Ζελένσκι: Οι ρωσικές πράξεις στην Ουκρανία κάνουν τις διαπραγματεύσεις δυσκολότερες

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε από τη Μπούτσα, στην περιοχή του Κιέβου.
.
.
MARKO DJURICA via REUTERS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε τη Δευτέρα πως έχει γίνει δυσκολότερο για την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία από τότε που το Κίεβο έμαθε για την έκταση των θηριωδιών από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι μίλησε στην κρατική τηλεόραση από την πόλη Μπούτσα, στην περιοχή του Κιέβου, όπου βρέθηκαν πτώματα που ήταν δεμένα και είχαν πυροβοληθεί εξ επαφής, ομαδικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσων, σε περιοχή που είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων και ανακτήθηκε.

Το Κρεμλίνο αρνείται όλες τις κατηγορίες για τους φόνους αμάχων στη Μπούτσα.

«Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τον κόσμο ως γενοκτονία» είπε ο Ζελένσκι, φορώντας αλεξίσφαιρο και περιτριγυρισμένος από στρατιώτες.

«Είναι πολύ δύσκολο να συζητήσεις όταν βλέπεις τι έχουν κάνει εδώ» είπε. «Όσο περισσότερο η Ρωσική Ομοσπονδία παρατείνει τη διαδικασία συναντήσεων, τόσο χειρότερο είναι για αυτούς και για αυτή την κατάσταση και για αυτόν τον πόλεμο».

«Ξέρουμε για χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν, κομμένα μέλη, βιασμούς γυναικών και δολοφονημένα παιδιά» είπε.

Η Ρωσία αρνείται πως στοχεύει αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», με σκοπό την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ουκρανία λέει ότι δέχτηκε απρόκλητη εισβολή.

Η καταστροφή και οι θάνατοι αμάχων στη Μπούτσα φαίνεται πως οδηγούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε επιπλέον κυρώσεις στη Μόσχα, με αξιωματούχους να παρουσιάζουν προοπτικές περιορισμών στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας.