Ο Τσίπρας ζητά από τη Μέρκελ να σταματήσει τις επιθέσεις Σόιμπλε κατά της Ελλάδας

Ο Τσίπρας ζητά από τη Μέρκελ να σταματήσει τις επιθέσεις Σόιμπλε κατά της Ελλάδας
sooc

Ευθείες βολές κατά του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε – τον οποίο ουσιαστικά χαρακτήρισε «πυρομανή» και κάλεσε την Α. Μέρκελ «να τον μαζέψει» - έριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «είναι προδιαγεγραμμένη» η απόφαση του ΔΝΤ να μην συμμετάσχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη επιτέθηκε στον πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι το να είναι αρεστό στον Σόιμπλε, δεν θα τον κάνει αρεστό στον ελληνικό λαό. «Λέει τα ίδια με τον Σόιμπλε, με τις ίδιες διατυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά για τον Κ. Μητσοτάκη.

«Η αξιολόγηση και θα κλείσει και θα κλείσει θετικά, χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών και σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν ξέρω αν θα κλείσει με το ΔΝΤ σε ρόλο χρηματοδότη ή σε άλλο ρόλο, αλλά θα κλείσει», τόνισε.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που θέλει να αποτύχει η αξιολόγηση, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχεδιάσει την μεταμνημονιακή Ελλάδα και να επαναφέρει την διαχωριστική γραμμή στον άξονα πρόοδος – συντήρηση και Αριστερά – Δεξιά.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αν δεν είμαστε στην ίδια σελίδα

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΔΝΤ «γρηγορότερο δυνατόν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους». «Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν είμαστε στην ίδια σελίδα. Τι να συζητάμε;», είπε με νόημα, προειδοποιώντας ότι πλέον «η Ελλάδα δεν έχει μία κυβέρνηση πρόθυμη να παραδώσει τον λαό σαν το σκυλί στο αμπέλι».

Για το ΔΝΤ ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία από την επτάχρονη παραμονή του στην Ελλάδα, από τις διαρκώς λάθος προβλέψεις και λάθος συνταγές του, βρίσκεται σε αδυναμία να υποστηρίξει οικονομικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία μείωση του χρέους. Αυτό έγινε σαφές στο ΔΣ του ΔΝΤ. Από την άλλη πλευρά στην Ευρώπη όλοι κατανοούν ότι είναι αυτονόητη η γενναία μείωση του χρέους, εντούτοις αρνούνται να το αντιμετωπίσουν πριν τις εκλογές επικαλούμενοι τον φόβο ανόδου της ακροδεξιάς. Πρόκειται ια στενόμυαλη λογική, γιατί η εμπειρία έδειξε ότι η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο υιοθετείται η ατζέντα της».

«Το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Δειλιάζει το ΔΝΤ να πει την αλήθεια. Προτιμά να παίζει ένα παιχνίδι πόκερ ή τον μουντζούρη, επειδή δεν θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στον Σόιμπλε, προσπαθούν διαρκώς να εφεύρουν νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι «είναι προδιαγεγραμμένη η απόφαση του ΔΝΤ να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα».

Η Μέρκελ να αποθαρρύνει τον «πυρομανή» Σόιμπλε

Από την οξεία κριτική του Αλ. Τσίπρα δεν ξέφυγε ούτε ο Β. Σόιμπλε. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Μαζί με τις συνεπείς ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουμε άλλα παιχνίδια με την συνοχή της Ευρώπης», είπε για τους οπαδούς της Ευρώπης δύο ταχυτήτων και προειδοποίησε: «η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τη φωτιά μέσα στο δωμάτιο με τα πυρομαχικά».

Μάλιστα κάνοντας ακόμη πιο σαφές το μήνυμά του ο πρωθυπουργός κάλεσε την Καγκελάριο «να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από την επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδος. Δεν ξέρω αν οι αφορισμοί του Σόιμπλε συγκινούν τους Γερμανούς ακροδεξιούς – δεν μπορεί η προεκλογική περίοδος σε μία χώρα να επηρεάσει την ζωή ενός άλλου λαού». Και ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «δικαίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση προσπαθώντας να φορτώσει στην Ελλάδα τα δικά του αδιέξοδα».

«Όχι» σε παράλογες απαιτήσεις

Όσον αφορά την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε όσα είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και της λογικής». «Απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από την συμφωνία και την λογική δεν θα ικανοποιηθούν», δεσμεύθηκε σημειώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε από κανένα παρατηρήσεις ότι δεν θέλουμε να συνεργαστούμε γιατί για πρώτη φορά πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος.

