Το 1999 ήταν ο Οτσαλάν. Έπειτα από 19 χρόνια ο Σαλέχ Μουσλέμ. Η ΜΙΤ έδρασε πάλι στην Ευρώπη

Τι λένε συνεργάτες του για την κατάσταση στο Αφρίν
Anadolu Agency via Getty Images

Ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM) τη σύλληψη στην Πράγα, ενός εκ των πιο σημαντικών αξιωματούχων των Κούρδων της Συρίας, του Σαλέχ Μουσλίμ. Η σύλληψη του, θυμίζει υπόθεση Οτσαλάν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΕ, αλλά και οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και ίσως πλέον να μην περιορίζονται στην περιοχή του Αφρίν δεδομένης της αχαλίνωτης επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας.

Ο 67χρονος Σαλέχ Μουσλίμ, είναι ο ιδρυτής και πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο η Αγκυρα το θεωρεί μαζί με την πολιτοφυλακή του, το YPG, προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. Σημειώνεται ότι το YPG αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας, ενώ πρωτοστάτησε στις μάχες μαζί με τους Αμερικανούς κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση Ερντογάν είχε επικηρύξει τον Σαλίχ Μουσλίμ για ένα ένα εκατομμύριο δολάρια.

«Εμείς, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κινήματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (TEV-DEM), καταδικάζουμε αυτό το παράνομο περιστατικό εναντίον του μέλους της Επιτροπής Διπλωματικών Σχέσεων της Κίνησης μας και τονίζουμε ότι αυτό που συνέβη στην Τσεχία είναι μια ανήθικη πράξη, αντίθετη προς τις διεθνείς αξίες, και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της MIT έχουν τη δυνατότητα να διεισδύουν στην ευρωπαϊκή αρένα και δεν δεσμεύονται από νόμους, ούτε από σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαλέχ Μουσλίμ, συνελήφθη στο ξενοδοχείο Marriott από Τσέχους αστυνομικούς έπειτα από πληροφόρηση που είχαν από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών που τον παρακολουθούσαν.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Μουσλίμ πραγματοποιούσε περιοδεία στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ενημερώσει για τις τουρκικές επιχειρήσεις επιχειρήσεις στο Αφρίν και γενικότερα για τις εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του TEV-DEM το τουρκικό κράτος δεν έχει δικαίωμα να διώξει ή να συλλάβει οποιοδήποτε πρόσωπο δεν είναι πολίτης τoυ. Τονίζει δε πως ο κ. Σαλέχ Μουσλίμ είναι Σύρος πολίτης και έχει μια επαναστατική ιστορία στον αγώνα και την αντίσταση για όλους τους λαούς.

«Πράγματι, με το διπλωματικό ρόλο που ανέλαβε στην Ευρώπη, συνέβαλε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Kobani να εκθέσει αυτές τις επιθέσεις, να δείξει την πραγματικότητα και τους χρηματοδότες τους και τη βιαιότητα της τρομοκρατίας σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτό καθιστά την κράτησή του σήμερα παράνομη και τη σύλληψή του μια άμεση στήριξη σε όλες τις αντίθετες ενέργειες, εκείνες δηλαδή που ο κ. Μουσλέμ» εργάστηκε για να εκθέσει στους λαούς του κόσμου» αναφέρει.

Η σύλληψη του κ. Μουσλέμ έγινε λίγες μόνο ώρες έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παύση των στρατιωτικών ενεργειών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Αφρίν, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), καλωσόρισαν την απόφαση και δήλωσαν έτοιμες να συμμορφωθούν με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις με όλα τα αντίπαλα μέρη, εκτός από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι διατηρούν το δικαίωμα απάντησης, το οποίο αποτελεί νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας, σε περίπτωση οποιασδήποτε επιθετικότητας από τον τουρκικό στρατό και τις συμμαχικές του ομάδες στο Αφρίν.

Μετά και τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη το TEV-DEM, υπογραμμίζει ότι η τελευταία εξέλιξη «επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία επιδιώκει και συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον του λαού μας και δεν αναγνωρίζει κανένα ψήφισμα ή διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολιτικούς και νομικούς οργανισμούς, διεθνείς προσωπικότητες, χώρες και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών να εκφράσουν τη θέση τους σχετικά με αυτό το γεγονός, «το οποίο αποτελεί μια ακόμη πολιτική πράξη της Τουρκίας ενάντια στον λαό μας».

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του ο κ. Μουσλίμ είχε αναρτήσει εικόνες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter εικόνες από παιδιά που φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από τουρκικά πυρά στο Αφρίν. Αποκαλούσε δε τον Ερντογάν δολοφόνο παιδιών.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η «κόκκινη προειδοποίηση» που έχει εκδώσει η Τουρκία και προωθήσει προς την Interpol με το αίτημα της έκδοσης του κ. Μουσλίμ, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα του απαγγελθούν κατηγορίες ή θα εκδοθεί στην Τουρκία. Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις όταν καταλήγουν στα δικαστήρια απορρίπτονται. Ωστόσο μένει να δούμε τις εξελίξεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Αfrin από το 2013 αποτελεί ένα από τα τρία αυτοδιοικούμενα «καντόνια» της Ροτζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), που δημιούργησαν οι Κούρδοι της Συρίας στα βόρεια της χώρας και έχει αυτοανακηρυχθεί ημιαυτόνομο, με δικό του τοπικό κοινοβούλιο και ψηφισμένο προσωρινό Σύνταγμα. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αφρίν με την αιτιολογία ότι το YPG είναι προέκταση του PKK και άρα τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την Τουρκία. Με λίγα λόγια ο Τούρκος πρόεδρος δε θέλει να δει με αυτόνομη κουρδική περιοχή περιοχή στα σύνορα του. Ωστόσο η επιθετικότητα της Άγκυρας ίσως να έχει το «πράσινο» φως της Ρωσίας που θέλει να πλήξει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

«Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;»

Όμως η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη.

