ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/09/2020 12:53 EEST

Γνωμοδότηση Αρείου Πάγου: Αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Χρυσοχοϊδη περί διάλυσης συγκεντρώσεων

Γ. Ραγκούσης: Τους είχαμε προειδοποιήσει.

ASSOCIATED PRESS

Aντισυνταγματικό είναι σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση και την περιστολή των συγκεντρώσεων. Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η οποία αφορά την βασική διάταξη του νόμου Χρυσοχοΐδη και έδωσε στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης.

Πρόκειται για την από 3 Σεπτεμβρίου 2020, γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου, η οποία αφορά το άρθρο 10 παρ. 3 του νόμου Χρυσοχοΐδη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα πρωτοδικών για τη διάλυση μιας δημοκρατικής συγκέντρωσης. Και όπως τονίζει ο Άρειος Πάγος στην γνωμοδότησή του είναι αντισυνταγματική διότι αντίκειται στο άρθρο 89 παρ.3 του Συντάγματος.

Το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει ότι «η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται».

Και η γνωμοδότηση υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση του νόμου Χρυσοχοΐδη (που ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) είναι «μη εναρμονιζόμενη» με το Σύνταγμα και ότι «προκύπτει προβληματισμός αναφορικά με την συνταγματικότητα».

Γ. Ραγκούσης: Τους είχαμε προειδοποιήσει

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακαώς επιθυμούσε να λερώσει τα χέρια της με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις, προκειμένου να εμποδίσει την ελεύθερη και διαφορετική έκφραση των πολιτών, μέσα από το Νόμο για την καταστολή των δημοκρατικών συγκεντρώσεων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Γ. Ραγκούσης υπενθυμίζοντας ότι κατά την συζήτηση του νόμου στη Βουλή «από την πρώτη στιγμή τους προειδοποιήσαμε ότι αυτό που επιχειρούν να θεσπίσουν, θα καταπέσει και στην κοινωνία και στα ανώτατα δικαστήρια». «Ας συνεχίσουν τους θεατρινισμούς και τις προετοιμασίες εφαρμογής ενός- επισήμως πλέον-αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου. Κακό του κεφαλιού τους», καταλήγει ο Γ. Ραγκούσης.

Η γνωμοδότηση 

Sponsored Post