«Η κυβέρνηση δεν παραιτείται». Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο Τσίπρας απείλησε με παραίτηση τον Ολάντ

«Η κυβέρνηση δεν παραιτείται». Διαψεύδει το Μαξίμου ότι ο Τσίπρας απείλησε με παραίτηση τον Ολάντ
French President Francois Hollande, left, welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the Elysee Palace in Paris, France, Wednesday, April 13, 2016. Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets French President Francois Hollande after talks between Greece and its bailout creditors over the country's next economic reforms efforts. (AP Photo/Michel Euler)
French President Francois Hollande, left, welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the Elysee Palace in Paris, France, Wednesday, April 13, 2016. Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets French President Francois Hollande after talks between Greece and its bailout creditors over the country's next economic reforms efforts. (AP Photo/Michel Euler)
ASSOCIATED PRESS

Στη διάψευση δημοσιευμάτων κυριακάτικων εφημερίδων που θέλουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προχώρησε το βράδυ το Σαββάτου το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Σχετικά με ευφάνταστα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου.

Ο τόπος έχει πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και στόχο να απαλλάξει την κοινωνία και την οικονομία από την επιτήρηση. Όσοι ακόμα ονειρεύονται παρενθέσεις με ατυχήματα, τρικλοποδιές και, εσχάτως, και παραιτήσεις, ας το πάρουν απόφαση ότι θα μείνουν με την όρεξη»

τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Τσίπρας παίζει τα χαρτιά του με στόχο να πετύχει μία συμφωνία που θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή και να μην διαλύσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να απείλησε με παραίτηση.

«Το χαρτί της πολιτικής αστάθειας στο τραπέζι από τον κ. Αλ. Τσίπρα. Οι συνομιλίες με Ολάντ, Σουλτς και τα σενάρια για οικουμενική και πρόωρες εκλογές» είναι το ρεπορτάζ που προτάσσει και η Καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με την Καθημερινή ο πρωθυπουργός επισείει, σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την ΕΕ προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση χωρίς νέα βαρύτερα μέτρα, το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου πολιτικής αστάθειας.

Το χαρτί της πολιτικής αστάθειας φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να έπαιξε κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο αλλά και τον Μάρτιν Σουλτς. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο να υπογράψει μέτρα του εύρους που ζητεί το ΔΝΤ και τόνισε πως ακόμη και αν το έκανε θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα υπερψηφιζόταν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Έτσι εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή τότε τίθενται σενάρια όπως αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας μέχρι το σχηματισμό οικουμενικής αλλά και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnes, με τίτλο «Απειλεί με παραίτηση!» ο κ. Τσίπρας φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Ολάντ κατά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία την περασμένη Τετάρτη «ή θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε το καλοκαίρι ή… εγώ φεύγω!».

Ανάλογο μήνυμα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, έστειλε και στον Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τη Realnews σε σύσκεψη με τους υπουργούς του και στενούς του συνεργάτες είπε πως «τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και κυρίως η επιμονή του ως προς το είδος των μέτρων που θα ληφθούν θα μετατρέψουν τη χώρα σε μπανανία. Η κυβέρνησή μας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα».

Βέβαια ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση στη βάση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, έτσι ώστε να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος και η αναζήτηση επενδύσεων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας το Μαξίμου δεν διαφωνεί με την πρόταση, με την προϋπόθεση αυτή να εξακολουθεί να ισχύει, να κλείσει τώρα η συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους με μέτρα 5,5 δισ ευρώ και το ΔΝΤ να επιστρέψει με δικό του πρόγραμμα, εφόσον ολοκληρωθεί με τους Ευρωπαίους η συζήτηση για το χρέος. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πως η Αθήνα έχει γίνει δέκτης αξιόπιστων πληροφοριών ότι το ΔΝΤ θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για το είδο της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα στα τέλη Ιουλίου. Μάλιστα εκτιμάται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για υποχωρήσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί είτε ολική συμφωνία είτε συμφωνία σε δόσεις.

Σενάρια για κάλπες

Το ρεπορτάζ της Realnews θέτει το ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχιστεί η σκλήρυνση της στάσης της Κομισιόν και η περαιτέρω προσέγγισή της με το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσίπρας, επισημαίνει το δημοσίευμα, στην παρούσα φάση δεν δείχνει να συζητά καν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς γνωρίζει όχι μόνο ότι δεν θα μπορεί να υπερασπισθεί πολιτικά την επιλογή του αλλά και λόγω του ότι η οικονομία και η χώρα θα οδηγηθούν στα βράχια. Όμως ανώτατη κυβερνητική πηγή που επικαλείται η Realnews χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει, δηλώνει: «Αν οι Ευρωπαίοι ταυτιστούν με το ΔΝΤ, τότε δεν υπάρχει λύση, γαία πυρί μειχθήτω». Ο ίδιος αξιωματούχος συνεχίζει λέγοντας πως δεν έχει κανένα νόημα αν θα γίνουν ή όχι εκλογές και αν θα είναι άλλη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τελικά τα ακραία αυτά μέτρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, δηλαδή εάν οι δανειστές επιλέξουν ταύτιση με το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη θέση του, αλλά δεν θα εμπόδιζε σε ακραίες καταστάσεις τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος ώστε να μην υπάρξουν και νέα αδιέξοδα. Ουδείς βεβαίως μπορεί να αποκλείσει την προσφυγή στις κάλπες, τονίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πίερ Μοσκοβισί να συνιστά ψυχραιμία από την ημέρα που η κυβέρνηση έκανε γνωστή την πρόθεσή της να καταθέσει ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Με παραίτηση απείλησε και ο Τσακαλώτος

Η Realnews κάνει αναφορά και στη στάση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με τις πιέσεις για νέα μέτρα. Ο κ. Τσακαλώτος, αναφέρει το δημοσίευμα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον οι δανειστές επέμεναν για μείωση του αφορολόγητου πολύ κάτω από τις 9.000 ευρώ.

«Εάν επιμείνετε σε αφορολόγητο όριο κάτω των 9.000 θα πάω αμέσως στον Τσίπρα να υποβάλω την παραίτησή μου» φέρεται να φώναξε εξοργισμένος. Στο σημείο αυτό η Realnews θέτει το ερώτημα για το εάν η δήλωση αυτή είχε ως αποδέκτες μόνο τους δανειστές ή και μέλη της κυβέρνησης. Μάλιστα η Realnews υπενθυμίζει ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα και δεν διαψεύσθηκε, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είχε διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου πως «έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Έτσι άγνωστο είναι τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μια συμφωνία όπου θα απαιτηθούν και νέα μέτρα.

Δημοφιλή