«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη, στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών η συζήτηση σε διευρυμένη μορφή για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα και την πρωτοβουλία τον Γενικού Γραμματέα Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οκτώ χρόνια μετά το Κραν Μοντανά και την αδράνεια που έφερε σε σχέση με το Κυπριακό είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γενικού Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τοποθέτησε προσωπική ειδική απεσταλμένη έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές. Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Αναλάβαμε να αξιολογήσουμε τα θετικά μέτρα, τα οποία είχαν αποφασιστεί στη Γενεύη πριν από μερικούς μήνες και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε ολοκλήρωση των μέτρων αυτών στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια και ήδη προστέθηκαν τέσσερα ακόμα για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η πορεία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με μια ενιαία Κύπρο, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφάλεια» πρόσθεσε.
«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο στο κόσμο, ο οποίος βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, βιώνει πολέμους και βιώνει ένα μεγάλο επίπεδο μισαλλοδοξίας.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια τον εθνικό στόχο που είναι η επανένωση της Μεγαλονήσου» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.