Στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον άμεσο επαναπατρισμό των σορών, και την μεταφορά των 3 τραυματιών, έχει επικεντρωθεί η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα Έλληνες φιλάθλους του ΠΑΟΚ.
Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση όλων των θυμάτων από το τραγικό τροχαίο με θύματα οπαδούς του «δικεφάλου του Βορρά» που ταξίδευαν οδικώς με προορισμό τη Λυών της Γαλλίας για να δουν από κοντά τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας.
Όπως ανέφερε η Ελληνίδα πρέσβης Λιλή Γραμματίκα, που βρίσκεται στην Τιμισοάρα και επισκέφθηκε τους τραυματίες, από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση της πρεσβείας στο σημείο του δυστυχήματος: «Από χθες ήρθε κλιμάκιο της πρεσβείας, νωρίς το απόγευμα, επιτόπου, και το βράδυ έφτασα εγώ. Πρέπει να τονίσω και να υπογραμμίσω τη συνδρομή και την εξαιρετική συνεργασία που προσφέρουν οι ρουμανικές αρχές από την πρώτη στιγμή σε υπουργικό επίπεδο και σε ανώτατο επίπεδο και επιτόπου».
«Έχουμε, δυστυχώς, 7 που σκοτώθηκαν επιτόπου σε αυτό το δυστύχημα και τρεις τραυματίες -οι δύο πιο σοβαρά, αλλά σε σταθερή κατάσταση και με αισιόδοξη πρόγνωση. Και ο ένας, πολύ καλύτερα, παραμένει υπό παρακολούθηση και αυτός», ανέφερε η Ελληνίδα πρέσβης.
Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των αιτιών, η πρέσβης υπογράμμισε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες αρχές: «Το δυστύχημα είναι υπό διερεύνηση -οι αιτίες του», σημείωσε και προσέθεσε: «Αυτή τη στιγμή, από ελληνικής πλευράς έχουμε πρώτον 7 σορούς, να σπεύσουμε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να γίνει ο επαναπατρισμός τους, το συντομότερο. Κάποιες οικογένειες που μπορούσαν έχουν σπεύσει και φτάνουν».
Μέσα στην ημέρα η μεταφορά των τραυματιών
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση των τραυματιών και στον σχεδιασμό για τον επαναπατρισμό τους, ο οποίος, όπως τόνισε, θα γίνει με τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες» για τους τραυματίες, οι οποίοι «ευτυχώς είναι σταθεροί» και ακόμη και ο βαρύτερα τραυματισμένος, τον οποίο κι επισκέφθηκε, παρουσιάζει αισιόδοξη εικόνα, παρ’ όλη τη σοβαρότητα των τραυμάτων.
Η προσπάθειες της πρεσβείας εστιάζουν στο «να συνδράμουμε τους συγγενείς, τις αρχές για να γίνει ο επαναπατρισμός των σορών το συντομότερο», ενώ ανέδειξε τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας και τη στενή συνεργασία με τις ρουμανικές Αρχές: «Η ελληνική Πολιτεία μας στηρίζει -είμαι σε επικοινωνία με το Υπουργείο και όλες τις ελληνικές Αρχές, και επαναλαμβάνω την ευγνωμοσύνη για τη συνδρομή, τη συνεχή, σε όλα τα επίπεδα των ρουμανικών αρχών».
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα επαναπατρισμού των σορών, σημείωσε: «Το συντομότερο. Προσπαθούμε για το συντομότερο και αύριο. Γίνονται ενέργειες και στην Αθήνα γι’ αυτό, σε συντονισμό με τις ρουμανικές αρχές, που επίσης μας συνδράμουν πάρα πολύ για το συντομότερο».
Για τη μεταφορά του πολυτραυματία, η ίδια δήλωσε: «Θα μας πούνε πότε είναι ασφαλής. Δεν θα μεταφερθεί κανένας χωρίς απόλυτη ασφάλεια και θα είναι ιατρική μεταφορά».
Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία ταυτοποίησης, ανέφερε: «Αυτές οι διαδικασίες είναι ήδη σε εξέλιξη εδώ και δεν έχω στοιχεία. Εμείς περιμένουμε από τις ρουμανικές αρχές και καθοδηγούμαστε και συνεργαζόμαστε διότι είναι η αρμοδιότητά τους. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και συνδράμουμε σε ό,τι μας ζητούν. Υπάρχει συντονισμός».
Κλείνοντας, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλης της πρεσβείας στις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρθηκε στη διεθνή συμπαράσταση και στο ανθρώπινο βάρος της τραγωδίας: «Μας έχουν συγκινήσει τα συλληπτήρια από το ανώτατο επίπεδο και του πρωθυπουργού της Ρουμανίας και υπουργών που έχουν επικοινωνήσει με Έλληνες υπουργούς και όλοι στην Ελλάδα έχουν επικοινωνήσει. Εγώ ως μητέρα, ως Ελληνίδα, όλοι μας έχουμε συγκλονιστεί με αυτό το τραγικό ατύχημα. Είναι όλοι στο πλάι των θυμάτων και των συγγενών τους και ελπίζουμε δυστυχώς ότι μια τέτοια τραγωδία που έγινε, ένα ατύχημα, θα διερευνηθεί αναμφισβήτητα και περαιτέρω, αλλά δεν θα ξανασυμβεί».
Αδωνις Γεωργιάδης για τους τραυματίες οπαδούς του ΠΑΟΚ: Δεν κινδυνεύει η ζωή τους – Αναμένεται η απόφαση αν ο πολυτραυματίας θα μεταφερθεί στην Ελλάδα
Εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι τρεις τραυματίες από το τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά οπαδοί του ΠΑΟΚ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Ο υπουργός ανέφερε ότι ο ένας τραυματίας είναι πλήρως καλά στην υγεία του, ενώ ο δεύτερος φέρει κατάγματα που δεν χαρακτηρίζονται σοβαρά και ο τρίτος τραυματίας είναι ο πιο σοβαρά τραυματισμένος, καθώς έχει υποστεί πολλαπλά και σοβαρά κατάγματα, χωρίς ωστόσο να είναι απειλητικά για τη ζωή του.
«Η Ελλάδα δεν αφήνει ποτέ κανέναν μόνο του πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη κινητοποίηση.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι εκκρεμεί η απόφαση της οικογένειας του πολυτραυματία σχετικά με το εάν το απαιτούμενο χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία ή αν θα μεταφερθεί στην Ελλάδα για να νοσηλευτεί. Όπως είπε, σε περίπτωση που ζητηθεί διακομιδή, οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα και να πάνε στη Ρουμανία να τον πάρουν.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό Διαχείρισης Κρίσεων της Ρουμανίας, ο οποίος συνομιλεί με τους γιατρούς του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης των τραυματιών.
«Η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας ζητηθεί», υπογράμμισε.