Ξόδευε το χαρτζιλίκι του σε βινύλια και περιοδικά μόδας. Ανήσυχος έφηβος των ’80s λάτρευε οποιαδήποτε μορφή τέχνης και ονειρευόταν το καλλιτεχνικό του μέλλον. Τότε δεν ήταν βέβαιος με τι θα ασχοληθεί. Ο σωστός γραπτός λόγος που χρησιμοποιούσε και λίγο διάβασμα παραπάνω του άνοιξαν τις πόρτες της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου και πήρε πτυχίο ως φιλόλογος. Δεν ασχολήθηκε ποτέ. Μετά την ορκωμοσία έφυγε για το Λονδίνο όπου σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο St. Martins.

O κόσμος της μόδας ακαθόριστα του έκλεινε το μάτι κι εκείνος, ενώ ανέκαθεν ήταν καλός στο σχέδιο, δεν είχε σκεφτεί να δημιουργήσει ρούχα. Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως ενδυματολόγος, σκηνογράφος και στιλίστας για φωτογραφίσεις περιοδικών και θεατρικές παραστάσεις. 

Advertisement
Advertisement
Ο Δημήτρης Στρέπκος με ένα από τα μοντέλα του Δημήτρης Στρέπκος

– Πως προέκυψε η ενασχόληση με τον σχεδιασμό ρούχων;

Μεταποιούσα πολλά ρούχα για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων και των φωτογραφίσεων. Πολλοί μου έλεγαν να ξεκινήσω τη δική μου σειρά, αλλά δεν το είχα πάρει σοβαρά μέχρι το 2009, χρονιά που αποφάσισα να ετοιμάσω μια συλλογή ρούχων για την τότε Athens Fashion Xclusive Designer Week, τη σημερινή Fashion Week στην Αθήνα. Εκείνη την εποχή βοηθούσα την υπεύθυνη της διοργάνωσης, κα Τόνια Φουσέκη, ως fashion director. Μέσα σε δέκα μέρες πήρα την απόφαση κι ετοίμασα δώδεκα κομμάτια, όλα μαύρα και «πειραγμένα» από υπολείμματα υφασμάτων που είχα από θεατρικές παραστάσεις, με συνολικό κόστος 200 ευρώ. Το αποτέλεσμα; Κέρδισα τότε δύο βραβεία στην κατηγορία των νέων σχεδιαστών, Best Designer και Best Catwalk και για καλή μου τύχη ήταν στο κοινό μια buyer από το Ντουμπάι, η οποία με προσέγγισε και κλείσαμε συνεργασία.

– Γιατί Celebrity Skin;

Το επίθετο μου, Στρέπκος, δεν είναι ούτε συνηθισμένο, ούτε εύηχο και πολλοί το μπέρδευαν και με φώναζαν με ένα σωρό παραλλαγές. Ήθελα να δημιουργήσω ένα brand που να θυμάται ο κόσμος και να σηματοδοτεί την ταυτότητα των ρούχων. Έτσι δημιούργησα το Celebrity Skin. Celebrity όχι με την έννοια του διάσημου, αλλά με το ενδιαφέρον που έχει κάθε άτομο με ιδιαίτερη ταυτότητα, κάθε άτομο που τολμάει το διαφορετικό. Το skin το έδωσα με την έννοια του ρούχου που γίνεται σαν δεύτερο δέρμα, του ρούχου με μια άλλη ματιά.

