Ζελένσκι: Πάνω από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου έχουν καταγραφεί στη Χερσώνα

Είπε πως έχουν βρεθεί πτώματα αμάχων και στρατιωτών.
Valentyn Ogirenko via Reuters

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε Ρώσους στρατιώτες για εγκλήματα πολέμου και φόνους αμάχων στη Χερσώνα, τμήματα της οποίας ανακτήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα, αφού αποσύρθηκε η Ρωσία.

«Ερευνητές έχουν ήδη καταγράφει πάνω από 400 ρωσικά εγκλήματα πολέμου. Πτώματα νεκρών αμάχων και στρατιωτών έχουν βρεθεί» είπε ο Ζελένσκι, σε μήνυμα βίντεο την Κυριακή.

«Ο ρωσικός στρατός άφησε πίσω του την ίδια βαρβαρότητα που άφησε και σε άλλα μέρη της χώρας όπου μπήκε» είπε σχετικά.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Ρωσία αρνείται πως τα στρατεύματά της στοχεύουν σκόπιμα αμάχους.

Μαζικοί τάφοι έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη ανά την Ουκρανία από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένων πτωμάτων αμάχων που υποδεικνύουν βασανιστήρια τα οποία ανακαλύφθηκαν στο Χάρκοβο και στη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό για τα εγκλήματα.

Επιτροπή του ΟΗΕ τον Οκτώβριο είπε πως εγκλήματα πολέμου διεπράχθησαν στην Ουκρανία και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τη «μεγάλη πλειονότητα» των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Τα ουκρανικά στρατεύματα κατέφθασαν στο κέντρο της νότιας Χερσώνας την Παρασκευή, αφού ο Ρώσοι εγκατέλειψαν τη μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που είχαν καταλάβει από τότε που η Μόσχα άρχισε την εισβολή της.

Χωρικοί με λουλούδια περίμεναν στον δρόμο προς τη Χερσώνα για να υποδεχτούν τους Ουκρανούς στρατιώτες το Σάββατο, καθώς κατέφθαναν για να ασφαλίσουν τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.

Αυτό σηματοδοτεί την τρίτη μεγάλη υποχώρηση της Μόσχας στον πόλεμο και την πρώτη στην οποία παραδίδεται μια μεγάλη κατεχόμενη πόλη απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν τη Δευτέρα νέες κυρώσεις σε ένα διεθνές δίκτυο ατόμων και εταιρειών που εργάζονται για την προμήθεια στρατιωτικών τεχνολογιών για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή