Ποιος πραγματικά έχει όρεξη να κάθεται και να αφαιρεί υπολείμματα λίπους, και επίμονους λεκέδες από κάθε γωνιά του φούρνου;

Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται τακτικά, τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη σωστή λειτουργία του φούρνου μας. Συνήθως το θυμόμαστε μία φορά στο τόσο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτή η δουλειά πιο εύκολη και γρήγορη με την βοήθεια μερικών αποτελεσματικών συμβουλών.

Advertisement
Advertisement

Ίσως χρειαστεί ένα επιπλέον καθάρισμα στις αρχές του νέου έτους, μετά τις γιορτές, για να αφαιρέσουμε υπολείμματα από πίτες και γλυκά.

Πόσο συχνά χρειάζεται βαθύ καθάρισμα

Οι ειδικοί συνιστούν κάθε 3 έως 6 μήνες, με τον πιο ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα να είναι οι 6 μήνες, όπως αναφέρει η Τζέιμι Χόρντ, ιδρύτρια της Horderly σε άρθρο του realsimple.com.

Ιδανικά, προγραμματίζουμε έναν βαθύ καθαρισμό την άνοιξη και το φθινόπωρο, ώστε ο φούρνος να είναι έτοιμος για τη σεζόν ψησίματος και να καθαρίζουμε τα υπολείμματα μόλις η χρήση μειωθεί.
Αν όμως χρησιμοποιούμε τον φούρνο σχεδόν καθημερινά, ίσως χρειαστεί ένα επιπλέον καθάρισμα στις αρχές του νέου έτους, μετά τις γιορτές, για να αφαιρέσουμε υπολείμματα από πίτες και γλυκά.

Πότε χρειάζεται πιο συχνό καθάρισμα

Ο χρονικός οδηγός των 3-6 μηνών είναι γενικός και μερικές φορές απαιτείται συχνότερα:

Υπολείμματα ή χυμένα φαγητά: Από λιωμένο τυρί πίτσας μέχρι ζουμερά γλυκά, τα χυμένα τρόφιμα κολλούν στο εσωτερικό του φούρνου και μπορούν να προκαλέσουν καπνό ή φωτιά. Αφήνουμε τον φούρνο να κρυώσει και καθαρίζουμε με σφουγγάρι ή πάστα μαγειρικής σόδας.

Λιπαρά τρόφιμα: Το μπέικον ή άλλες λιπαρές συνταγές αφήνουν υπολείμματα που απαιτούν βαθύ καθάρισμα.

Advertisement

Συχνή χρήση κατά τη σεζόν ψησίματος: Αν χρησιμοποιούμε τον φούρνο καθημερινά για μπισκότα, ψωμί, ή ψητά φαγητά το βαθύ καθάρισμα πρέπει να μπει στη ρουτίνα μας. Αν ο φούρνος χρησιμοποιείται περιστασιακά, μπορούμε να παρατείνουμε το διάστημα μεταξύ των καθαρισμών.

Συμβουλές για αποτελεσματικό καθάρισμα

Επιθεωρούμε τον φούρνο και αφαιρούμε υπολείμματα ή σπασμένα εξαρτήματα.

Χρησιμοποιούμε καθαρά εργαλεία και σφουγγάρια ώστε να μην αφήνουμε σημάδια ή γρατζουνιές.
Τα προϊόντα καθαρισμού πρέπει να είναι κατάλληλα για εσωτερική χρήση φούρνου.

Advertisement

Με τον σωστό προγραμματισμό, ο φούρνος μας παραμένει ασφαλής, καθαρός και αποδοτικός όλο τον χρόνο.

Σε άρθρο του bark.com τονίζει ότι υπάρχουν απλές τεχνικές που μειώνουν σημαντικά τον κόπο κατά το βαθύ καθάρισμα του φούρνου.

Μια μέθοδος είναι η χρήση ατμού από ξίδι με νερό: βάζοντας ένα ανθεκτικό στο φούρνο μπολ με ίσα μέρη νερού και λευκού ξιδιού και θερμαίνοντάς το σε περίπου 120 °C για 20–60 λεπτά, ο ατμός μαλακώνει τη βρωμιά και την κάνει ευκολότερη στο σκούπισμα με ένα πανί μετά.

Advertisement

Άλλη τεχνική είναι η παρασκευή πάστας από μαγειρική σόδα και νερό, την οποία απλώνουμε στις λερωμένες επιφάνειες, αφήνουμε να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα (ή ακόμα και όλη τη νύχτα) και στη συνέχεια την ψεκάζουμε με λευκό ξίδι, ώστε να αφαιρούνται ακόμα και επίμονα υπολείμματα.

Τέλος, μια εναλλακτική με φυσικό άρωμα είναι η χρήση χυμού λεμονιού με νερό, που βοηθάει στη χαλάρωση του λίπους με ευχάριστη μυρωδιά.

Με πληροφορίες από realsimple.com και bark.com

Advertisement
Advertisement