Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του σκοτς ουίσκι, του ουίσκι και του μπέρμπον

Το ουίσκι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως με φανατικούς οπαδούς.
An ornate glass bottle of half empty whisky with a set of glasses and tumblers on a serving tray, in atmospherically lit on an old-fashioned, classy wood-panelled bar.
Naomi Rahim via Getty Images
An ornate glass bottle of half empty whisky with a set of glasses and tumblers on a serving tray, in atmospherically lit on an old-fashioned, classy wood-panelled bar.

Ουίσκι, σκοτς ουίσκι, μπέρμπον. Σε κάποιον που δεν είναι γνώστης του ποτού, όλα αυτά φαντάζουν τα ίδια. Ήρθε, όμως, η ώρα με τη βοήθεια του MentalFloss να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις διαφορές τους.

Τι κάνει ένα ουίσκι μπέρμπον;

Η παρασκευή μπέρμπον απαιτεί το ουίσκι να πληροί αυστηρά κριτήρια. Το Federal Standard of Identify for Bourbon ορίζει τι είναι και τι δεν είναι μπέρμπον. Για να ονομαστεί μπέρμπον ένα ουίσκι, ο πολτός του, δηλαδή το μείγμα των κόκκων από το οποίο αποστάζεται το προϊόν, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Ο υπόλοιπος πολτός συνήθως γεμίζεται με βυνοποιημένο κριθάρι και σίκαλη ή σιτάρι.

Το μπέρμπον πρέπει επίσης να έχει μια ορισμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο απόσταγμα. Ο πολτός πρέπει να αποστάζεται σε 160 proof (ή 80% αλκοόλη κατ’ όγκο) ή λιγότερο, και να ωριμάσει σε βαρέλια μέχρι να μην είναι περισσότερο από 125 proof (62,5% αλκοόλ κατ’ όγκο) ή λιγότερο.

Πριν από την εμφιάλωση, το μπέρμπον φιλτράρεται και αραιώνεται σε όχι λιγότερο από 80 proof (40 τοις εκατό αλκοόλη κατ’ όγκο). Άλλα ουίσκι έχουν διαφορετικά πρότυπα ABV για βαρέλι και απόσταξη. Η ελάχιστη ισχύς εμφιάλωσης για το σκωτσέζικο ουίσκι, για παράδειγμα, είναι επίσης 80 proof ή 40 τοις εκατό ABV, αλλά δεν υπάρχει μέγιστη ή ελάχιστη ABV για το απόσταγμα.

Η διαφορά του σκωτσέζικου ουίσκι με ουίσκι και μπέρμπον

Η κύρια διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι και απλού ουίσκι είναι γεωγραφική, αλλά περιλαμβάνει, επίσης, διαφορές σε ορισμένα συστατικά. Το σκωτσέζικο είναι ουίσκι παρασκευάζεται στη Σκωτία, ενώ το ουίσκι δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό.

Επιπλέον, το σκωτσέζικο ουίσκι παρασκευάζεται κυρίως από βυνοποιημένο κριθάρι, ενώ το μπέρμπον αποστάζεται από καλαμπόκι.

Εάν βρίσκεστε στην Αγγλία και ζητήσετε ένα ουίσκι, θα σας σερβίρουν σκοτς . Αλλά στην Ιρλανδία, θα σας σερβίρουν ιρλανδικό ουίσκι.

Είναι το ουίσκι του Τενεσί μπέρμπον;

Ναι και όχι. Η διαφορά των δύο με το μπέρμπον είναι στην απόσταξη. Χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο του Τενεσί φιλτράρεται μέσω κάρβουνου σφενδάμου, σε αντίθεση με τη διαδικασία για το μπέρμπον που είδαμε παραπάνω. Αυτό το φιλτράρισμα είναι γνωστό ως Lincoln County Process* και είναι αυτό που διακρίνει το ουίσκι Τενεσί από το μέσο μπέρμπον.

Εκτός από αυτά τα είδη ουίσκι, έχουμε επίσης ουίσκι σίκαλης, το οποίο μπορεί να αναφέρεται είτε στο αμερικάνικο ουίσκι σίκαλης, το οποίο πρέπει να αποστάζεται από τουλάχιστον 51% σίκαλη, είτε στο καναδικό ουίσκι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ή να μην περιλαμβάνει σίκαλη στην παραγωγή του.

―――――――

* Η διαδικασία Lincoln County είναι ένα βήμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή σχεδόν όλων των ουίσκι του Τενεσί. Το ουίσκι φιλτράρεται - ή βυθίζεται - σε τσιπς ξυλάνθρακα πριν μπει στα βαρέλια για ωρίμανση.