Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με κεντρικό θέμα την αντιβαλλιστική προστασία της Ελλάδας συγκλήθηκε από τον υπουργό, Νίκο Δένδια, το απόγευμα της Τετάρτης.
Η συνεδρίαση του ΣΑΓΕ (Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) υπό τον υπουργό έγινε στον απόηχο της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τη σύγκρουση Ισραήλ- Ιράν και με δεδομένη την έκταση και αντιμετώπιση της απειλής των βαλλιστικών πυραύλων. Σημειώνεται πως προ ολίγων ημερών, μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, είχε συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.
Αυτή τη στιγμή τα κύρια μέσα αντιβαλλιστικής άμυνας που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι πύραυλοι Patriot και οι S-300. Δεδομένης της σημασίας και του ρόλου της βάσης της Σούδας για τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις, θεωρείται ότι στους σχετικούς σχεδιασμούς υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας- που περιλαμβάνει το κομμάτι της αντιπυραυλικής προστασίας- αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο των κινήσεων για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημαντικό μέρος του οποίου είναι και η δημιουργία της αποκαλούμενης «Ασπίδας του Αχιλλέα» για την προστασία της ελληνικής επικράτειας από επιθέσεις με αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη επανδρωμένα), πυραύλους, πλοία επιφανείας και υποβρύχια (αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή προστασία).
Το ισραηλινό στοιχείο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», με προηγμένα ισραηλινά οπλικά συστήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά στοιχεία της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών FDI για το ΠΝ είναι οι δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (περιλαμβανομένης αντιπυραυλικής άμυνας) που διαθέτουν αυτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Αυτό είναι το σχέδιο για τον «θόλο» προστασίας της Ελλάδας
Ελληνική αεράμυνα: Αυτά είναι τα αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα (φωτογραφίες)
Ελληνική αεράμυνα: Οι απειλές και τα μαθήματα από τους πολέμους στην περιοχή μας
Η τουρκική απειλή από αέρος απέναντι στην ελληνική αεράμυνα: Αεροσκάφη, όπλα και αριθμοί