Τη Δευτέρα η συζήτηση για τα βλήματα στη Βουλή

Τη Δευτέρα η συζήτηση για τα βλήματα στη Βουλή
Panos Kammenos, chairman Independent Greeks, Minister of Defense speaks during parliamentary dispute at level of Party leaders on the topic of corruption in Athens on October 10, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
Panos Kammenos, chairman Independent Greeks, Minister of Defense speaks during parliamentary dispute at level of Party leaders on the topic of corruption in Athens on October 10, 2016. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Την ερχόμενη Δευτέρα θα διεξαχθεί η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε στα μέλη της Διάσκεψης η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση της επερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναβληθεί για το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας με την παρουσία και του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε την Διάσκεψη ότι ο πρωθυπουργός του έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην οποία ζητεί να παρίσταται στην συζήτηση καθώς «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια με την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας». «Είναι σαφές από την επιστολή του πρωθυπουργού ότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την συζήτηση για να μην υπάρξει καμία σκιά πάνω σε αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης έθεσε επίσης θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων χθες στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων - κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- την συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμον.

«Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. «Συνεπώς, δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές η διάθεση να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα στη συζήτηση της επερώτησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σχεδιασμός ώστε να εμφανιστεί ότι η ίδια η Βουλή, διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, έκανε λόγο για «τουλάχιστον ακατανόητη» ενέργεια, ιδίως επειδή προήλθε από έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει διαρροή εγγράφου, είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό, όταν θα το διερευνήσει.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση για την αναβολή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι είχε προηγηθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός για τη διεξαγωγή της συζήτησης και ένα προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού δεν δικαιολογεί την αναβολή. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς δεν ταξιδεύει με πρόγραμμα ημέρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων, ο κ. Τσιάρας είπε πως ήταν άριστος ο χειρισμός του προεδρεύοντος της χθεσινής συνεδρίασης και προσέθεσε πως υπάρχουν διαδικασίες στη Βουλή, που οφείλουν να τις σέβονται όλοι.

Δημοφιλή