Το μοντέλο Μάρα Δαρμουσλή με φόρεμα Celebrity Skin Δημήτρης Στρέπκος

– Αναφέρατε προηγουμένως την καλή τύχη. Πόσο έχει βοηθήσει στην αναγνωρισιμότητα του Celebrity Skin;

Πιστεύω στην τύχη, αλλά όχι μόνη της, συνδυαστικά με την ικανότητα. Η τύχη με έχει βοηθήσει και παράλληλα μου έχει στερήσει – αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση- προβολή. Το 2011 έκλεισα την εβδομάδα μόδας στο Μεξικό. Μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου. Παρουσίασα σε εβδομάδες μόδας σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Σερβία, Ρουμανία με μεγάλη επιτυχία. Δυο φορές όμως με κάλεσαν να παρουσιάσω στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη και πάντα κάτι προέκυπτε και δεν μπορούσα να πάω. Ενώ δίνω ρούχα σε show room εκεί, όποτε είναι να πάω για να δείξω ευρέως τη συλλογή μου κάτι συμβαίνει. Νομίζω ότι το σύμπαν με αποτρέπει για κάποιο λόγο (γελάει)

Advertisement

– Η τελευταία συλλογή ρούχων που παρουσιάσατε στην Fashion Week στην Αθήνα στέφθηκε με επιτυχία. Σχολιάστηκε η ιδιαιτερότητα των κομματιών σας σε σχεδιασμό και πρωτότυπα υλικά.

Πάντα αυτό το στυλ και αυτή την τεχνική χρησιμοποιώ στα ρούχα μου. Νομίζω ότι το κοινό έχει εξοικειωθεί πλέον με τη δουλειά μου και ίσως γι αυτό τους αρέσουν περισσότερο.

Δημιουργία του Δημήτρη Στρέπκου Δημήτρης Στρέπκος

– Πως θα χαρακτηρίζατε το ύφος των συλλογών σας;

Advertisement

Αvant garde κομμάτια με pop art πτυχές. Δημιουργώ θηλυκά σχέδια χωρίς να βγάζω γυμνό. Δεν μου αρέσει. Παλαιότερα ήμουν εθισμένος στα μαύρα ρούχα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει και φλερτάρω με τα χρώματα. Αναζητώ ιδιαίτερα πανιά και υλικά, τα οποία δουλεύω με την τεχνική του μουλάζ, που μου επιτρέπει να παίζω με το ύφασμα και να δίνω μια γλυπτική διάσταση.

– Οι επιδείξεις σας είναι πάντα μια πασαρέλα των διάσημων φίλων σας.

Με έχει στηρίξει πολύ ο καλλιτεχνικός κόσμος. Έχω καλούς φίλους από το θέατρο και τη μόδα πολύ πριν γίνω σχεδιαστής. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν περπατήσει στα fashion shows μου εκατόν πενήντα διάσημοι καλλιτέχνες.

Advertisement
Avant garde δημιουργία από τη συλλογή Celebrity Skin Δημήτρης Στρέπκος

– Θα μπορούσατε να αναφέρετε μερικά ονόματα;

Είναι πάρα πολλοί και φοβάμαι ότι αν αναφέρω κάποιους, θα υποβιβάσω τη σπουδαία κίνηση άλλων που δέχτηκαν να συμμετέχουν στα σόου μου. Θα σας πω όμως για ένα πρόσωπο που η στάση του με συγκίνησε. Όταν ζήτησα από την ηθοποιό Έφη Παπαθεοδώρου, τη Θεοπούλα του σίριαλ «Παρά πέντε», να συμμετέχει μου απάντησε «Γαλανομάτη πρίγκιπα μου για εσένα θα το κάνω. Τόσα χρόνια περίμενα να γίνω μοντέλο». Μου το είπε χαριτολογώντας, αλλά το έκανε. Εκτίμησα το γεγονός ότι ενώ είχε παράσταση πριν, ήρθε για να περπατήσει στην πασαρέλα κι έφυγε ξανά αμέσως για να προλάβει την επόμενη παράσταση. Μια γυναίκα ηλικίας πάνω από 85 ετών. Την εκτιμώ και τη σέβομαι αφάνταστα.

