Πολιτική, Φυσική, και Θεωρία Παιγνίων

Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 υπουργούς ότι δεν έχει κάνει τίποτα μέσα σε σχεδόν 5 μήνες. Είναι άδικοι, επειδή είναι λίγο αδιάβαστοι στη Φυσική. Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ο χρόνος εξαρτάται από την ταχύτητα του συστήματος αναφοράς πάνω στο οποίο βρίσκεται ο παρατηρητής. Το σύστημα διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο βρισκόμαστε όλοι αναγκαστικά σαν παρατηρητές, κινείται με την αστρονομική ταχύτητα του ρυθμού των συνεντεύξεων του κ. Υπουργού Οικονομικών στα διεθνή και ντόπια ΜΜΕ, ταχύτητα η οποία πλησιάζει αυτή του φωτός. Σ' αυτή την περίπτωση ο χρόνος κυλάει πολύ αργά. Στην πραγματικότητα έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες!
NASA Goddard Photo and Video/Flickr

Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους 50 υπουργούς ότι δεν έχει κάνει τίποτα μέσα σε σχεδόν 5 μήνες. Είναι άδικοι, επειδή είναι λίγο αδιάβαστοι στη Φυσική. Δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ο χρόνος εξαρτάται από την ταχύτητα του συστήματος αναφοράς πάνω στο οποίο βρίσκεται ο παρατηρητής. Το σύστημα διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο βρισκόμαστε όλοι αναγκαστικά σαν παρατηρητές, κινείται με την αστρονομική ταχύτητα του ρυθμού των συνεντεύξεων του κ. Υπουργού Οικονομικών στα διεθνή και ντόπια ΜΜΕ, ταχύτητα η οποία πλησιάζει αυτή του φωτός. Σ' αυτή την περίπτωση ο χρόνος κυλάει πολύ αργά. Στην πραγματικότητα έχουν περάσει μόνο λίγες μέρες! Είναι σαν το κλασσικό παράδοξο των δίδυμων αδελφιών. Για τη μικρή αδελφή πάνω στο διαστημόπλοιο, που ταξίδευε γύρω στο Γαλαξία με ταχύτητα κοντά σε αυτή του φωτός, το ταξίδι της κράτησε λίγους μήνες. Για τον αδελφό της που την περίμενε πίσω στη γη κράτησε πολλές δεκαετίες, άσπρισαν τα μαλλιά του, γέρασε, κυριολεκτικά!

Υπάρχει και η Θεωρία της Ασχετικότητας που ισχύει σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Παρ' ότι δεν έχει σχέση με τη Θεωρία του Αϊνστάιν, επιβραδύνει τα πάντα. Το σύστημα αναφοράς εδώ είναι ο αραμπάς. Εκτός από τα πολλά βόδια χρειάζονται και αμέτρητοι δημόσιοι υπάλληλοι, μη αξιολογήσιμοι. Σε αυτό το σύστημα η ώρα δεν περνάει με τίποτα, φαίνεται αιώνας. Γι' αυτό και πολλοί βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 τους. Όσο για τους 50 υπουργούς, αυτοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κβαντομηχανικού κενού του σύμπαντος. Πολλοί εμφανίζονται κατά δυάδες μόνο για λίγα λεπτά έξω από το κενό, κάνουν στα κανάλια αντικρουόμενες δηλώσεις προς ιθαγενείς, και μετά εξαφανίζονται πάλι μέσα στο απέραντο κενό. Έτσι ακριβώς δουλεύουν τα πράγματα στον μικρόκοσμο του σύμπαντος. Ζευγάρια σωματιδίων παρουσιάζονται από το πουθενά, και πριν καν καταλάβουμε τι έγινε, γυρνάνε πίσω και κρύβονται πάλι μέσα στην αφάνεια του πουθενά. Η Κβαντική Φυσική σε όλο της το μεγαλείο. Τίποτα το παράξενο, απλές διακυμάνσεις του κενού, διεργασίες απόλυτα συμβατές με τη Θεωρία της Αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ. Και για να ακριβολογούμε, αυτές οι διακυμάνσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, απλώς έχουν μια έξαρση τελευταία. Όπως και οι ηλιακές καταιγίδες.

