Πόσα χρωστάει η Ελλάδα το 2015. Λύση στο «γρίφο» του χρηματοδοτικού κενού αναζητά το Υπουργείο Οικονομικών

Πόσα χρωστάμε το 2015.Λύση στο «γρίφο» του χρηματοδοτικού κενού αναζητά το Υπ.Οικονομικών.
sooc

Το γρίφο της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, ψάχνει να λύσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και οι υποχρεώσεις είναι γνωστές εδώ και καιρό, η επιλογή της κυβέρνησης να μην κλείσει την διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου χωρίς να υπολογίζει το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του δανείου από το ευρωπαϊκό ταμείο, καθώς και για τη διπλή δόση του ΔΝΤ, ύψους 3,6 δισ. Ευρώ, καθώς η τελευταία αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, οι υποχρεώσεις που έχει να εξοφλήσει το ελληνικό Δημόσιο δεν εξαντλούνται στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Συνολικά η χώρα μέσα στο 2015 θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις 22,1δις ευρώ. Αυτές αφορούν λήξεις ομολόγων περίπου 6,8 δις ευρώ που σήμερα κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες, λήξεις δανείων που έχει λάβει η χώρα μέσω των μνημονιακών προγραμμάτων ύψους 9,4 δις ευρώ προς το ΔΝΤ καθώς και ταμιακές δαπάνες τόκων για εξυπηρέτηση χρέους περίπου 5,9 δις ευρώ .

Παράλληλα, μέσα στο 2015 λήγουν έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 15δις ευρώ, τα οποία αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, οι χρηματοδοτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει το ελληνιό Δημόσιο στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανέρχονται στα 4,5δις ευρώ. Το ύψος αυτών των αναγκών δεν θεωρείται μεγάλο και όπως αναφέρουν στελέχη που έχουν άριστη γνώση των στοιχείων, αυτές μπορούν να καλυφθούν ακόμα και αν η Ελλάδα δεν πάρει τις δόσεις των δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως εξηγούν οι αυξημένες υποχρεώσεις του Δημοσίου ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ειδικά σε αυτούς τους δύο καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους περίπου 9δις ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, το γεγονός ότι οι μεγάλες υποχρεώσεις για το ελληνικό Δημόσιο ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους (γεγονός που γνωρίζουν και οι δανειστές) ίσως δώσει το χρονικό περιθώριο στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί έως τότε τις όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει μεγάλη πίεση για την εκταμίευση των δόσεων των δανείων από την τρόικα.

Δημοφιλή