To Roller Derby στην Ελλάδα. Το άθλημα του φεμινισμού που κανείς δεν γνωρίζει

To Roller Derby στην Ελλάδα. Το άθλημα του φεμινισμού που κανείς δεν γνωρίζει
Athens Rollaways

Μιλήσαμε με τη Βίβιαν Στεργιοπούλου, ένα από τα κορίτσια του Roller Derby, που τα δύο τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα, καθώς και για τα νέα σχέδια και στόχους της ομάδας.

Η Βίβιαν Στεργιοπούλου είναι 22 χρονών, απόφοιτη της σχολής Βακαλό στην κατεύθυνση της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων και τα τελευταία χρόνια έχει ένα πάθος το Roller Derby. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό; Τις απορίες μας επιλέξαμε να μας τις λύσει η ίδια, όχι απλώς ως Roller Derby girl, αλλά και ως πρόεδρος πλέον της ομάδας.

Το ψευδώνυμό της στην ομάδα είναι το KISS My V. Αυτό πρόεκυψε από το διάσημο ροκ γκρουπ Kiss, που όπως η ίδια μας λέει την επηρέασαν στην άποψή της για την αισθητική. Της αρέσει το ακραίο, το διαφορετικό, το extreme και προσπαθεί να το υιοθετήσει σε όλους τους τομείς της ζωής της.

Πριν από το Roller Derby, οι κύριές της ασχολίες σχετίζονταν κατά κύριο λόγο με τη σχολή, τα ντραμς, καθώς ήταν και μέλος ενός συγκροτήματος και το γυμναστήριο, που όπως αναφέρει, θεωρεί μια «ξενέρωτη δραστηριότητα».

Σήμερα πέρα από το γεγονός ότι εργάζεται στο αντικείμενό της, δουλεύει σε έναν πολυχώρο στου Ρέντη, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ειδικό χώρο για πατίνια. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να εξασφαλίσει τα προς το ζην αλλά και να κάνει συνεχή εξάσκηση σε αυτό που της αρέσει περισσότερο, το Roller Derby.

Το πώς όμως ήρθε σε επαφή με αυτό το σπορ είναι μια άλλη ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. H Ελευθερία Μάχα, που είναι και παίκτρια στις London Rockin Rollers, ή αλλιώς με το ψευδώνυμο Dire Ria, δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook και άρχισε σταδιακά μέσα από κοινούς γνωστούς να αποκτά δημοσιότητα. Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Χρήστου Καλλιμάνη, που προέρχεται από το χώρο του Χόκεϋ, σε θέση προπονητή, δημιούργησαν την πρώτη ελληνική ομάδα Roller Derby. H ομοσπονδία ονομάζεται Athens Roller Derby και η ομάδα που ανήκει σε αυτή, Athens Rollaways, ενώ οι προπονήσεις ξεκίνησαν επίσημα 16 Ιουνίου του 2013 στο ΟΑΚΑ σε ένα πάρκινγκ, αφότου έκαναν πρώτα μόνες τους την απαραίτητη διαγράμμιση.

Όσο για την ιστορία του σπορ, το Roller Derby πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 40' στην Αμερική και ήταν κάτι ανάλογο με τις γυναίκες στη λάσπη. Αυτή τη φορά όμως οι γυναίκες ήταν πάνω σε πατίνια με κολλητά ρούχα και τα χτυπήματα μεταξύ τους, παρά τα προστατευτικά που φορούσαν, ήταν αρκετά επικίνδυνα. Εκείνη την εποχή δεν ήταν σπορ, αλλά θέαμα, που γινόταν για τα ανδρικά βλέμματα και ήταν ουσιαστικά εκμετάλλευση των γυναικών.