Η λεγόμενη και ως Αρχή της Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ είναι θεμέλιο του σύμπαντος. Λέει ότι μπορεί να εμφανιστεί στιγμιαία ένα μεσόνιο του Γιουκάβα ανάμεσα στο πρωτόνιο και το νετρόνιο του πυρήνα του δευτερίου, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει μεγάλη ενέργεια, παραβιάζοντας την αρχή της διατήρησης της ενέργειας. Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε με εκείνα τα λεφτά. Πράγματι υπήρξαν, δεν ήταν φαντασίωση, εμφανίστηκαν, αλλά μόνο στιγμιαία. Η ίδια αρχή λέει ότι αν προσδιορίσουμε την ορμή ενός σωματιδίου καλά, μαγκιά μας, αλλά το χάσαμε αμέσως από τη ματιά μας, δεν ξέρουμε πια που βρίσκεται το σωματίδιο. Αυτό συνέβη και με εκείνη την περίφημη επανίδρυση του κράτους. Έγινε με τόση μεγάλη ορμή που ποτέ δεν μάθαμε σε ποιο σημείο του σύμπαντος κατέληξε. Πέρασε πάντως από του Μπαïρακτάρη. Μετά υπάρχει και ο κυματοσωματιδιακός δυϊσμός της ύλης, η Θεωρία του Ντε Μπρολί. Μπορεί ένα σωματίδιο να είναι ταυτόχρονα και κύμα! Περίεργο; Καθόλου. Η ίδια θεωρία επιτρέπει διαχρονικά σε υπουργούς και βουλευτές να είναι ταυτόχρονα σε τρία κανάλια και να νομοθετούν στη Βουλή. Γι' αυτό οι νόμοι στην Ελλάδα αλλάζουν κάθε τρίμηνο.

Έχουμε βέβαια και εφαρμογές της δημιουργικής ασάφειας της Κβαντικής Ηλεκτροδυναμικής του Φάινμαν. Το ηλεκτρόνιο εξέπεμψε το φωτόνιο ή το φωτόνιο απορροφήθηκε από το ηλεκτρόνιο; Ή μήπως ήταν ένα φωτόνιο που διασπάστηκε σε ένα ζεύγος ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου; Και οι τρεις περιπτώσεις περιγράφονται από το ίδιο διάγραμμα του Φάινμαν! Μετά, έχουμε εκείνα τα αντισωματίδια, σαν τα ποζιτρόνια και τα αντιπρωτόνια που, κατά τους Ντιράκ και Φάινμαν, κατέχουν αρνητική ενέργεια και ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Πίσω στο χρόνο; Γιατί όχι, μόνο ο Δόκτορας Μπαλτάς θα πηγαίνει πίσω στο χρόνο; Αρνητική ενέργεια; Γιατί όχι, μόνο ο κ. Μπαλτάς θα εκπέμπει αρνητική ενέργεια; Οι Φυσικοί με τις ανακαλύψεις τους κάνουν επαναστάσεις. Άλλοι έκαναν την Κβαντομηχανική Επανάσταση του 20ου αιώνα, ένα προïόν υπέρβασης της ανθρώπινης φαντασίας, για το καλό της ανθρωπότητας. Άλλοι κάνουν τώρα την Πολιτιστική Επανάσταση του 21ου αιώνα, προïόν υπέρβασης παρωχημένης ιδεοληψίας, για το καλό των μη προνομιούχων. Γιατί όπως έλεγε ο πτυχιούχος Διδασκαλικής Ακαδημίας Μάο Τσετούνγκ «όσο πιο πολλά μαθαίνουν, τόσο πιο ηλίθιοι γίνονται». Ειδικά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, θα πρόσθετα εγώ.

