Guardian: Ιδού ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας - Ο κουστουμάτος Ολλανδός με τις υπερεξουσίες

Guardian: Ιδού ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας - Ο κουστουμάτος Ολλανδός με τις υπερεξουσίες
twitter

Τι και αν έχουμε εκλογές την Κυριακή, ο πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδος θα είναι άλλος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι τελικά ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian και παρουσιάζει τον άνθρωπο το όνομα του οποίου είναι τελείως άγνωστο προς το παρόν στη χώρα μας.

Πρόκειται για τον Ολλανδό οικονομολόγο Maarten Verwey, ο οποίος κουβαλά τον «επιβλητικό» τίτλο του Γενικού Διευθυντή στην Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση Υπηρεσία Στήριξης.

Ο Verwey είναι ένας ανώτερος υπάλληλος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος μπήκε στην Κομισιόν το 2011 «έτρεξε» το πρόγραμμα της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ολλανδός οικονομολόγος είναι αυτός που αποφασίζει ποια ποσά θα διατεθούν στη χώρα μας.

«Οι εξουσίες του είναι άνευ προηγουμένου. Και αν λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομα του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πως θα ψηφίσουν στις εκλογές μικρή σημασία έχει για το τι θα συμβεί στη συνέχεια», υπογραμμίζει η Guardian.

«Κάτω από τις δρακόντειες προϋποθέσεις ομαλής ροής των ποσών προς την Ελλάδα που προβλέπει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η Αθήνα έχει παραδώσει ουσιαστικά τον έλεγχο σχετικά με τις περικοπές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας», επισημαίνει επίσης το δημοσίευμα.

Ο Verwey μαζί με την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη

Σύμφωνα με την Guardian, το μνημόνιο συμφωνίας αναφέρει λεπτομερώς ότι απαιτεί από τη κυβέρνηση «να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για όλες τις σχετικές δράσεις, πριν αυτές οριστικοποιηθούν και νομικά».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για 120 νόμους που θα χρειαστεί να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση και παραθέτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», το οποίο το επιτελείο του ολλανδού οικονομολόγου να γράψει ουσιαστικά τη νομοθεσία για σχεδόν όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

«Απλό τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, την αγορά εργασίας αλλά και το σύστημα υγείας και πρόνοιας», σημειώνεται.

Δημοφιλή