Στη συνέχεια όμως οι γυναίκες επέβαλαν τους κανόνες τους και από θέαμα μετατράπηκε σε σπορ, ενώ σήμερα έχει υιοθετήσει μια ιδεολογία D.I.Y (Do It Yourself-Κάντο μόνος σου). Δύο ομάδες με 5 παίκτριες η κάθεμία, οι 4 από τις 5 λέγονται blockers και η μια scorer/jammer και παίζουν σε οβάλ γήπεδο. Oι blockers της μιας ομάδας προσπαθούν να «ανοίξουν» δρόμο στη scorer/ jammer τους, ώστε να προσπεράσει τους αντιπάλους και να κερδίσει ένα πόντο για κάθε παίκτρια. Ο γύρος διαρκεί 2 λεπτά, αν και άθλημα επαφής τα χτυπήματα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένα (με θώρακα, ωμοπλάτη, γοφούς ή ποπό, ενώ δεν επιτρέπονται χέρια, κλωτσιές και τρικλοποδιές).

Σε περίπτωση που γίνει penalty, η αθλήτρια αποχωρεί για να εκτίσει την ποινή της στο sin bin ή penalty box. Κάθε ομάδα επιβάλλεται να έχει 14 παίκτριες ώστε να γίνονται συχνές αλλαγές (επιτρέπονται αλλαγές ανά δύο λεπτά) και η διάρκεια του αθλήματος είναι μια ώρα με 10λέπτο διάλειμμα στο μισάωρο. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, αν είσαι newbie, νέο αίμα δηλαδή, είναι πιο οικονομικός. Όσο όμως το επίπεδο ανεβαίνει, ανεβαίνουν και οι τιμές.

Τον Απρίλιο του 2014 επισκέφτηκαν την ελληνική ομάδα δύο παίκτριες από την Αγγλία, η Ελληνίδα Ελευθερία Μάχα/DireRia και η Αγγλίδα Lily Gaskell/Uma Thumpin, για να τεστάρουν τις ελάχιστες δεξιότητές τους (minimum skills), ώστε να γίνουν κάποιες από αυτές μέλη της ελληνικής συμμετοχής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα λάμβανε χώρα στις 4 Δεκέμβρη του 2014 στο Ντάλας του Τέξας. Οι παίκτριες που επελέγησαν ήταν εν τέλει η Γιάννα Καραντζή με το ψευδώνυμο J-BERRY-PUNCH, η Σοφία Aργυράκη ή αλλιώς SUFI-A και η Βίβιαν Στεργιοπούλου , KISSMY V.

Η θέση που κατέλαβαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις 30 ομάδες, ήταν αρκετά ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η πρώτη τους συμμετοχή. Μπορεί το χρονικό διάστημα των 4 ημερών που είχαν μπροστά τους για να γνωριστούν οι 14 συναθλήτριες να ήταν μικρό, καθώς δεν προέρχονταν όλες από την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε στο να κάνουν το καλύτερο δυνατό.

Η φάση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι ότι έχει οργανωθεί καλύτερα, οι προπονήσεις γίνονται από τις κοπέλες που επιλέχθηκαν για το παγκόσμιο κύπελο, ενώ ανάμενουν την επίσκεψη του προπονητή της εθνικής Λουδοβίκου Παπαπετρίδη. Το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στην Ισπανία το 2016 και οι έντονες προπονήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τα καλά νέα και οι νέοι στόχοι είναι ότι ετοιμάζουν το δικό τους γήπεδο στη Θηβών στου Ρέντη, μια παλιά αποθήκη όπου τα πρωινά λειτουργεί ως παζάρι. Αλλά τα όνειρα δεν σταματούν εκεί. Είναι πολύ αισιόδοξες ως προς το μέλλον που θα έχει στην Ελλάδα το νέο αυτό σπορ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεοσύστατες ομάδες στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να αυξήσουν τον αριθμό συμμετοχής των ατόμων, ενώ τα κορίτσια του Roller Derby ελπίζουν να δημιουργηθούν ακόμα δύο ομάδες μια ανδρών και μια μεικτή.

Δημοφιλή