– Υπάρχουν στιγμές που αισθανθήκατε ικανοποίηση και συγκίνηση για τη δουλειά σας;

Advertisement

Η πρώτη φορά που πραγματικά συγκινήθηκα ήταν στην αρχή όταν ξεκίνησα τον σχεδιασμό ρούχων και είδα στα καλντερίμια της Μυκόνου τρεις κοπέλες να φορούν ρούχα μου. Τις πλησίασα και τις ρώτησα τι ρούχα είναι αυτά που φορούν. Δεν με γνώριζαν σαν πρόσωπο, αλλά ήξεραν το brand μου και μου διηγήθηκαν χαρούμενες από που τα αγόρασαν. Χωρίς να τους αποκαλύψω την ταυτότητά μου, τους είπα ότι ήταν καταπληκτικές και έφυγα. Συγκίνηση αισθάνθηκα όταν για πρώτη φορά είδα την κολεξιόν μου να παίζει στο fashion TV, αλλά και όταν η φίλη μου η Κάτια (που δεν είναι πια στη ζωή) φορούσε δημιουργίες μου. Επίσης, μου αρέσει πολύ η ηθοποιός και τραγουδίστρια Άντα Λιβιτσάνου, οπότε ήταν μεγάλη χαρά για εμένα όταν φόρεσε για πρώτη φορά δικές μου δημιουργίες. Με έχει στηρίξει πολύ από τότε και μάλιστα της έκανα και το νυφικό.

Advertisement

– Ο καλλιτεχνικός κόσμος μιλά για έναν καλό φίλο και ειλικρινή άνθρωπο. Σε κάποιον που δεν σαν γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείται ότι σας χαρακτηρίζουν;

Στις συνεργασίες μου είμαι πολύ απαιτητικός, αλλά ευτυχώς τυχερός γιατί έχω μια υπέροχη ομάδα. Είμαι ευαίσθητος και συγκινούμαι εύκολα από μικρές ανθρώπινες στιγμές. Ήμουν πολύ δεμένος με τη γιαγιά μου, γι΄αυτό κι έχω μια αδυναμία στην τρίτη ηλικία. Έχω επιμονή, χιούμορ, ακούω, αλλά απομονώνομαι συχνά όταν το κρίνω απαραίτητο.

Για τις ανάγκες του τελευταίου fashion show ο Δημήτρης Στρέπκος σχεδίασε ρούχα και για τους λιλιπούτειους φίλους. Δημήτρης Στρέπκος

– Τι εύχεστε για το μέλλον;

Advertisement

Να έχω την υγεία μου και να συνεχίσω να δημιουργώ. Θέλω να αφήσω πολλές εικόνες και συνεργασίες πίσω μου. Για εμένα η έκφραση «Sky is the limit» (o ουρανός είναι το όριο) είναι το μότο μου. Τη στιγμή που πιστεύεις ότι έχεις φτάσει στην κορυφή, είναι και η στιγμή που θα αρχίσεις να πέφτεις. Δεν επαναπαύομαι λοιπόν, θέλω να υπάρχει εξέλιξη.

– Έχετε κάποιο όνειρο για το brand Celebrity Skin;

Δεν θα έλεγα όνειρο, αλλά επιθυμία μου θα ήταν να πουλήσω κάποια στιγμή το brand και να συνεχίσω ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Το να τρέχεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα και παράλληλα να ασχολείσαι με το δημιουργικό κομμάτι απαιτεί πολύπλευρες ικανότητες. Είμαι σε μια περίοδο της ζωής μου που ευτυχώς ζω καλά, με αξιοπρέπεια, δημιουργώ και είμαι σε θέση να μην αφήνω εκκρεμότητες στους ανθρώπους που σχετίζονται με τη δουλειά μου. 

– Τι κάνετε όταν δεν σχεδιάζετε;

Βλέπω φίλους, χαλαρώνω στο σπίτι με μουσική, ταινίες, βιβλία και ταξιδεύω όσο το επιτρέπει ο χρόνος μου. Τα ταξίδια είναι για μένα πηγή έμπνευσης και όταν βρίσκομαι σε άλλες πόλεις επισκέπτομαι πάντα μουσεία και γκαλερί. Οι χώροι αυτοί με αποφορτίζουν. Εξάλλου, εκεί χτυπά η καρδιά της τέχνης.