Και όσοι πιστεύουν σε Παράλληλα Σύμπαντα με διαφορετικούς νόμους Φυσικής, και σε αιμοβόρες και αχόρταγες Μαύρες Τρύπες έχουν δίκιο. Η Ελλάδα είναι και τα δυο μαζί. Ότι πέφτει μέσα της τρώγεται πάραυτα και λυσσαλέα χωρίς να προσφέρεται μιας δεκάρας έργο. Ιδίως όταν η τροφή είναι ζουμερά Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, Πακέτα Ντελόρ και άλλα παρόμοια γκουρμέ εδέσματα. Ο κύκλος της Θερμοδυναμικής του Καρνό έχει πάντα μηδενική απόδοση στα παράλληλα σύμπαντα. Εκεί οι σκουληκότρυπες κβαντικής διεμπλοκής γίνονται σκουληκότρυπες παρακρατικής διαπλοκής. Χάνει μέσα τους ο χρόνος τη φορά του και ο χώρος τα πρόσημά του. Μόνο η μίζα διατηρεί το σταθερό - υπερθετικό - πρόσημό της. Και μετά από το Μεγάλο Φαγοπότι του Ευρώ, έγινε η Ελλάδα 50% ζωντανή και 50% νεκρή, ταυτόχρονα, δηλαδή μια γάτα του Σρέντινγκερ. Τώρα ένα είναι σίγουρο, η γάτα δεν θα γίνει ποτέ πάνω από 50% ζωντανή. Μπορεί όμως να πεθάνει οποιαδήποτε στιγμή. Δεν θέλει και πολύ, φτάνει να γίνει μια και μόνο διάσπαση μέσα στο ραδιενεργό φιαλίδιο, ένα μικρό ατυχηματάκι δηλαδή. Μην ξεχνάμε ότι στη Φύση, ό,τι επιτρέπεται από τους νόμους της να συμβεί, αργά ή γρήγορα θα συμβεί.

Ας μην ξεχνάμε και την Απαγορευτική Αρχή του Πάουλι. Που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στον ίδιο χωροχρόνο δυο ηλεκτρόνια ή δυο ομοειδή λεπτόνια με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες. Στο παράλληλο σύμπαν της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα επιτελικά στελέχη σε θέσεις κλειδιά με τις ίδιες ικανότητες. Του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι διαφορετικές. Γι' αυτό διορίζονταν και διορίζονται εκεί κολλητοί, μπατζανάκηδες, ξάδελφοι και λοιποί γίγαντες της αξιοκρατίας του πελατειακού κράτους. Ο αριθμός των τελευταίων αλλάζει συνεχώς, μεγαλώνει. Η διατήρηση του αριθμού των λεπτονίων ισχύει μόνο στο κανονικό σύμπαν. Όπως και η διατήρηση της ολικής σχετικιστικής ενέργειας εσόδων και εξόδων χωρίς εισροή δανεικών και αγύριστων. Εκτός κι αν τα δανεικά είναι αέρας και ξεπληρώνονται με αέρα. Τότε δεν μπαίνουν στην περίφημη εξίσωση της ενέργειας του Αïνστάιν γιατί ο παράγοντας τους του Λόρεντζ είναι μηδέν.

Η Φυσική έχει και τα παράξενά της. Για ορισμένα σωματίδια που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους δεν διατηρείται η λεγόμενη «ομοτιμία». Δηλαδή βάζεις μπροστά σ' ένα καθρέφτη ένα νετρίνο, το κοιτάς καλά, βεβαιώνεσαι ότι είναι νετρίνο, και μετά κοιτάς μέσα στον καθρέφτη και αντί για ένα νετρίνο βλέπεις ένα αντινετρίνο! Έτσι ακριβώς είναι και με τα Μνημόνια των κομμάτων. Κοιτώντας μέσα στον καθρέφτη, το Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται σαν το Μνημόνιο της Νέας Δημοκρατίας, και το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ σαν το Μνημόνιο της Νέας Δημοκρατίας. Η εξήγηση είναι απλή. Η κατεύθυνση περιστροφής αυτών των κομμάτων είναι αντίστροφη από την διεύθυνση της κίνησης τους. Περίεργο; Καθόλου, έτσι συμπεριφέρεται και το νετρίνο! Και κάπως έτσι και ο κάβουρας, το νετρίνο της Ζωολογίας. Οι δυο πρόσφατες ανακαλύψεις, το Ποτάμι και το μποζόνιο του Χιγκς έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν περιστρέφονται καθόλου γύρω από τον εαυτό τους. Επομένως το μεταρρυθμιστικό Μνημόνιο του Ποταμιού φαίνεται το ίδιο μπροστά ή μέσα από τον καθρέφτη.

