To έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. Κι όταν το φροντίζουμε αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υγιή πέψη, το ισχυρό ανοσοποιητικό αλλά και την καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας. Κι όταν μιλάμε για φροντίδα του εντέρου, η διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα.

Ποιες τροφές ωστόσο εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του εντέρου;

Advertisement
Advertisement

Η απάντηση των ειδικών θα μας εκπλήξει. Διότι στη λίστα με τις τροφές που ευεργετούν το έντερο, σύμφωνα πάντα με την επιστήμη, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα προϊόντα που μέχρι πρότινος τα θεωρούσαμε «κακές τροφές». 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/bazoeme-mpanana-sto-smoothie-mas-aschema-ta-nea-kaletera-na-to-xanaskeftoeme_gr_681b78e6e4b0529436a1dcab

1. Τα όσπρια που θεωρούνται παρεξηγημένα επειδή προκαλούν αέρια

Ο φόβος για τα αέρια και το φούσκωμα δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τα όσπρια. Πρόκειται για τρομερά ωφέλιμες τροφές, που προωθούν την μικροβιακή ποικιλότητα και την ανθεκτικότητα του εντέρου. Εκτός αυτού τα όσπρια είναι γεμάτα φυτικές ίνες, που επίσης ευεργετούν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Και τα αέρια είναι το σημάδι που μας δίνει να καταλάβουμε ότι το έντερό μας παράγει «καλά» βακτήρια, που τροφοδοτούν την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου.  Οπότε δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. 

2. Οι πατάτες που δήθεν «μας παχαίνουν»

Οι πατάτες συχνά χαρακτηρίζονται ως ανθυγιεινές λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Αλλά όταν μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψύχονται, οι πατάτες αναπτύσσουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει τη μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου.

Advertisement

Για να επωφεληθούμε από το ανθεκτικό άμυλο, ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε την πατάτα, είναι να τη βράσουμε, να την κάνουμε πατατοσαλάτα και να την παγώσουμε στο ψυγείο. Και αυτό είναι και ένα πεντανόστιμο  γεύμα που μεταφέρεται εύκολα στη δουλειά. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/apo-poia-meria-tha-mas-spasei-pio-eekola-to-aeyo-nea-ereena-katarriptei-o-ti-xerame_gr_681ddb11e4b007ccedb0026a

3. Το λευκό ρύζι που από πολλούς θεωρείται σκέτος υδατάνθρακας

Advertisement

Ωστόσο, το ρύζι, ακριβώς όπως και οι πατάτες είναι άλλη μια πηγή ανθεκτικού αμύλου, συστατικού φιλικού προς το έντερο, όπως είπαμε και λίγο παραπάνω. Βέβαια και με το ρύζι, το καλύτερο είναι πρώτα να το μαγειρέψουμε και έπειτα να το φάμε κατευθείαν από το ψυγείο. Αυτή η διαδικασία, συμβάλλει και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Και το καστανό ρύζι κάνει την ίδια δουλειά. Απλά μας παρέχει λιγότερο ανθεκτικό άμυλο. 

4. Τα σταυρανθή λαχανικά που κάποιοι παραπονιούνται ότι τους φουσκώνουν υπερβολικά

Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια και τα γογγύλια. Κι ενώ πράγματι όλα αυτά τα λαχανικά σε κάποιος προκαλούν φούσκωμα, μελέτες δείχνουν ότι χάρη στην περιεκτικότητά τους σε θείο, τα σταυρανθή λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η υψηλή τους περιεκτικότητα και σε φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου και την ποικιλότητα του μικροβιώματος.

Advertisement

Εάν λοιπόν είμαστε ευαίσθητοι μπορούμε απλά να τα καταναλώνουμε σε μικρότερες μερίδες. Πάντως, το να απέχουμε εντελώς δεν κάνει καλό στην υγεία μας. 

5. Η σοκολάτα επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες

Πράγματι με τη σοκολάτα δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Αλλά αν μας αρέσει να τρώμε κάτι γλυκό μετά το δείπνο, ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, μέχρι 20 γραμμάρια, είναι ό,τι πρέπει για το εντερό μας: Το δημοφιλέστατο γλύκισμα παρέχει στον δεύτερο εγκέφαλό μας πολυφαινόλες, δηλαδή φυτικές ενώσεις που τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του. 

Advertisement

Μάλιστα, μελέτη διαπίστωσε ότι οι υγιείς ενήλικες που έτρωγαν 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα είχαν πιο ποικιλόμορφα μικροβιώματα του εντέρου από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. 

Advertisement

(Mε πληροφορίες από eatingwell).