Ελληνική αεράμυνα: Αυτά είναι τα αντιαεροπορικά όπλα που διαθέτει η Ελλάδα (φωτογραφίες)

Τι υπάρχει στο οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για αντιαεροπορική/ αντιπυραυλική προστασία.
via Associated Press

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα του εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων- και, σε αυτό το πλαίσιο, με την εμπειρία των πρόσφατων εξελίξεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ιδιαίτερης σημασίας της αεράμυνας, έχει ενδιαφέρον μια ματιά στα συστήματα αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής προστασίας που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθούν τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας, με στοιχεία από τις ιστοσελίδες του Ελληνικού Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αντιαεροπορικό πυροβόλο Rheinmetall

.
.
ΓΕΣ

Πρόκειται για ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο γερμανικής κατασκευής των 20 χιλιοστών, για προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Φορητοί πύραυλοι Stinger

.
.
ΓΕΣ

Aυτοκατευθυνόμενο αντιαεροπορικό φορητό σύστημα μίας χρήσεως αμερικανικής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση αεροσκαφών ή ελικοπτέρων ιπταμένων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.

ASRAD HELLAS

.
.
ΓΕΣ

Πρόκειται για όχημα που φέρει πυραύλους Stinger: Αποτελείται από όχημα- φορέα Hummer, μονάδα ελέγχου πυρός, οπλική εξέδρα, επικοινωνιακό εξοπλισμό και σύστημα πλοήγησης. Είναι κατάλληλο για επιχειρήσεις σε δύσκολα εδάφη και μπορεί να μεταφερθεί από αέρος με ελικόπτερο τύπου CH-47D.

OSA-ΑΚ

.
.
ΓΕΣ

Πρόκειται για ρωσικής προέλευσης αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων. Το 1992 με βάση τη συνθήκη CFE συγκροτήθηκε μία μοίρα με την παραλαβή του συστήματος από την πρώην ανατολική Γερμανία. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

TOR-M1

.
.
ΓΕΣ

Ρωσικής προέλευσης πυραυλικό σύστημα βραχέως βεληνεκούς (SHORAD): Πρόκειται για ένα αυτοκινούμενο σύστημα που παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας στον Ελληνικό Στρατό και την ΠΑ, σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Είναι για χρήση κατά αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), κατευθυνόμενων βλημάτων αντιραντάρ (HARM), πυραύλων CRUISE, πυρομαχικών τελικής καθοδήγησης κλπ.

Hawk

.
.
ΓΕΣ

Το αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα υπηρετεί εδώ και πολλές δεκαετίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν συνεχών αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμών. Είναι κατάλληλο για αντιαεροπορική προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη, ακόμη και σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.

Crotale NG/GR

.
.
ΠΑ

Το σύστημα Crotale NG/GR είναι Γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. Είναι αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

ΒΕΛΟΣ

.
.
ΠΑ

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

S-300 PMU1

.
.
Eurokinissi

Το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων S-300 PMU1 είναι ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000, μετά την Κυπριακή κρίση των S-300 (η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-300, η Τουρκία αντέδρασε έντονα με απειλές, και εν τέλει τους πυραύλους πήρε η Ελλάδα, εγκαθιστώντας τους στην Κρήτη). Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Patriot

.
.
Eurokinissi

Το σύστημα αεράμυνας Patriot, μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο, είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. Προορίζεται για αντιμετώπιση πυραύλων (τακτικών, βαλλιστικών, cruise) και αεροσκαφών.

Ως προς τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, περιλαμβάνουν:

Πυροβόλα/ πολυβόλα διαφόρων τύπων (Μεταξύ των οποίων των 5 ιντσών/54, 76 χιλιοστών, 30 χιλιοστών, 20 χιλιοστών, 40 χιλιοστών, ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm)

Συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx

Κατευθυνόμενα βλήματα ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile)

Κατευθυνόμενα βλήματα Sea Sparrow

Αντιβληματικά συστήματα (CIWS) GLMS RAM (με 21 κατευθυνόμενους πυραύλους)

Κατευθυνόμενα βλήματα Stinger

Δημοφιλή