Εκλογές στην Τουρκία - Όλα τα αποτελέσματα. Πώς ο Ερντογάν κέρδισε την Τουρκία αλλά έχασε τις πόλεις που μετράνε

Το θρίλερ της Κωνσταντινούπολης και η πανωλεθρία στην Άγκυρα.
|
ASSOCIATED PRESS

Νίκη ή ήττα για τον Ερντογάν; Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία όπως διαμορφώνονται την 1η Απριλίου αναδεικνύουν ένα σύνθετο σκηνικό με το κόμμα του προέδρου της χώρας AKP μαζί με το εθνικιστικό ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να παρουσιάζουν πολύ μικρή υποχώρηση των ποσοστών τους ανά την επικράτεια, τόσο συγκριτικά με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όσο και τις δημοτικές.

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Ερντογάν εκτός από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη, που ήταν χαμένη υπόθεση, έχασε ξεκάθαρα τον έλεγχο της πρωτεύουσας Άγκυρας ενώ μαίνεται το θρίλερ για την πόλη όπου χτυπά η καρδιά της χώρας, η Κωνσταντινούπολη.

Αλαλούμ στο ΑΚΡ: Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι έρχεται δεύτερος - το ΑΚΡ το αμφισβητεί

Ενδεικτικό της σύγχυσης στο κυβερνών κόμμα είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ εμφανίστηκε να ...διαψεύδει τον πρώην πρωθυπουργό και υποψήφιο στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, Μπεναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος παραδέχθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι ο αντίπαλός του έχει πάρει προβάδισμα, με την καταμέτρηση στο 99,75%.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, o Μπαϊράμ Σενοτσάκ, επικεφαλής του ΑΚΡ σε επίπεδο επαρχίας, ισχυρίζεται ότι ο Γιλντιρίμ νίκησε και κάνει λόγο για «πολλά» αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν υπήρξαν «παραβάσεις» καθοριστικές για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την αρμόδια εκλογική επιτροπή, πάντως, ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΜHP προηγείται με 4.159.650 ψήφος έναντι 4.131.761 ψήφων.

Όπως φαίνεται τουλάχιστον στη περίπτωσης της Κωνσταντινούπολης, ειδικά εάν το AKP δεν υπερισχύσει, τα πάντα θα κριθούν στα εκλογοδικεία όπως ήδη προδικάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σημειώνεται πως αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Σοσιαλιστικό κόμμα CHP κατηγόρησε το κρατικό πρακτορείο Andolu ότι επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αρνούμενο όλη τη νύχτα να μεταδώσει αποτέλεσμα για την Κωνσταντινούπολη, από τη στιγμή που πέρασε μπροστά ο υποψήφιος του κόμματος.

Κέρδισε ή έχασε;

Το ΑΚΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2018 συγκέντρωσε 42,56% και το ΜΗΡ 11,10% και βάσει αυτής της σύμπραξης κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Αθροιστικά τα δύο κόμματα επήραν το 53,66% των ψήφων. Αντίστοιχα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το 2014 τα δύο κόμματα είχαν κερδίσει το 45,5% και το 15,21% των ψήφων.

Τώρα, με το ποσοστό των καταμετρημένων ψήφων να ξεπερνά στους μητροπολιτικούς δήμους ακόμη και το 95% το κόμμα του Ερντογάν συγκεντρώνει το 44,42% των ψήφων και το MΗΡ του Μπαχτσελί κερδίζει το 7,25%. Αθροιστικά ο συνασπισμός των δύο κομμάτων «Λαϊκή Συμμαχία» συγκεντρώνουν το 51,67% των ψήφων.

Daily Sabah/Anadolu Agency
Daily Sabah/Anadolu Agency

Η υποχώρηση των ποσοστών σε εθνικό επίπεδο, βάσει των εκλογών του 2018 είναι πολύ μικρή αφού κυμαίνεται στο 2%. Ειδικότερα εάν αναλογιστεί κανείς το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με τις χιλιάδες φυλακίσεις στρατιωτικών, δικαστών, διανοούμενων, ακτιβιστών το κλίμα φόβου, την ακραία ρητορική κλπ θα έλεγε κανείς πως οι Τούρκοι δεν γύρισαν ακόμη την πλάτη στον Ερντογάν και πως αυτή δεν είναι μια ήττα.

Ωστόσο αυτό που καθιστά την συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση μια ψυχρολουσία για τον Ερντογάν είναι η μεγάλη απώλεια των ποσοστών του κόμματός του στα παράλια – σε αντίθεση με την κεντρική Τουρκία- και φυσικά η απώλεια όχι μόνο της Σμύρνης αλλά και της Άγκυρας για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Εάν δε χάσει και την Κωνσταντινούπολη το πλήγμα θα είναι τεράστιο, καθώς η πόλη είχε πάντοτε ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική πορεία του Eργντογάν και του κόμματός του. Ωστόσο, η κατάστασης της οικονομίας φαίνεται πως του στοίχισε περισσότερο και από το κύμα πολιτικής βίας που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Daily Sabah/ Anadolu
Daily Sabah/Anadolu Agency

Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Κωνσταντινούπολη όπου υποψήφιος είναι ο τέως πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μια ήττα ή μια πύρρειος νίκη στην πραγματικότητα συνιστά ήττα για το κυβερνών κόμμα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότεροι οι υποψήφιοι Γιλντιρίμ και Εκρέμ Ιμάμογλου του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP ανακοίνωσαν πως κέρδισαν την Κωνσταντινούπολη παρουσιάζοντας διαφορετικά αποτελέσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Λίγο αργότερα η ροή των αποτελεσμάτων έδειχνε πράγματι νίκη του Ιμάμογλου υπήρξε νέα ανατροπή με τον Γιλντιρίμ να προηγείται με 48,7% και τον υποψήφιο του CHP να κερδίζει το 48,65% των ψήφων με καταμετρημένες το 98,79%. Από εκείνη τη στιγμή για αρκετές ώρες η ανανέωση των αποτελεσμάτων ήταν πολύ αργή έως στάσιμη.

Sabah Daily/Anadolu

Στην Άγκυρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρα ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς με ποσοστό που προσεγγίζει το 51% και η Σμύρνη,η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, πηγαίνει στον επίσης υποψήφιο του CHP, Τουντς Σογιέρ με ένα σαρρωτικό 58%.

Sabah Daily/ Anadolu
Huffpost GR

Βάσει των αποτελεσμάτων με άνω του 95% των ψήφων να είναι καταμετρημένα στις μεγάλες πόλεις το ΑΚΡ κερδίζει 16 μητροπολιτικούς Δήμους, το CHP 10 ενώ τρεις κερδίζει το φιλοκουρδικό, αριστερό κόμμα HDP. Τα ποσοστά τους διαμορφώνονται ως εξής: 44,42%, 30,7% και 4,22%.

Νίκες και ήττες:

Προύσα: ΑΚΡ με 49,6%

Άδανα: CHP με 53,25%

Γκαζιαντέμπ: ΑΚΡ με 53,99%

Κονιά: ΑΚΡ με 7,69%

Αντάλια: CHP με 50,36%

Καϊσερί: ΑΚΡ με 63,4%

Μερσίνη: CHP με 45,3%

Εσκισεχίρ: CHP με 52,26%

Ντιγιάρμπακιρ: ΗDP με 62,96%

Σαμψούντα: ΑΚΡ με 47,51%.