμη και τον επόμενο μήνα. 

Ο Κιμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, με τη χρήση του παράγοντα VX, μιας νευροτοξικής ουσίας.  Από τη στιγμή που η Χουόνγκ δεν κρίθηκε ένοχη για την δολοφονία του, κανείς δεν έχει προς το παρόν λογοδοτήσει για το θάνατό του. Η συγκατηγορούμενη της Χουόνγκ, Σίτι Αίσια είχε αφεθεί ελεύθερη από τον περασμένο μήνα, με παρέβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Μαλαισίας. 

Και οι δύο γυναίκες επέμεναν από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώες. Υποστήριζαν ότι πίστευαν πως συμμετείχαν σε φάρσα τηλεοπτικού σόου και δεν είχαν ιδέα για τον νευροτοξικό παράγοντα ή για το ποιος ήταν το θύμα. Από την πρώτη στιγμή οι υποψίες στράφηκαν στο καθεστώς της Πιονγιανγκ, το οποίο όμως αρνείται κάθε εμπλοκή. 

Πηγή: BBC