Ζωγράφος χρησιμοποιεί το αίμα του για να δημιουργήσει πίνακες ζωγραφικής (βίντεο)

Θέλει να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το αίμα μέσω της τέχνης του.
Filipino artist Elito Circa, 52, paints with his own blood in his studio in Nueva Ecija province, Philippines November 29, 2022. REUTERS/Eloisa Lopez
Filipino artist Elito Circa, 52, paints with his own blood in his studio in Nueva Ecija province, Philippines November 29, 2022. REUTERS/Eloisa Lopez
Eloisa Lopez via Reuters

Ο Ελίτο «Αμανγκαπιντορ» Σίρκα είναι ένας Φιλιππινέζος καλλιτέχνης που έγινε διάσημος επειδή χρησιμοποίησε το ίδιο του το αίμα για να δημιουργήσει πίνακες σε καμβά, οι οποίοι έχουν προσελκύσει τόσο επαίνους όσο και επικρίσεις με την πάροδο των ετών.

Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια που δεν είχε την πολυτέλεια να αγοράσει ακατάλληλα καλλιτεχνικά είδη, ο Ελίτο Σίρκα πειραματίστηκε ως παιδί με διάφορα ασυνήθιστα μέσα, όπως δαμάσκηνα και ντομάτες, αλλά ήταν όταν κατά λάθος έξυσε το χέρι του που ανακάλυψε το καλλιτεχνικό μέσο που θα σημάδευε την καλλιτεχνική του καριέρα - το ίδιο του το αίμα.

Eloisa Lopez via Reuters

Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το αίμα όχι μόνο έκανε τους πίνακές του πιο ανθεκτικούς, καθώς ήταν πιο δύσκολο να σβηστεί από τον καμβά, αλλά και ότι έκανε τα έργα του δικά του με έναν τρόπο που δεν είχε φανταστεί ποτέ πριν.

«Τα έργα τέχνης μου είναι πολύ σημαντικά για μένα γιατί προέρχονται από εμένα, είναι από το δικό μου αίμα, το DNA μου είναι μέρος τους...». δήλωσε πρόσφατα ο Σίρκα στο Reuters.

«Η φιλοσοφία μου είναι ότι η ζωή είναι κυκλική και τα πάντα είναι ένας κύκλος, οπότε (το αίμα μου) είναι ένα εργαλείο που χρησιμεύει ως υπενθύμιση του από πού προέρχομαι».

Κάθε φορά που ξύριζε το σώμα του, ο Ελίτο Σίρκα χρησιμοποιούσε το αίμα ως μπογιά, αλλά καθώς μεγάλωνε συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν ως σταθερή προμήθεια «μπογιάς», οπότε άρχισε να επισκέπτεται μια κλινική στη Μανίλα για να του το αφαιρούν περιοδικά.

Eloisa Lopez via Reuters

Σήμερα, περνάει από την κλινική περίπου μία φορά κάθε τρεις μήνες για να του πάρουν αίμα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύει σε έναν καταψύκτη στο στούντιό του.

Παρόλο που ο Ελίτο Σίρκα έχει επικριθεί για τη χρήση του αίματος ως μπογιά στο παρελθόν, ο Φιλιππινέζος καλλιτέχνης έχει πάντα ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για το αίμα μέσω της τέχνης του.

Eloisa Lopez via Reuters
Eloisa Lopez via Reuters

«Οι άνθρωποι φοβούνται το αίμα. Επειδή στο μυαλό τους, το αίμα σημαίνει θάνατο», δήλωσε ο Σίρκα σε συνέντευξή του. «Αλλά εγώ θέλω να διαστρεβλώσω... αυτή την πεποίθηση. Γι′ αυτό ασχολούμαι με τη χρήση του, γιατί θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν ότι δεν είναι θάνατος, αλλά αγάπη και ζωή».

Δεν είναι σαφές πόσο αίμα του Ελίτο Σίρκα έχει αποθηκεύσει στο στούντιο τέχνης του, αλλά πρέπει να είναι πολύ, γιατί ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει τον επόμενο χρόνο τη μεγαλύτερη «ζωγραφική αίματος» που έχει γίνει ποτέ σε καμβά 100 μέτρων, θέτοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Πηγή: Oddity Central / Reuters