ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/06/2018 14:41 EEST | Updated 12/06/2018 18:16 EEST

Ζάεφ: Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό

Darrin Zammit Lupi / Reuters

Αισιόδοξος ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, MIA.

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των δύο πλευρών», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενη συμφωνία θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Πρέσπα, ο κ. Ζάεφ, είπε:

«Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα. Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ κατηγορεί τον Ζάεφ χειραγώγηση των πολιτών της πΓΔΜ και λέει «όχι» σε αλλαγή Συντάγματος

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, άσκησε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, για τη διαφαινόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό. Ο Ιβάνοφ εμφανίστηκε αντίθετος σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, η οποία θα επιφέρει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ κατηγόρησε τον Ζάεφ για χειραγώγηση των πολιτών. 

 

 

 

 
 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Sponsored Post