«Στη Συρία διεξάγεται ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» δήλωσε στη HuffPost Greece μόλις λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη του Σαλίχ Μουσλίμ, ο Ιμπραήμ Μουσλίμ, ο διπλωματικός εκπρόσωπος στις βαλκανικές χώρες του PYD. Όπως ο ίδιος εξήγησε στον πόλεμο της Συρίας εμπλέκονται 70 χώρες.

«Οι συμμαχίες αλλάζουν ώρα με την ώρα, τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουόμενα» λέει και εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός πως τα ενημέρωσης παρουσιάζουν τους Κούρδους της Συρίας σαν να τους πουλούν και να τους αγοράζουν οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι.

«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συμμαχίες, ήμασταν και είμαστε ανοιχτοί και μιλάμε με όλους. Οι Αμερικανοί έψαχναν σύμμαχο στο έδαφος και μετά το Κομπάνι κατέληξαν σε εμάς. Η συνεργασία μας είναι στρατιωτική. Οι Αμερικανοί προστατεύουν τα συμφέροντά τους και εμείς την πατρίδα μας» είπε, ενώ όσον αφορά τους Ρώσους τους χαρακτήρισε αμοραλιστές που είναι έτοιμοι να πουλήσουν και να αγοράσουν τα πάντα.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουμε. Έχουμε μια επανάσταση, που δεν αφορά στην εξουσία αλλά στην αλλαγή της κοινωνίας και στη συμβίωση λαών και θρησκειών. Θέλουμε τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας» σημειώνει λέγοντας πως στο Αφρίν και στη Ροτζάβα συνυπάρχουν ειρηνικά άνθρωποι από διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και διαφορετικές φυλετικές καταβολές. Μάλιστα θεωρεί πως αυτό το πείραμα μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την Μέση Ανατολή.

Διευκρινίζει δε πως οι Κούρδοι της Συρίας δεν θέτουν ζήτημα απόσχισης, αλλά μπορούν να δουν τους εαυτούς τους, την επόμενη ημέρα μετά τον Ασάντ μέσα σε μια ομοσπονδία. «Δεν είμαστε αποσχιστές, δεν θέλουμε να διαμελίσουμε τη Συρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν είπε πως την περίμεναν και εκτός από τις δύο ταξιαρχίες, τις τουρκικές δυνάμεις συνδράμουν και 25 χιλιάδες μισθοφόροι εκ των οποίων, όπως τόνισε, οι 3.000 είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κάποτε μάχονταν στη Μοσούλη και μετά πέρασαν στην Τουρκία.

Έκανε δε λόγο για νεοθωμανικά οράματα του Ερντογάν και σχολίασε πως η έναρξη της τουρκικής επιχείρησης με τον τίτλο «Κλάδος Ελαίας» ξεκίνησε με οθωμανικά εμβατήρια και λάβαρα.

Ο ίδιος καταγγέλλει πως η Τουρκία, ο μεγαλύτερος σύμμαχος του ΝΑΤΟ χτυπά αμάχους με όπλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Διαψεύδει πως έχουν γίνει συνεννοήσεις και συμφωνίες με τον Ασάντ, ενώ στην απόφασή τους να καλέσουν τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Ασάντ για να τους υποστηρίξουν στην επίθεση των Τούρκων, ανέφερε πως αυτό έγινε γιατί η επίθεση αυτή αποτελεί παραβίαση της συριακής επικράτειας και ο συριακός στρατός πρέπει να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας.

Όσον αφορά τη πολιτοφυλακή που πήγε να πολεμήσει στο Αφρίν είπε ότι απαρτίζεται από σιίτες και προέρχονται από δύο χωριά που βρίσκονται κοντά και τα οποία για πολύ καιρό πολιορκούνταν από το Ισλαμικό Κράτος και επιβίωσαν χάρη στην μοναδική ανοιχτή διόδο που υπήρχε προς το Αφρίν. «Το ξέρουν καλά πως χάσουμε από τους Τούρκους θα τους σφάξουν οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα» δήλωσε.

Σχετικά με τους «προβληματισμούς» Ερντογάν για την ασφάλεια των συνόρων του ο κ. Ιμπραήμ Μουσλίμ διευκρίνισε πως εάν ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται τους Κούρδους της Συρίας γι′ αυτό τον σκοπό, τότε ας μπει ο ΟΗΕ και ας ανεμίζει η συριακή σημαία.

Όμως μια τέτοιου είδους συμφωνία απέχει πολύ από την πραγματικότητα και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Σε αυτό το αιματηρό γεωπολιτικό παιχνίδι οι χαμένοι παραμένουν οι άμαχοι. Εν τω μεταξύ η σιωπή της Ευρώπης για το Αφρίν είναι χαρακτηριστική εδώ και καιρό, ενώ η σύλληψη του Σαλίχ Μουσλίμ λίγο μετά την αναχώρησή του από τις Βρυξέλλες ίσως σημειολογικά να προμηνύει δεινά όχι μόνο για τους Κούρδους της Ροτζάβα, δεδομένου ότι πλέον πληθαίνουν οι κριτικές για παθητικότητα της ΕΕ στη φρενήρη πορεία του Ερντογάν.

Δημοφιλή