Διαπιστευτήρια Κ. Μητσοτάκη για να τον φέρουν στην εξουσία οι δανειστές

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία για να συναντήσει την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «το μόνο που δεν θα τους πει είναι να εκδοθεί ο Μιχ. Χριστοφοράκος της SIEMENS».

«Για την αξιολόγηση δεν ξέρω τι θα πει, δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το μόνο που ξέρουμε για την αξιολόγηση είναι αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ότι δεν τους ενδιαφέρει να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να πέσει η κυβέρνηση», σχολίασε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δίνει διαρκώς διαπιστευτήρια υποταγής για να έρθει στην εξουσία από την στήριξη των δανειστών μας. Δεν προσπαθεί πια να κρυφτεί, είναι ο μόνος στην Ευρώπη που κατηγορεί την Ελλάδα για καθυστερήσει. Λέει ο Μητσοτάκης το ίδιο, με την ίδια διατύπωση με τον Σόιμπλε, ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις».

«Δεν αρκεί για να κερδίσεις την εξουσία στην Ελλάδα να γίνεις αρεστός στον Σόιμπλε, πρέπει να γίνεις αρεστός στον ελληνικό λαό. Και αυτό με αυτή την συμπεριφορά δεν θα πετύχει ποτέ», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «η ΝΔ μόνο με την αβεβαιότητα μπορεί να πετύχει το πολιτικό της σχέδιο, δηλαδή την παλινόρθωση της διαπλοκής, του πελατειακού κράτους και του νεοφιλελευθερισμού ως μόνιμου καθεστώτος στη χώρα. Τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά».

Και αυτό θα γίνει γιατί «στην Ευρώπη δεν υπάρχει η ηγεμονία της Δεξιάς της Δεξιάς» και «οι ακραία νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν δυνάμεις, δεν κερδίζουν, το βλέπουμε και στη Γαλλία και στη Γερμανία», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις «το παιχνίδι είναι απολύτως ανοικτό. Το σύνθημα με το οποίο κερδίσαμε τις εκλογές το 2015 «ανατροπή στην Ελλάδα – αλλαγή στην Ευρώπη» συντελείται. Στην Ελλάδα η ανατροπή έγινε, η Ευρώπη αλλάζει, έστω και με αργούς ρυθμούς». «Η προοπτική μίας αριστερής εναλλακτικής στην Ευρώπη και τον κόσμο παραμένει απολύτως εφικτή», υπογράμμισε και κάλεσε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ «να χτίσουμε γύρω από το δικό μας πολιτικό σχέδιο νέες συμμαχίες».

«Με το τέλος της αξιολόγησης η διαχωριστική γραμμή επανέρχεται εκεί που ήταν στο ταξικό της πρόσημο: πρόοδος ή συντήρηση, Δεξιά – Αριστερά», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για την διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συστήματος.

Σε όλη την Ευρώπη μόνο το ΠΑΣΟΚ θέλει συνεργασία με τη Δεξιά

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός σχολίασε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. «Όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει βλήματα αριστερά, το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει να είναι η ουρά της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Είχε πολλές ευκαιρίες να πάρει αποστάσεις (εκλογικός νόμος, διαπλοκή, στάση απέναντι στην διαπραγμάτευση), επιμένει όμως σε μία αδιέξοδη εμμονή. Τους καλούμε να αλλάξουν: σε λίγο θα είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που θα επιμένουν σε συνεργασία με τη Δεξιά», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα τους βγει σε καλό και δεν θα βοηθήσει στην μετάβαση στις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές».

«Και μόνο που σκέφτηκαν να προσβάλουν τον ηθικό κώδικα της Αριστεράς…»

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποπομπή της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ που έδωσε αυξήσεις στον εαυτό της. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε λιγοστά φαινόμενα που ακυρώνουν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Δεν θα αφήσουμε κανένα πονηρούλη να αξιοποιεί κανένα νομιμοφανές μέσο σε βάρος της Αριστεράς. Δεν αναφέρομαι σε πράξεις, αλλά και μόνο που σκέφτηκαν κάποιοι να προσβάλλουν τον ηθικό κώδικα της Αριστεράς, δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον τιμητικό ρόλο του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε.

Επικριτική η ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του. Ταυτόχρονα επιτίθεται στους "κακούς δανειστές" και στην αντιπολίτευση, για να δώσει άλλοθι στους βουλευτές του να τα ψηφίσουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει πως "την ίδια στιγμή, η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και τα σενάρια του Grexit επανέρχονται".

«Και όλα αυτά, για να σκηνοθετήσει ο κ. Τσίπρας άλλη μια κυβίστηση ... μετά τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για την οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη. Όσο για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία, να μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό φοράει πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Και αυτή είναι γαλανόλευκη, χωρίς ροζ αποχρώσεις», συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοφιλή