Το παρασκήνιο του προγράμματος της CIA για την υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα της CIA που αφορά στην υποστήριξη και την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης σόκαρε πολλούς διεθνείς παρατηρητές της συριακής κρίσης, ενώ δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές την αξιολόγησαν ως μία προσωπική κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ με στόχο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε αυτόν και τον Πούτιν. Κάποιοι, μάλιστα την χαρακτήρισαν ως μια εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από τις αμερικανικές εκλογές.
Pool via Getty Images

Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στο πρόσφατο δημοσίευμα της Washington Post σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα της CIA που αφορά στην υποστήριξη και την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 κατά την διακυβέρνηση Ομπάμα. Υπενθυμίζω ότι, ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκαν δύο επιχειρησιακά κέντρα, ένα στην Τουρκία (M.O.M.) και ένα στην Ιορδανία (M.O.C.), τα οποία έχουν την ευθύνη για την προμήθεια ειδικού οπλισμού, εκρηκτικών και κάποιων βαρέων όπλων στην συριακή αντιπολίτευση. Επίσης, της παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη κατάλληλη για τις μάχες της κυρίως ενάντια στην οργάνωση ISIS και το καθεστώς Άσαντ κατά δεύτερον.

Η διαρροή αυτή σόκαρε πολλούς διεθνείς παρατηρητές της συριακής κρίσης, ενώ δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές την αξιολόγησαν ως μία προσωπική κίνηση καλής θέλησης του Τραμπ με στόχο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε αυτόν και τον Πούτιν. Κάποιοι, μάλιστα, προχώρησαν ακόμα περισσότερο, χαρακτηρίζοντάς την ως μια εκ των προτέρων συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσω με αξιωματούχους σχετικούς με το πρόγραμμα της CIA, έλαβα από δυτική διπλωματική πηγή την πληροφόρηση ότι το M.O.C στην Ιορδανία, που έχει ευθύνη για την υποστήριξη της ένοπλης αντιπολίτευσης στη νότια Συρία, έχει αποσύρει κάποιο βαρύ εξοπλισμό από αυτές τις ομάδες και έχει εκ νέου αξιολογήσει τις ποσότητες πυρομαχικών που τους παρέχονται σε μηνιαία βάση. Η πηγή με διαβεβαίωσε ότι η παροχή οπλισμού συνεχίζεται, όπως συμβαίνει και με την υλικοτεχνική υποστήριξη και την ανταλλαγή πληροφοριών για τις κινήσεις των ιρανικών πολιτοφυλακών, των δυνάμεων του Άσαντ και του ISIS. Η πηγή τόνισε, επίσης, την απόσυρση από τις δυνάμεις του Άσαντ, την περασμένη εβδομάδα, τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων από την πόλη Daraa προς την πρωτεύουσα Δαμασκό. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντησή που πραγματοποιήθηκε στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήματος της χώρας που συνδέεται με το αμερικανο-τουρκικό M.O.M., με πληροφόρησε ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό κέντρο ανέστειλε για σχεδόν τέσσερις μήνες τη στρατιωτική υποστήριξή του προς τις συριακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο βορρά, διατηρώντας όμως την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Όμως, τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ μετέφεραν έναν αριθμό συριακών ενόπλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης από το πρόγραμμα της CIA στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Πενταγώνου. Η ίδια πηγή με διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία εισήγαγε βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, σε ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που ανήκουν στο M.O.M. κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων ημερών. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το σκηνικό είναι σαφώς πιο περίπλοκο από αυτό που περιγράφει το δημοσίευμα της Washington Post, ότι δηλαδή το πρόγραμμα σταμάτησε πλήρως. Στην πράξη, το πρόγραμμα αναθεωρήθηκε βάσει των νέων πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου, ποια είναι η ανάγκη αυτής της διαρροής;

Η ανακριβής διαρροή για την διακοπή του προγράμματος της CIA υποδηλώνει δύο σημαντικά σημεία: Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακατέχεται από μια κατάσταση δυσπιστίας στους κόλπους των υπηρεσιών της και ότι υπάρχουν διαφορετικά μέρη που κινούνται χωρίς συντονισμό με το Λευκό Οίκο, όπως η CIA. Αυτό οφείλεται στο έλλειμα εμπιστοσύνης αυτών των υπηρεσιών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ προσωπικά. Έτσι, είναι δυνατόν ο Τραμπ να έχει δώσει εντολές για να σταματήσει το πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν κύκλοι που συνδέονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πιέσαν να επαναξιολογήσει την απόφασή του. Το δεύτερο σημείο αφορά στο πολιτικό κλίμα που επικρατεί γύρω από τη συριακή κρίση. Οι συνεχείς συναντήσεις με τη ρωσική πλευρά στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμμάν, παράλληλα με τις συναντήσεις του Καΐρου, επιβεβαιώνουν ότι τα πολιτικά ζητήματα έχουν ωριμάσει και ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει ανακοίνωση ενός πολιτικού σχεδίου που θα έχει μαγειρευτεί στα κλειστά δωμάτια του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου και μπορεί να αποτελέσει την οριστική λύση στη συριακή κρίση.

Δημοφιλή