sifnos

Γεννήθηκα εδώ στη Σίφνο το 1960 από γονείς αγρότες. Τελείωσα την Τρίτη Γυμνασίου, αλλά ο αδελφός μου σπούδαζε στην Αθήνα και δεν υπήρχαν χέρια για τη γη μας. Ετσι, σταμάτησα το σχολείο για να βοηθάω στη γεωργία και την κτηνοτροφία, άλλωστε απο 7 χρονών δούλευα στα χωράφια μας κι από τότε δεν σταμάτησα να δουλεύω ούτε λεπτό.
Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος, Κέα, Ηρακλειά, Σίκινος, Κίμωλος, Μύκονος, Σχοινούσα, Κρήτη, Σύρος, Φολέγανδρος ήταν τα νησιά που φιλοξένησαν τις τοπικές γεύσεις τους στα περίπτερα, ενώ το παρόν έδωσε η Χίος, η Κύπρος, η Ρωσία και η Αίγυπτος, ανοίγοντας την πανδαισία των γεύσεων στη διεθνή κουζίνα.
Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, μετά από πρόσκρουση στο λιμάνι της Σίφνου κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης, του ταχύπλοου
Η οικογένεια στο πέρασμα των χρόνων έχει καταφέρει να εμπνεύσει όλο το νησί. Για αυτήν την εβδομάδα διακοπών πρόσφεραν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, 30 τουλάχιστον επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές του νησιού. Οι φούρνοι έδωσαν τα βουτήματα για το σνακ των παιδιών, οι καφετέριες πρόσφεραν πλούσια πρωινά γεύματα, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού κάλυψαν τα 2 καθημερινά γεύματα τους, τα μπαράκια κανονίζουν πάρτι τα βράδια για να χορέψουν τα παιδιά, τα τουριστικά μας γέμισαν με δωράκια, τσαντάκια, φουλάρια, βραχιολάκια, πήλινα σουβενίρ. Τα αστικά λεωφορεία πρόσφεραν δωρεάν τις μετακινήσεις μας όσες και αν ήταν αυτές σε καθημερινή βάση.
Δεν είναι ούτε ο φοβερός Σιφνέικος Γάμος που ξεκινάς από το πρωί και τελειώνεις το βράδυ με γλέντια και χορούς και άφθονο φαγητό κεράσματα και οίνους που ευφραίνουν καρδιά ανθρώπου. Κάθε στάση για κεράσματα και παινέματα και δως του κρασί και πάρε ένα μεζέ και φέρε κι από εκεί, και έρχεται το βράδυ χωρίς να το πάρεις είδηση. Όμως δεν είναι ούτε αυτό που σε τραβά. Μην είναι τα αρχοντικά που ολοένα και πληθαίνουν με αναστηλώσεις; Όχι και από αυτά η Ελλάδα κάθε τόπος έχει και τα δικά του να σου δείξει. Δεν είναι το μουσείο και όλα τα άλλα πολιτιστικά καλά.
Η Απολλωνία ή Σταυρί, η οποία μαζί με τον Αρτεμώνα αποτελεί ένα ενιαίο οικιστικό σύνολο, είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου, κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους. Πλακόστρωτα, γραφικά σοκάκια, εκκλησίες με μπλε τρούλους συχνά άρρηκτα συνδεδεμένες με τα σπίτια, δημιουργούν γειτονιές και σημεία αναφοράς. Το διάσημο «Στενό», το κεντρικό καλντερίμι με τα μαγαζάκια, μπαράκια και εστιατόρια το καλοκαίρι γνωρίζει στιγμές δόξας και τα «στενά» του όρια συμβάλλουν στο παρεΐστικο ύφος που χαρακτηρίζει αυτό το νησί.
Το SIFESTIVAL επιχειρεί να μετατρέψει τα ράθυμα καλοκαιρινά απογεύματα σε έναν δυναμικό διάλογο κοινού, καλλιτεχνών, διοργανωτών
«Έστηνα την camera από τα χαράματα ως το σούρουπο, συνεχίζει, για να πετύχω τα πουλιά την κατάλληλη στιγμή, ήσυχα χωρίς να τα ενοχλήσω». Και το αποτέλεσμα της καταγραφής απ' αυτό το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, 26 φωτογραφίες ενός μοναδικού οικοσυστήματος με ερωδιούς, φλαμίνγκο, χελώνες και σπάνια είδη πτηνών και ζώων, του υδροβιότοπου της Μεσσηνίας που τα απολαμβάνουμε στην καρδιά της Αθήνας!
Απολαυστικοί, τραγανοί και πεντανόστιμοι... έτσι όπως μου τους έμαθες η κυρία Κλεονίκη από το Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλάκι, αν βρεθείτε στην Σίφνο μην ξεχάσετε να πάτε και να δοκιμάσετε τα καλύτερα παραδοσιακό μαγειρευτά του νησιού!
«Τα μονοπάτια μας έχουν αρχίσει να αποκτούν ταυτότητα. Χρηματική βοήθεια έχουμε λάβει από την περιφέρεια ώστε να ενημερώσουμε