Θα πρέπει να πούμε και ότι στο παράλληλο σύμπαν η αιτία γίνεται αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα αιτία. Δηλαδή η χρεοκοπία δεν φέρνει το μνημόνιο αλλά το μνημόνιο τη χρεοκοπία. Είναι και αυτό απόρροια της Θεωρίας της Σχετικότητας. Μπορεί κάποιος πράγματι να δει και να ακούσει δυο χρονικά γεγονότα ανάποδα απ' ότι τα άκουσε κάποιος άλλος. Είναι επιτρεπτή λύση των Μετασχηματισμών του Λόρεντζ όταν η ταχύτητα της επέλασης του συστήματος αναφοράς του λαïκισμού έχει περάσει ακόμα και την ταχύτητα της διαστολής του σύμπαντος. Είναι γνωστό επίσης ότι όταν τρέχει κάποιος με τόσο μεγάλες ταχύτητες, λόγω του Φαινομένου Ντόπλερ, που επίσης απορρέει από τη Θεωρία της Σχετικότητας και που οδήγησε στην ανακάλυψη του Μπιγκ Μπανγκ, το κόκκινο χρώμα φαίνεται πράσινο. Με άλλα λόγια οι κόκκινες γραμμές των Μνημονίων της Τρόικας γίνονται πράσινες γραμμές των Συμβολαίων των Θεσμών, και παύουν να υπάρχουν. Υπάρχει πιο απλή και πιο ολοκληρωμένη επιστήμη από τη Μοντέρνα Φυσική; Τα εξηγεί πάντα όλα, με το «Νι και με το Σίγμα». Έχει άλλωστε και για πισινή την πολύ πρόσφατη Θεωρία των Πάντων.

Τέλος, παρ' ότι η Φυσική έχει και τη Θεωρία των Υπερχορδών, που υποτίθεται ότι φτιάχνουν όλη την ύλη στο σύμπαν και που εξηγούν τη δύναμη της βαρύτητας, οι μουσικές νότες από τις χορδές της λύρας δεν εξηγούνται από αυτήν την θεωρία. Όπως δεν εξηγείται το ρυθμικό κυμάτισμα του πεντοζαλιού από την Κυματομηχανική. Αυτά εξηγούνται από την Αστρολογία. Γιατί για να χορέψει η γνωστή Κυρία πεντοζάλι στο άκουσμα της μουσικής του βιρτουόζου Λυράρη, πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι οι πλανήτες και ο ήλιος μας με τις δυο μαύρες τρύπες που λυμαίνονται τα κέντρα του Γαλαξία μας και της Ανδρομέδας. Γι' αυτό και οι Φυσικοί δεν πολυκατεβαίνουν στην πολιτική. Δεν τους αρέσει η Αστρολογία. Άσε δε που είναι συνηθισμένοι να γράφουν papers για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά, όχι non-papers για αέρα κουβέντα στα γνωστά παράθυρα με τις εναλλασσόμενες τακτικές διασημότητες.

«Στὸ μεταξύ ἡ Ἑλλάδα ταξιδεύει ὁλοένα ταξιδεύει ... » πάνω από ερειπωμένα εργοστάσια, εγκαταλειμμένες βιοτεχνίες, ακαλλιέργητα επιδοτούμενα χωράφια, ρουμς του λετ με χαλασμένα καζανάκια και κλιματιστικά, κρατικά νοσοκομεία που θέλουν 6 μήνες για να κάνουν μια βιοψία για καρκίνο, και παράνομα μπιτσόμπαρα με ντίσκο των 100 ντεσιμπέλ σε υδροβιότοπους NATURA - η τελευταία λέξη της ανάπτυξης. Στα τελευταία λιάζονται τα παιδιά των ιθαγενών περιμένοντας να γίνουν δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι. Τα φραπεδάκια και τα μοχίτος τους τα σερβίρουν μετανάστες. Τώρα όμως μπαίνουμε σε θέματα οικονομίας. Για αυτά υπάρχει η Θεωρία παιγνίων. Αυτή εξηγεί αναλυτικά, με το «Ν», πως θα βρίσκουν δουλειά κάνα δυο εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε μια χώρα που εισάγει και τα σκόρδα της. Και πως θα συνεχίσουν να παίρνουν σύνταξη εκατομμύρια συνταξιούχοι χωρίς αρκετούς ενεργούς εργαζόμενους ή με εργαζόμενους της μαύρης.

Δημοφιλή