Süddeutsche Zeitung: 5 μύθοι για την ελληνική οικονομία

Süddeutsche Zeitung: 5 μύθοι για την ελληνική οικονομία
All the shops were closed on Sunday. Not convenient.Athens, Greece, March 2010
All the shops were closed on Sunday. Not convenient.Athens, Greece, March 2010
beggs/Flickr

5 μύθους για την Ελλάδα και την πραγματική οικονομική της κατάσταση, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις που έχει στην γερμανική οικονομία, παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η γνωστή γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Το δημοσίευμα, όπως ξεκαθαρίζει εξ αρχής, φιλοδοξεί να καταδείξει την αλήθεια, πέραν των στεγανών του καθημερινού λαϊκισμού και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα οικονομικά ζητήματα.

Μύθος Νο 1: Για τους Έλληνες διατίθενται δισεκατομμύρια, αλλά για τα γερμανικά σχολεία δεν υπάρχουν λεφτά.

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως τα “πακέτα βοηθείας προς την Ελλάδα” είναι δάνεια και όχι κονδύλια που διατίθενται για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της, όπως γίνεται με ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει κανονικά τα δάνεια και θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα. Επίσης, καθώς πρόκειται για διμερή δάνεια από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα “KfW” και το ταμείο διάσωσης του ευρώ EFSF, ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται για χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί στα σχολεία της Γερμανίας.

Μύθος Νο 2: Η οικονομική κρίση της Ελλάδας κοστίζει στην Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια.

Αυτό διαψεύδεται, καθώς το δημοσίευμα παρουσιάζει γιατί η Γερμανία δεν βγαίνει ζημιωμένη από την βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά αντιθέτως ωφελείται. Παρουσιάζονται μάλιστα στοιχεία από την έρευνα του Γιενς Μπόυσεν-Γογκρέφε για το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία, που εδρεύει στο Κιλ, ενώ αναφέρεται πως χάρη στην αγορά ομολόγων, η Γερμανία υπολογίζεται ότι θα έχει εξοικονομήσει μέχρι το 2030 περίπου 160 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μύθος Νο 3: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια της.

Αναφέρεται πως το δημόσιο χρέος του ελληνικού κράτους ανέρχεται στο 176% του ΑΕΠ. Για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ένα τέτοιο χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Ωστόσο, επεξηγείται πως η αύξηση του δημόσιου χρέους και οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις για τα τελευταία χρόνια, οφείλονται στην συρρίκνωση του ΑΕΠ. Με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι βέβαιο πως τα νούμερα θα βελτιωθούν. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, υπολογίζει πως μέχρι το 2022 το χρέος του ελληνικού κράτους θα έχει πέσει στο 112%, αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μύθος Νο 4: Τα χρήματα των Ευρώ-εταίρων καταλήγουν κυρίως στις τράπεζες, παρά το ελληνικό κράτος.

Τα δύο τρίτα των περίπου 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που παρέχουν οι Ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταλήγουν όντως σε τόκους τραπεζών, ασφάλιστρα και επενδυτικά κεφάλαια. Δεν πρόκειται για κάποιο σκάνδαλο, όμως, καθώς εξηγείται πως συνάδει με τον τρόπο χρηματοδότησης και διαχείρισης των οικονομικών ενός σύγχρονου κράτους, προς όφελος μάλιστα της οικονομίας και της χώρας.

Μύθος Νο 5: Μετά την έκρηξη της Κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε καμία μεταρρύθμιση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στοιχεία κρατικής δυσλειτουργίας, διαφθοράς, φοροδιαφυγής, κακοδιαχείρισης και νεποτισμού αποτελούν πραγματικότητα για την Ελλάδα, ήδη πριν τα χρόνια της Κρίσης. Ωστόσο, η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Παρουσιάζονται σαφή οικονομικά στοιχεία, ενώ αναφέρεται και πως ως και το τέλος του 2013 έχουν προωθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερα από 50 πλήρη και αρκετές εκατοντάδες σχεδίων μερικών μεταρρυθμίσεων, όσον αφορά τα επιδόματα, τις εισφορές, φορολογικές τροποποιήσεις ή τις μειώσεις των υπερβολικά υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων.

Δημοφιλή