Τι γεύση είχε η μπύρα πριν από 200 χρόνια; Επιστήμονες αναπαρήγαγαν την πιο παλιά μπύρα στον κόσμο

Τι γεύση είχε η μπύρα πριν από 200 χρόνια; Επιστήμονες αναπαρήγαγαν την πιο παλιά μπύρα στον κόσμο

Το 1797 το εμπορικό πλοίο Sydney Cove βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας έχοντας αποπλεύσει από την Καλκούτα της Ινδίας για το Σίδνεϊ. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 βρισκόταν στο βυθό της θάλασσας αλλά μια ομάδα δυτών το ανακάλυψε φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά από σημαντικά ευρήματα.

Επί του σκάφους φαίνεται πως υπήρχαν, μεταξύ άλλων, και υπολείμματα μπύρα και έτσι μια ομάδα αυστραλών ερευνητών σκέφτηκε και τελικά κατάφερε να φτιάξει την ίδια μπύρα 219 χρόνια μετά, αποκαλύπτοντας φυσικά τη γεύση που προτιμούσαν κάποιοι από τους προγόνους μας.

Το όνομα αυτής είναι Preservation Ale και περιγράφεται ως εντυπωσιακά φρέσκια και δροσερή ενώ όπως αναφέρει και ο Independent ίσως οι σύγχρονοι ζυθοποιοί να έχουν κάτι να διδαχθούν από αυτό το blend ηλικίας δύο και πλέον αιώνων.

Η μπύρα κατέστη δυνατό να παρασκευαστεί χάρη στην έμπνευση επιστημόνων του Μουσείου της Βασίλισσας Βικτορίας και της Πινακοθήκης της Τασμανίας. Κατάφεραν να καλλιεργήσουν ένα δείγμα μαγιάς που ανακτήθηκε από μπουκάλι που βρέθηκε ανέπαφο στο κουφάρι του πλοίου. Δυστυχώς βέβαια, όπως αναφέρει το Mashable, η επιστημονική ομάδα δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα εάν η μαγιά ήρθε κατευθείαν από την παλιά μπύρα. Πάντως όπως τονίζουν, η μαγιά που απέσπασαν - και ήταν αρκετών ειδών- σχετίζονται όλες με την παραγωγή μπύρας.

Αυτό το τόσο μικρό δείγμα ήταν αρκετό για να μπορέσει να αναπαραχθεί ή ίδια μπύρα που απολάμβαναν οι ναυτικοί του πλοίου πριν βυθιστεί. Και όσοι βέβαια μπόρεσαν να την δοκιμάσουν, ήταν σαν να βάζουν σε ένα ποτήρι ένα μέρος της ιστορίας και να το...πίνουν.

Σε σχετική ανακοίνωση και υπό τον τίτλο «World's oldest Beer», ο David Thurrowgood εκ μέρους του Μουσείου, αναφέρει πως η μαγιά που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί ένα ασυνήθιστο υβρίδιο τριών συστατικών της αρτοποιίας, της ζυθοποιίας και του κρασιού.

Όπως τονίζεται «το ναυάγιο του πλοίου Sydney Cove μας χάρισε πιθανότητα την μόνη γνωστή παγκοσμίως μπύρα, της Βιομηχανικής Επαναστάσεως περιόδου».

Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο έφορος του Μουσείου ανέφερε πως υπάρχουν σχέδια για την παρασκευή μεγαλύτερων ποσοτήτων της συγκεκριμένης μπύρας ενώ «θα μελετήσουμε επίσης το κρασί και τα άλλα οινοπνευματώδη (που βρέθηκαν στο κουφάρι του πλοίου) ελπίζοντας στην αναπαραγωγή και αυτών».

Πηγές: Ιndependent, Mushable